Το 1940 και η Κύπρος

Δημοσίευση: 02 Νοε 2018 16:30

Η Κύπρος δέχθηκε με αισθήματα πίκρας και οργής την είδηση για την κήρυξη του πολέμου κατά της Ελλάδας. Τα αισθήματα αυτά πολύ γρήγορα διαδέχθηκαν εκείνα της συγκίνησης και της Εθνικής περηφάνιας, όταν έγινε γνωστή η απάντηση στο ιταμό τελεσίγραφο του Μουσολίνι.

Η αντίδραση των Κυπρίων στο ιστορικό «ΟΧΙ» και τις πρώτες νίκες του Ελληνικού Στρατού εναντίον των Ιταλών, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και στη Βόρειο Ήπειρο, πήρε τη μορφή εθνικού συναγερμού, με παρελάσεις, κωδωνοκρουσίες, δοξολογίες και κάθε είδους πατριωτικές εκδηλώσεις. Η γαλανόλευκη που οι αποικιοκράτες απαγόρευαν την ανάρτησή της, τώρα κυματίζει απ’ άκρου εις άκρον στο νησί.
Σε εγκύκλιο της Εκκλησίας που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την απρόκλητη επίθεση των Ιταλών κατά της Ελλάδας διαβάζουμε: «Η μήτηρ ημών πατρίς, η πεφιλημένη πανένδοξος Ελλάς υπέστη εκ μέρους Ιταλίας όλως απρόκλητον και αδικαιολόγητο επιδρομήν και απεδύθη ήδη εις δεινόν υπέρ των όλων ιερών αγώνα…. Το ευλογημένον Ελληνικό ημών Έθνος, οι απανταχού Έλληνες βαθείαν εδοκίμασαν αγανάκτησιν δι’α την μισεράν επίθεσιν του εχθρού…. Ημείς οι εν Κύπρω Έλληνες έχομεν καθήκον υπέρτατον απαραίτητον ίνα αδιαλείπτως ικετεύωμεν τον Θεόν της Ελλάδος υπέρ πλήρους ευοδώσεως του ιερού και μεγάλου αγώνος αυτών….».
Να τι μετέδιδε ο ανταποκριτής του «Reuters» από τη Λευκωσία: «Εις ολόκληρον την Κύπρο επικρατεί αφάνταστος ενθουσιασμός αφ’ ής στιγμής ελήφθη η είδηση ότι η Ελλάδα απεφάσισε ν’ αμυνθεί διά των όπλων εις την ιταλική επίθεση … Εις το Ελληνικό προξενείο της Λευκωσίας κατά πυκνάς μάζας προσέρχονται ευσταλείς Έλληνες Κύπριοι ζητούντες να αποσταλούν εις την Ελλάδα όπως υπηρετήσουν εις τας τάξεις του ελληνικού στρατού».
Στην ιστορική μελέτη του Νίκου Μπατσικανή «Η προσφορά της Κύπρου στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο» τεκμηριώνεται η παρουσία 30.000 στρατευμένων Κυπρίων στα μέτωπα του Β’ παγκοσμίου πολέμου (σε Ευρώπη - Μέση Ανατολή - Βόρεια Αφρική) στο πλευρό των κατακτητών τους Άγγλων, καθώς και ο ερχομός 5.000-6.000 στην Ελλάδα, όπου και πολέμησαν εναντίον Γερμανών-Ιταλών, δίπλα - δίπλα με τους Ελλαδίτες. Πάνω από 600 Κύπριοι έπεσαν στα πεδία των μαχών και βρίσκονται θαμμένοι σε 56 στρατιωτικά κοιμητήρια 17 χωρών, σε: Μέση Ανατολή, Αφρική, Ελλάδα και Ευρώπη. Ακόμη, 2.500 Κύπριοι αιχμαλωτίσθηκαν, οι περισσότεροι στην Ελλάδα, και κρατήθηκαν σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
«Η μικρή Κύπρος», γράφει ο Νίκος Μπατσικανής, «λογίζεται ως η χώρα που είχε, κατ' αναλογία με τον πληθυσμό της, τη μεγαλύτερη ανθρώπινη συμμετοχή στον Β΄ Π. Π…», και συνεχίζει: «… Όπως και στους άλλους Αγώνες του Έθνους (Επανάσταση 1821, Ελληνοτουρκικός 1897, Βαλκανικοί, Α΄ Παγκόσμιος, Μικρασιατική Εκστρατεία 1922), οι Κύπριοι πολέμησαν κι έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για τη μητέρα Ελλάδα. Δεν ήταν μόνο η φιλοπατρία και ο ηρωισμός της ελληνικής ψυχής, η κινητήριος δύναμη που έστελνε χιλιάδες Κύπριους στα πολεμικά μέτωπα της Ελλάδος. Ήταν και το γεγονός ότι μόνο εκεί, στη φλόγα του πολέμου, μπορούσαν να βιώσουν, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, τον επίμονο πόθο τους: να συμπορευτούν σε μια κοινή μοίρα με τους υπόλοιπους Έλληνες, να πάψουν να είναι οι αποκομμένοι αδελφοί. Με δυο λόγια, να ενωθούν με τον εθνικό κορμό… ».
Ποια ήταν, όμως, η στάση των Άγγλων εκείνες τι δύσκολες ώρες, απέναντι στην Ελλάδα; Στις 13 Απριλίου 1941, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ απορρίπτει την πρόταση του πρωθυπουργού Κορυζή και του Βασιλιά Γεώργίου Β΄, για εγκατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κύπρο, μετά τη διάσπαση της γραμμής Αλιάκμονα και την καταιγιστική κάθοδο των Γερμανών προς την Αθήνα. Αρνείται ακόμη την αποστολή στην Κύπρο 50.000 νεοσυλλέκτων από την Πελοπόννησο για τη συμπλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης! ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ
«… Όλοι όσοι ήνωσαν την τύχη τους με τη δική μας θα αποκατασταθούν…», δήλωνε διαρκούντος του πολέμου ο Άγγλος πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ από του βήματος της Βουλής των Κοινοτήτων. Και ο Ραδιοφωνικός σταθμός τους μετέδιδε διθυραμβικά από τα Λονδίνα τους στις 28/10/1942: «Αν άλλοτε λέγαμε ότι οι Έλληνες μάχονται σαν Ήρωες, τώρα θα λέγωμεν ότι οι Ήρωες μάχονται σαν Έλληνες»!
Ωστόσο το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε την Ελλάδα (με αγγλική μεθόδευση και ελληνική συνέργεια) να πολεμά και πάλιν, αυτή τη φορά, όμως, όχι κατά ενός εξωτερικού εχθρού, αλλά εναντίον του ίδιου της του εαυτού! Και την Κύπρο, κάτω από αυτές τις εμφυλιοπολεμικές συνθήκες να διεκδικεί την απεξάρτησή της από τη βρετανική αποικιοκρατία και την Ένωσή της με την Ελλάδα. Οι Άγγλοι, για πολλοστή φορά, όχι μόνο δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους, αλλά αρνήθηκαν ακόμη και την αποστράτευση του Κυπριακού Συντάγματος, μετά το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων, με προφανή στόχο να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις αυτές στην καταστολή τοπικών εξεγέρσεων, στις ανά τον κόσμο αποικίες τους!  
Οι Κύπριοι αρνήθηκαν μια τέτοια συμμετοχή. Μετά την άρνησή τους να επιβιβασθούν σε πλοία, για μεταφορά τους σε διάφορες αγγλικές αποικίες, Άγγλοι στρατιώτες πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον τους, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο Τάκης Κυθρεώτης και να τραυματισθούν άλλοι πέντε. Οι Κύπριοι πλήρωσαν ακριβό τίμημα για την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον αθώων ανθρώπων, αλλά στο τέλος τα κατάφεραν. Ύστερα από καθυστέρηση δεκαοκτώ μηνών θα αποστρατευθούν άπαντες.

Του Ντίνου Αυγουστή
Ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή είναι αναπλ. καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass