Λίγες σκέψεις για τον κ. Καμμένο

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2018 16:35

Παρά τη θέση του κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Καμμένος ουσιαστικά επιτρέπει την κύρωση από την Ελληνική Βουλή και την ισχύ της. Αυτό καταδεικνύει η συμπεριφορά του. Αν κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή θα είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος!

Αν όχι, ας δώσει μια εξήγηση:

Αν κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή για κύρωση και να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ θα συγκεντρώσει τους 151 βουλευτές και θα ψηφισθεί με τους «προδότες» του (έτσι αποκάλεσε τους 8 Σκοπιανούς) και άλλους ανεξάρτητους και μη.

Αλήθεια, οι δικοί του δεν θα είναι «προδότες»; Και το ερώτημα: Τι νόημα και ποια αξία έχει η αποχώρησή τους επομένως;

Νόημα και αποτέλεσμα σύμφωνα με τις διακηρυγμένες θέσεις του Καμμένου θα είχε η αποχώρηση αν γινόταν προ της κατάθεσής της στη Βουλή προς κύρωση. Τότε η κυβέρνηση θα έχανε την πλειοψηφία και θα ήταν αναγκασμένη να παραιτηθεί, οπότε και δεν θα μπορούσε να την επικυρώσει, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να προσφύγει σε εκλογές.

Αν αληθινά είναι ειλικρινής η πρόθεσή του είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψει την υπερψήφισή της.

Ιδού κ. Καμμένε ο δρόμος, ιδού και το πήδημα!

Εκτός αν η συμφωνία με τον κ. Τσίπρα να τα ξαναπούν τον Μάρτιο είναι με άλλα λόγια να κατατεθεί η συμφωνία, προς κύρωση και η αποχώρηση Καμμένου να επιφέρει μετά την κύρωσή της έναρξη του προεκλογικού αγώνα την ημέρα που σίγουρα συμφώνησαν οι δύο ομόρρυθμοι εταίροι. Και έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά! Και πάλι με την ελπίδα του κ. Καμμένου εκμετάλλευσης της αποχώρησης για να πείσει μερικούς αφελείς να ξεγελασθούν και να τον ψηφίσουν.

Για τον κ. Καμμένο και τον κ. Τσίπρα στο ζήτημα αυτό ισχύει το «τα παιδία παίζει» όμως «εν ου παικτοίς!»

Την κατάσταση αυτή δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε η πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης από την Αντιπολίτευση, ούτε η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης από τον Πρωθυπουργό, που μπορεί να συζητηθούν και οι δύο ενόψει της κατάθεσης της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελληνική Βουλή προς κύρωση, αν είναι θετικές οι εξελίξεις στα Σκόπια.

Ως προς την πρόταση δυσπιστίας τίθενται από το Σύνταγμα ορισμένες προϋποθέσεις:

1. Να υπογράφεται από 50 τουλάχιστον βουλευτές

2. Να παρέλθουν έξι μήνες από πρόταση δυσπιστίας που υποβλήθηκε στο παρελθόν την 17 Ιουνίου 2017.

3. Υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίασή της.

4. Γίνεται δεκτή αν την υπερψηφίσει η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν υποβάλλει η ΝΔ πρόταση δυσπιστίας μετά την 17-12-2018, που έχει δικαίωμα και προ της κατάθεσης στη Βουλή προς κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και προ της αποχώρησης των ΑΝΕΛ ο Καμμένος δήλωσε ότι δεν «ρίχνει» την Κυβέρνηση, επομένως δεν θα γίνει δεκτή κατ’ απόλυτη πλειοψηφία η πρόταση και ίσως καταψηφισθεί και από όσους δήλωσαν ότι είναι κατά της συμφωνίας.

Αν την υποβάλλει μετά την κατάθεση και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ και πάλι δεν θα συγκεντρώσει τους 151, αφού συνδέεται με τη συμφωνία των Πρεσπών, που ήδη δηλώθηκε ότι υπάρχει πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝΕΛ, αλλά με εκείνους που είναι υπέρ της συμφωνίας.

Ως προς την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης:

Υποβάλλεται με γραπτή η προφορική δήλωση του Πρωθυπουργού οποτεδήποτε.

Το «και οποτεδήποτε άλλοτε» του άρθρου 141 παρ. 4 του Συντάγματος σημαίνει ότι μπορεί ο Πρωθυπουργός όταν υποβληθεί η πρόταση δυσπιστίας της Αντιπολίτευσης να δηλώσει ότι συνυποβάλλει κι εκείνος πρόταση εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνησή του.

Τότε έχουμε κοινή συζήτηση των δύο αντιθέτων προτάσεων. Αυτό γίνεται σχεδόν κατά κανόνα. Έχουμε διακοπή άμεση των συνεδριάσεων της Βουλής. συζήτηση μετά διήμερο διαρκείας δύο ημερών και την τρίτη τα μεσάνυχτα ψηφοφορία και ονομαστική ψηφοφορία υπέρ της μίας και κατά της άλλης πρότασης με απόλυτη και πάλι πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Δεν παραμένει καμία αμφιβολία ότι οι ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και θα καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας αφού ήδη ο Καμμένος δήλωσε ότι δεν «ρίχνει» την Κυβέρνηση, είτε αποχωρήσουν είτε όχι, αφού θα είναι μεταξύ των 300 βουλευτών.

Επομένως σε κάθε περίπτωση η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και η Αντιπολίτευση γενικά δεν έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, με αυτές τις συνταγματικές δυνατότητες. Αυτό δημιουργεί πρόσθετη ευθύνη στον κ. Καμμένο, αν πραγματικά επιθυμεί την μη κύρωση της συμφωνίας. Και αυτό γιατί δυνατότητα έχει μόνον εκείνος και μάλιστα προ του πέρατος των ενδεχόμενων θετικών εξελίξεων στα Σκόπια.

Είναι συμφωνημένο μεταξύ των δύο και βέβαιο ότι την επομένη ο Πρωθυπουργός θα καταθέσει στην Βουλή μας τη συμφωνία για την κύρωσή της, γι’ αυτό και στη συμφωνία περιέχεται η φράση ότι η Ελλάδα «θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση» τη συμφωνία (αρθρ. 1 παρ.4)

Αν δεν παραιτηθεί ΕΓΚΑΙΡΑ ένα μόνο συμπέρασμα βγαίνει ότι τα «φωναχτά» του κατά της συμφωνίας και της επικύρωσής της είναι προσποιητά με στόχο να συνεχίζει να παραπλανά κάποιους πολίτες από εκείνους που του απέμειναν.

Του Νίκου Κατσαρού πρ. Α’ αντιπροέδρου της Βουλής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass