Η αστυνομία και η ασφάλεια του πολίτη

Δημοσίευση: 01 Νοε 2018 16:50

Η αστυνομία είναι η κρατική υπηρεσία, η επιφορτισμένη με την ασφάλεια και την προστασία του πολίτη από κάθε έκνομη δραστηριότητα, θέτουσα σε κίνδυνο τη σωματική και περιουσιακή του ακεραιότητα.

Κι αυτή πρέπει να ‘χει διαρκή και μόνιμο χαρακτήρα. Κυρίως στο προληπτικό της μέρος, γιατί τότε μόνον μπορεί να προλαμβάνει και να σώζει… Αφού θα βρίσκεται πάντα μπροστά και πριν την τέλεση της παράνομης πράξης από κάθε επίδοξο ληστή, κακοποιό, διαρρήκτη, διαδικτυακό απατεώνα και διαστροφέα… Γενόμενη, κατ’ αυτόν τον τρόπο, η σκιά των παρανόμων που θα τους αποτρέπει από βέβηλες και εγκληματικές ενέργειες.
Επομένως, ο βασικός παράγοντας της αστυνομικής προστασίας είναι η πρόληψη. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινείται, κυρίως, ο εθνικός της σχεδιασμός. Με μεράκι, ανύσταχτη προσπάθεια, αυταπάρνηση, αφοσίωση στο καθήκον… αξίες που σήμερα δοκιμάζονται, όπως και όλες οι συνιστώσες της κοινωνικής και εθνικής μας ζωής. Κι αυτό το επισημαίνουμε ιδιαίτερα, γιατί το έγκλημα και το κακό εκσυγχρονίζονται και το αποκούμπι του λαού, η αστυνομία, πρέπει να στέκεται όρθια και να δίνει τη μάχη, με όσα μέσα διαθέτει προστατεύοντας τον πολίτη παντού: στο σπίτι, στον δρόμο, στη δουλειά… Δίνοντας βαρύτητα στην αμεσότητα της προληπτικής δράσης, με την εμφάνισή της πριν την εξέλιξη των άνομων και εγκληματικών επιχειρήσεων.
Όλα τα παραπάνω απαιτούν: διαρκή εκπαίδευση, άγρυπνο βλέμμα, σχέδιο δράσης, εκσυγχρονισμό του μηχανοκίνητου στόλου και του οπλισμού… Αιτήματα τα οποία, σύμφωνα με ανακοινώσεις των συνδικαλιστών της αστυνομίας, υποβάλλονται, κατά καιρούς, στο αρμόδιο υπουργείο αλλά δεν εισακούονται. Αποτέλεσμα, η δύναμη δράσης της αστυνομίας απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα να εξασθενεί όλο και περισσότερο και ο πολίτης να μην αισθάνεται ασφαλής ακόμα και στο σπίτι του. Κι αυτό καταμαρτυρείται απ’ την καθημερινή πληροφόρηση των Μ.Μ.Ε.
Θεωρούμε ότι το πρόβλημα ασφαλείας του πολίτη είναι το πρώτο που πρέπει ν’ απασχολεί την πολιτεία. Γιατί η έλλειψη αυτής καλλιεργεί στην Ελληνική κοινωνία το φοβικό σύνδρομο της ανασφάλειας που δρα ανασταλτικά και στον τομέα της παραγωγής… Γιατί ο φοβισμένος άνθρωπος δεν μπορεί να ελευθερώσει και να κατευθύνει όλες τις πνευματικές και σωματικές του δυνάμεις προς τον επιδιωκόμενο στόχο της ανάπτυξης και της προόδου.
Γι’ αυτούς τους λόγους, και όχι μόνον, ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να σταθεί αλληλέγγυος και αρωγός στην επίλυση των βασικών προβλημάτων της αστυνομίας που ενισχύουν την προληπτική της δράση. Που χτυπά το κακό στη ρίζα του. Για να μην ξαναφυτρώσει. Κι αυτό θα γίνει με τη μεταφορά κονδυλίων προς την κατεύθυνση του άμεσου εκσυγχρονισμού της. Ο οποίος, εκτός της εξοπλιστικής αναβάθμισης… θα ενδυναμώνει και τον θεσμικό της ρόλο σε θέματα αυστηρής τήρησης των αρχών και των κανόνων της αστυνομίας. Για ν’ αποφεύγονται τα ανησυχητικά φαινόμενα της αποστασίας, επίορκων αστυνομικών, προς τα σκοτεινά μονοπάτια της παρανομίας τα οποία προσβάλλουν το συμπαθές σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Έτσι, πιστεύω θ’ αποκτήσει τον ουσιαστικό της ρόλο και κυρίως θα φωλιάσει στη συνείδηση του κόσμου ως η δύναμη εκείνη η οποία καθημερινά δίνει τη μάχη προστασίας του πολίτη, κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, εναντίον τής όλο και αυξανόμενης ανομίας. Γι’ αυτό, επείγεται ο εκσυγχρονισμός της. Για να κερδίσει τον πόλεμο. Για να μη χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές. Για να μην αρπάζεται και καταστρέφεται η λαϊκή και κρατική περιουσία.

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass