ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Το ΤΕΙ/Θ και οι ευθύνες των αρχόντων της Λάρισας

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2018 16:35

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Η Λάρισα γεωγραφικά ίσως είναι η μόνη πόλη χωρίς λιμάνι με τόσο σπουδαία γεωγραφική θέση και η σημασία της έχει αναδειχθεί από αρχαιοτάτων χρόνων.

Η ομοιόμορφη χωρικά γειτνίαση με τις πρωτεύουσες των άλλων νομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η παραγωγική βάση της οικονομίας της, η απορρόφηση και ενσωμάτωση ανθρώπων από διαφορετικά σημεία της χώρας την κατέστησαν ως μια δυναμική και σύγχρονη πολιτεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και τη μελέτη του Σ.Β.Θ.Κ.Ε. το 38% του πληθυσμού της Περιφέρειας κατοικεί στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα είναι κατανεμημένο επίσης στις πόλεις της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Είχε σημαντικότατη προσφορά στην οικονομία της πόλης, της χώρας όπως και σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της κουλτούρας της Λάρισας με τον ερχομό φοιτητών και καθηγητών από όλα τα μέρη του Ελληνισμού και όχι μόνο.

Σαφώς υποστελεχωμένο σύμφωνα με τις ανάγκες του σε προσωπικό αλλά και με υποχρηματοδότηση σε σχέση με τα άλλα τριτοβάθμια ιδρύματα, δεν έφτασε στο επίπεδο που θα μπορούσε. Ποτέ όμως δεν τέθηκε αλλαγή της αρχιτεκτονικής δομής του ιδρύματος και αυτός ήταν ένας σημαντικός λόγος αγαστής συνεργασίας μεταξύ των σχολών και των τμημάτων που είχαν διασπαρθεί στις τρεις πόλεις.

Με την πρόσφατη πρόταση του κ. Γαβρόγλου περί συγχωνεύσεως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, χωρίς να προηγηθεί καμία οικονομοτεχνική μελέτη και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις όλων των φορέων, αλλά με μόνο πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό του ιδρύματος και τη «φιλοσοφία παρέας» που κυριάρχησε στις συζητήσεις, δημιουργείται ένα ίδρυμα υδροκέφαλο και συγκεντρωτικό.

Παρότι η χώρα δοκιμάζεται σκληρά την τελευταία δεκαετία, προφανώς η κατεύθυνση δεν αλλάζει. Σε κανένα μέρος της Ευρώπης στη διοικητική και οικονομική πρωτεύουσα της Περιφέρειας δεν νοείται να μην υπάρχει έδρα Τριτοβάθμιου Ιδρύματος, πόσο δε μάλλον στην περίπτωση της Θεσσαλίας, μιας και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Λάρισας είναι που βρίσκεται στο κέντρο της Περιφέρειας. Επιπλέον μια δυναμική περιφέρεια όπως αυτή της Θεσσαλίας, θα μπορούσε σίγουρα να αντέξει δύο Πανεπιστημιακά ιδρύματα με ένα από αυτά επικεντρωμένο στην Τεχνολογική Εκπαίδευση.

Ασφαλώς οι πολίτες της Λάρισας έχουν μερίδιο ευθύνης για την απαθή στάση τους, αδυνατούν να κατανοήσουν το μέγεθος της απώλειας της έδρας του ιδρύματος και κατά συνέπεια της απώλειας των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων. Αξίζει βέβαια να θυμίσουμε, ότι είναι η δεύτερη φορά που η πόλη χάνει την έδρα ιδρύματος, είχε προηγηθεί αυτή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατόπιν ετερόκλητων πολιτικών συμφωνιών τη δεκαετία του ’80 και τότε χωρίς καμία αντίδραση.

Έτσι και τώρα σαν κακό σενάριο που επαναλαμβάνεται πλην ελαχίστων πολιτικών παραγόντων που πήραν θέση ξεκάθαρη περί της παραμονής της έδρας του ιδρύματος στη Λάρισα, μάλλον παρατηρούμε πάλι ετερόκλητες πολιτικές συμμαχίες συγκεκαλυμμένες με τον μανδύα της δήθεν ανάπτυξης του ιδρύματος και της Περιφέρειας.

Επειδή η μνήμη είναι οδηγός για το μέλλον, καλό είναι οι Λαρισαίοι να μην ξεχάσουν ότι ξεκάθαρη θέση υπέρ της παραμονής του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα και της ανάπτυξής του πήραν, ο βουλευτής κ. Μπαργιώτας, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καραλαριώτου, ο πρώην δήμαρχος κ. Τζανακούλης, ο πρώην υπουργός κ. Νασιώκας καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παρούσας δημοτικής αρχής κ.κ. Σούλτης, Τάχος, Καφφές και Ζαούτσος.

Την κύρια ευθύνη βέβαια της κατάστασης που έχει περιέλθει η Θεσσαλία, φέρει η παρούσα κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η οποία κωφεύει στις προτάσεις και τις αντιδράσεις, χωρίς βέβαια να παραλείπουμε την παθητική έως συναινετική στάση θα λέγαμε της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με εκτίμηση,

Παπαϊωάννου Δημοσθένης - δημότης Λάρισας πτυχιούχος ΤΕΙ Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass