Το κλαρί και το πριόνι

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2018 16:40

Κάποτε ζούσε ένας βασιλιάς που αγαπούσε πάρα πολύ τους παπαγάλους. Οι υπήκοοί του, που τον αγαπούσαν του δώρισαν δύο πανέμορφους παπαγάλους.

Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε. Έφραξε μια μεγάλη έκταση με λουλούδια και δέντρα και νερά και στον μικρό αυτό παράδεισο, έβαλε τους παπαγάλους του, για να μην αισθάνονται εγκλωβισμένοι. Ο ένας παπαγάλος άρχισε να πετά από κλαδί σε κλαδί και να χαίρεται τη ζωή του. Όμως ο άλλος κούρνιασε πάνω σ’ ένα κλαδί. Εκεί έμενε ακίνητος σα να θρηνούσε την άχαρη ζωή του. Φυσικά ο βασιλιάς ανησύχησε και στεναχωρήθηκε. Ξεσήκωσε τους πάντες για να βρει την άρνηση του πουλιού. Κάλεσε τους συμβούλους του κι εκείνοι με τη σειρά τους κινητοποίησαν σοφούς και ειδικούς επιστήμονες, για να λύσουν το μυστήριο του κακού όμως, όλοι έμειναν άπρακτοι. Ο παπαγάλος εκεί μπάστακας. Δεν το κουνούσε ρούπι. Απελπισμένος ο βασιλιάς και πάνω στην απόγνωσή του, κάλεσε όλο τον λαό, μήπως και βρεθεί ο σωτήρας του παπαγάλου. Πέρασαν από κει κακόβουλοι και απατεώνες, τσαρλατάνοι και ανίδεοι, μα δυστυχώς το αποτέλεσμα ήτο μηδέν, κάποια μέρα παρουσιάστηκε ένα γεροντάκι, ισχυριζόμενο πως βρήκε τη λύση. Εμπρός του λέει ο άρχοντας. Το γεροντάκι πήρε ένα πριόνι, έκοψε το κλαδί και ώ του θαύματος ο παπαγάλος, πέταξε χαρούμενος κι έκανε ό,τι και ο άλλος.

Η ιστορία έχει τη θέση της, στη σημερινή μας πραγματικότητα.

Η χώρα μας βασανίζεται από πολλά προβλήματα και θα συνεχίσει να βασανίζεται. Δεν χρειάζεται να καλέσουμε οικονομολόγους ή τσαρλατάνους, αδαείς και ανίκανους ούτε θέλουμε επιστημονικοφανείς λύσεις. Αρκεί να έχουμε το θάρρος και τη δύναμη να κόψουμε μια και καλή, ριζωμένες και άχρηστες συνήθειες, που μας κρατάνε καθηλωμένους. Το βλέπουμε συχνά και σήμερα. Προβλήματα που έχουν ριζώσει είναι στα χέρια άτολμων και αναποφάσιστων ανθρώπων. Χρονίζουν με τις τόσες δυσμενείς επιπτώσεις του. Όταν κάτι πάει να γίνει. Όταν πάει κάτι να εκσυγχρονιστεί, πέφτουν βροχή οι ενστάσεις, οι διαφωνίες και ηθελημένοι ή αθέλητοι παλαιομοδίτες και τορπιλίζουν τη λύση χρόνιων προβλημάτων. Ένα παράδειγμα απλό πόσα χρόνια αποφεύγουν την τελική λύση το "ΕΛΛΗΝΙΚΟ". Οι αρχαιολόγοι ξεσηκώνονται για πιθανά λίγα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Λες και μας έλειψαν τα αρχαία. Αν υπάρχουν ας βρουν τρόπο να τα προστατεύσουν. Το Δασαρχείο ωρύεται, γιατί ένα κομμάτι δενδροφυτευμένο, ενδεχομένως να χαθεί. Βρε κοιτάτε να σώσετε τις μεγάλες εκτάσεις δασών, που καίγονται μετά μανίας κάθε καλοκαίρι κι αφήστε να γίνει το έργο, το τόσο σημαντικό για τη χώρα. Κάπου εκεί σε κάποια γωνιά υπάρχουν μερικά τσαντίρια γύφτων, που θα βρεθεί λύση να τακτοποιηθούν; Κι εδώ κλάματα κροκοδείλια. Ουαί υμιν.

Μήπως θα πρέπει να θυμηθούμε τις τρομερές αντιδράσεις, απεργίες, φωνασκίες, τις γνωστές πρακτικές των εξαχρειωμένων συνδικαλιστών στην επένδυση της COSCO στον λιμένα Πειραιώς. Στα ορυχεία των Σκουριών, που απειλήθηκαν απολύσεις εργαζομένων. Στην ανάθεση των Περιφερειακών Αεροδρομίων κ.α. Ευτυχώς κατά το πρόσφατο παρελθόν, βρέθηκαν άνθρωποι να κόψουν με πριόνι το κλαδί και ν΄ απελευθερώσουν δυνάμεις δημιουργίας. Με πολλές βέβαια αντεγκλήσεις, αλλά και άμεσα ευνοϊκά αποτελέσματα.

Αναφέραμε δύο περιπτώσεις. Σίγουρα θα είναι πολλές.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατήργησε τις χειρόγραφες δηλώσεις εισοδήματος και την καθιέρωσε υποχρεωτικά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων δηλ. ό,τι γίνεται από χρόνια σε όλες τις προηγμένες χώρε. Ου….. χαλασμός κόσμου όσο να πέσουν οι υπογραφές. Τα κέρδη που μας έφερε αυτός που επέμεινε να κόψει το κλαδί με το πριόνι, είναι πολλά. Πόσα χρήματα γλίτωσε το κράτος από το χαρτομάνι των δηλώσεων και τα ενημερωτικά φυλλάδια; Πόσοι υπάλληλοι απαλλάχτηκαν από την παραλαβή των δηλώσεων και την επεξεργασία των και τοποθετήθηκαν σε παραγωγικές θέσεις. Πόσα ξοδεύονταν για την αποστολή των εκκαθαριστικών για εκτυπώσεις, για τέλη ταχυδρομείων κ.α.

Το ίδιο έγινε με τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στήριξε την πρόταση να καταργηθούν τα σήματα και η πληρωμή των τελών να γίνεται στις τράπεζες κατόπιν φοβερού πολέμου, λειτούργησε και πάλι το πριόνι και το κράτος γλίτωσε εκατομμύρια, από την εκτύπωση και διανομή των σημάτων από εφοριακούς υπαλλήλους που εισέπρατταν τέλη και παραχωρούσαν το σήμα, από χαμένες εργατοώρες των πολιτών κ.α.

Πριόνι λοιπόν, για χιλιάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα, που κάνουν τον πολίτη πιο άνετο και το κράτος πιο πλούσιο.

* Από τον Κων/νο Ι. Παπακωνσταντίνου 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass