Οι γερμανικές αποζημιώσεις

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2018 16:20

Η ΠΕΑΕΑ από την ίδρυσή της το 1964, από κοινού με το ΚΚΕ, αγωνιζόταν για την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας που έδωσε ανυπολόγιστες θυσίες και αίμα στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Να καταβληθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πάμπολλες φορές έχει καταγγείλει τη στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, διαδοχικά, να διεκδικήσουν τις οφειλές - επανορθώσεις από τη Γερμανία.

Και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τα μεγάλα λόγια, συνεχίζει την ίδια τακτική.

Έτσι στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φ.Β. Σταϊνμάγερ, ανέσυρε απ' τη φαρέτρα με τα προεκλογικά πυροτεχνήματα το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ζήτημα που έχει «θάψει» εδώ και χρόνια. Προσπάθεια να σηκωθεί κουρνιαχτός με καθαρά ψηφοθηρικό άρωμα.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για τα οφειλόμενα της Γερμανίας και αρκέστηκε να κάνει λόγο για «διαφορές που έρχονται από το μακρινό παρελθόν» και που «πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση το πεδίο επίλυσής τους, με βάση πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο, που όλοι σεβόμαστε».

Στις 27 Ιούνη 2014 η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ από κοινού με την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, απευθύνθηκε προς: Τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της. Τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τις Πρεσβείες των κρατών-μελών της ΕΕ στην Ελλάδα.

Στην Κοινή αυτή Δήλωση-Αναφορά, μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι «70 χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών, παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του Ελληνικού λαού για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Μετά από διάφορες διαδικασίες η ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ, πληροφορήθηκε ότι η Επιτροπή Αναφορών του ευρωκοινοβουλίου χωρίς καμιά διερεύνηση, αποφάσισε να «κλείσει» το θέμα.

Απαράδεκτη είναι επίσης, και η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που, αντί να τοποθετηθεί και να στηρίξει το δίκιο του λαού και της χώρας μας, στην ουσία αρνήθηκε να υποστηρίξει την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τη διεκδίκηση των Γερμανικών πολεμικών οφειλών και αποζημιώσεων.

Θυμίζουμε ότι η Γερμανία οφείλει προς την Ελλάδα τα παρακάτω ποσά:

1) Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο-ληστεία με τη συμφωνία της 14-3-1942 για την κάλυψη των εξόδων των κατοχικών δυνάμεων, τα οποία ανέρχονταν στο ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αγοραστικής αξίας 1938 και θα το επέστρεφε με το τέλος του πολέμου.

2) Τις πολεμικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις που επιδίκασε υπέρ της Ελλάδας η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1946 για τις επιτάξεις, τις αρπαγές και καταστροφές που προξένησαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στον υλικό και τεχνικό πλούτο της χώρας, ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και για τις οποίες δεν έχει δώσει ούτε ένα μάρκο. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίστηκαν ούτε η ληστεία με το πλαστό γερμανικό μάρκο, ούτε το 1,5 τόνος ασήμι και οι 3,3 τόνοι νικέλιο από το λιώσιμο των κερμάτων, ούτε ο χρυσός της Τράπεζας της Ελλάδας.

3) Τις αποζημιώσεις προς τους Ελληνες πολίτες για την αφαίρεση ή καταστροφή της περιουσίας τους και την αφαίρεση της ανεκτίμητης ανθρώπινης ζωής. Σε περίπου 100 ανέρχονται τα ολοκαυτώματα των μαρτυρικών πόλεων και χωριών. Σε εκατοντάδες οι εκατόμβες των θυσιών στα σκοπευτήρια του θανάτου και στα στρατόπεδα της φρίκης στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Πολωνία.

4) Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που άρπαξαν από τα Μουσεία και από τους Αρχαιολογικούς χώρους. Κατάλογοί τους έχουν δημοσιευθεί και υπάρχουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όσον αφορά στις καταστροφές στην οικονομική υποδομή της χώρας και στο κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, έχουν υπολογιστεί με αγοραστική αξία δολαρίου ΗΠΑ του 1938, που σημαίνει ότι το πραγματικό μέγεθος των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ξεπερνά σε σημερινές τιμές τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Αν οι οφειλές αυτές υπολογιστούν με το κατώτατο επιτόκιο 3%, που ορίζουν τα Διεθνή Δικαστήρια, τότε το μέγεθος των οφειλών ανέρχεται στο ύψος του 1,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με κάθε ευκαιρία και στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών-Αντιφασιστών (FIR), τονίζει ότι τα εγκλήματα του ναζισμού δεν παραγράφονται. Η πληρωμή των αποζημιώσεων, του κατοχικού αναγκαστικού δανείου και η επιστροφή των αρχαιοτήτων που άρπαξαν είναι διεκδίκηση εθνική και δεν έχει δικαίωμα καμία κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το σοβαρό αυτό ζήτημα κάτω από το βάρος μιας ρουτίνας που επιφέρει η μεγάλη χρονική απόσταση.

Ο λαός έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, ταυτόχρονα με τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου».

ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Παράρτημα Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass