ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ποιος ο ρόλος της αίτησης διακοπής παραγραφής;

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2018 16:25

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Με αφορμή την πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης, με την οποία, μεταξύ άλλων, κρίθηκε παράνομη η κατάργηση των δώρων Πάσχα (200 ευρώ), Χριστουγέννων (400 ευρώ) και αδείας (200 ευρώ) σε συνταξιούχο, άρχισαν οι συζητήσεις και οι προτροπές για υποβολή αίτησης προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ή τον ΕΦΚΑ, ή το ΕΤΕΑΕΠ, προκειμένου να διακοπεί η παραγραφή τυχόν απαίτησης. Ποιος είναι όμως ο ρόλος μιας τέτοιας αίτησης;

α. Καταρχήν σε ένα ευνομούμενο κράτος οι αποφάσεις των δικαστηρίων, όταν μάλιστα βασίζονται σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι άμεσα εκτελεστές και δεν απαιτείται ούτε αίτηση ούτε αγωγή.

β. Η ισχύς της αίτησης δεν μπορεί να υπερβεί τους 6 μήνες, ακόμα και αν δεν απαντήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή ο ΕΦΚΑ ή το ΕΤΕΑΕΠ. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου ξεκινά και πάλι η παραγραφή και δεν μπορεί να υποβληθεί νέα αίτηση.

γ. Η αίτηση από μόνη της αφορά στην υπενθύμιση της απαίτησης προς την πολιτεία και χωρίς να ακολουθήσει αγωγή δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

δ. Η αίτηση δεν απαιτεί δικηγόρο ή κάποιο κόστος.

ε. Είναι γεγονός ότι η αθρόα υποβολή αιτήσεων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή τον ΕΦΚΑ ή το ΕΤΕΑΕΠ, λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την κάθε κυβέρνηση, πράξη που έγινε και στο παρελθόν με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η απάντηση στο γιατί ορισμένοι αναφέρουν ότι πρέπει η αίτηση ή η αγωγή να σταλεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018, είναι απλή. Γιατί τότε θα διδόταν το δώρο. Αν η δικαστική διαδικασία ξεκινήσει Ιανουάριο 2019 θα έχει χαθεί το Δώρο Χριστουγέννων του πρώτου χρόνου διεκδίκησης. Αν υποβληθεί τον Ιούνιο του 2019 θα χαθεί το Δώρο Χριστουγέννων και το Δώρο του Πάσχα του πρώτου χρόνου διεκδίκησης.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι αν δεν προτίθεται κάποιος να συνεχίσει τη διεκδίκηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας ή άλλων οικονομικών απαιτήσεων με αγωγή (ομαδική) μέσω δικηγορικού γραφείου, η μόνη χρησιμότητα της αίτησης έγκειται στην όχληση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σε περίπτωση που αποφασίσει κάποιος να υποβάλει αίτηση ή/και αγωγή, που αποτελεί δικιά του και μόνον απόφαση, καλό είναι να αναζητήσει σχετικά υποδείγματα αίτησης διακοπής παραγραφής από τους συνδικαλιστικούς φορείς του ταμείου του, αφού για κάθε φορέα (ταμείο) έχουν ληφθεί διαφορετικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπόψη ότι η κυβέρνηση έχει υποβάλει έφεση επί της απόφασης του Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης υμνώντας, επιχειρηματολογώντας και υποστηρίζοντας, σε 20σέλιδο κείμενο, την ορθότητα των περικοπών του 2012, αυτές δηλαδή που ήρθε να καταργήσει! Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσει…

Απόστολος Παπαπαρίσης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass