Όταν «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!

Δημοσίευση: 03 Νοε 2018 16:35

Μόνον κανείς ανόητος, αφελής ή στην καλύτερη περίπτωση ρομαντικός μπορεί να πιστέψει ότι οι ισχυροί του κόσμου αυτού θα ανεχθούν μια πολιτική ήττα, όταν μάλιστα θίγονται άμεσα οικονομικά, γεωπολιτικά, ή γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Δεν θα σταθούν με σταυρωμένα τα χέρια τους. Πιστοί στο δόγμα ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» θα εφαρμόσουν κάθε μέσο ώστε να δικαιωθούν!

Για να επιβεβαιωθεί του λόγου το αληθές αξίζει να αναφερθούμε σε δύο περιστατικά. Το πρώτο αφορά στις πιέσεις που ασκήθηκαν το καλοκαίρι του 1964 στον τότε Πρωθυπουργό της χώρας Γεώργιο Παπανδρέου (1888 - 1968, Αρχηγό της Ένωσης Κέντρου) από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Λ. Τζόνσον (1908 - 1973) και τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Ράσκ (1909 - 1994) για το Κυπριακό, και το δεύτερο, πρόσφατα στους πολίτες της ΠΓΔΜακεδονίας και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης VMRO για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τον Ιούνιο του 1964, λοιπόν, στην Ουάσιγκτον, Τζόνσον και Ρασκ πίεσαν αφόρητα τον Παπανδρέου να αποδεχθεί διμερείς συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού (1884 - 1973) -ο οποίος είχε προσκληθεί εκεί- για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Παπανδρέου αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις, γιατί έκρινε ότι έτσι θα αφαιρούνταν το δικαίωμα των Κυπρίων να αποφασίσουν αυτοί για την τύχη τους, αφού το Κυπριακό θα μετατρεπόταν σε αντικείμενο ελληνοτουρκικής διαφοράς. Η άκαμπτη εκείνη στάση του Παπανδρέου προκάλεσε τέτοια εντύπωση ώστε οι Τάιμς της Ν. Υόρκης αφιέρωσαν άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο: «Ο Τζόνσον ηττήθηκε από τον Παπανδρέου». Φυσικά, επρόκειτο για μια «πύρρειο νίκη» του Παπανδρέου, ο οποίος, ως έμπειρος πολιτικός, διέβλεψε τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Εκμυστηρεύθηκε στον στενό συνεργάτη του Ανδρέα Μοθωνιό τους φόβους του, λέγοντας: «Άκουσε. Στην Ελλάδα θα γυρίσω Πρωθυπουργός. Αλλά δεν ξέρω πόσο θα μείνω ακόμη. Ο Τζόνσον δεν θα μου συγχωρήσει ποτέ την άρνησή μου στις πιέσεις του. Και θα με πληρώσει».

Δύο μήνες αργότερα η οργή των Αμερικανών κατά του Παπανδρέου έγινε εντονότερη, όταν απέρριψε και το ονομαζόμενο «Σχέδιο Άτσεσον», με το οποίο οι ΗΠΑ πρότειναν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, υπό τον όρο να παραχωρηθεί στην Τουρκία μεγάλη Στρατιωτική βάση στην Κύπρο (Καρπασία) γιατί θα αντιδρούσε η Βουλή, επειδή αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό.

Ο Τζόνσον, απευθυνόμενος προς τον τότε πρεσβευτή της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον Αλεξ. Μάτσα, αφού εξύβρισε τη Βουλή και το Σύνταγμά μας, του είπε: «Η Αμερική είναι ελέφαντας. Η Κύπρος είναι ψύλλος. Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι (σ.σ.: Ελλάδα, Κύπρος) εξακολουθούν να τσιμπούν τον ελέφαντα ίσως ο ελέφαντας να τους δώσει καμιά με την προβοσκίδα του». Οι συνέπειες: Η μεν θητεία Πρωθυπουργού του Γ. Παπανδρέου έληξε στις 15 Ιουλίου 1965, με την Αποστασία βουλευτών της Ένωσης Κέντρου, στους οποίους προσφέρθηκαν, σε άλλους υπουργικά χαρτοφυλάκια και σε άλλους, όπως καταγγέλθηκε, σημαντικά χρηματικά ποσά, η δε Βουλή και το Σύνταγμα καταλύθηκαν στις 21 Απριλίου 1967. Ο δεύτερος «ψύλλος» η Κύπρος «πλήρωσε» με το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Ήταν η αντίδραση του Ελέφαντα με την προβοσκίδα του!

Μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών» στις 17 Ιουνίου 2018 προκηρύχθηκε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τις 30 Σεπτεμβρίου. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση του VMRO, η οποία ήταν κατά της Συμφωνίας, τάχθηκε υπέρ της αποχής, κάτι που θορύβησε τον Αλέξη Τσίπρα, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ιδιαίτερα την Γερμανία της Μέρκελ. Παρά ταύτα η αποχή των πολιτών από το δημοψήφισμα ήταν εντυπωσιακή και αποτέλεσε σοβαρή ήττα των υπέρ της Συμφωνίας δυνάμεων. Το ενδιαφέρον των πιο πάνω συνεχίσθηκε και μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της γείτονος για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπου σε μια διαδικασία θρίλερ τελικά βρέθηκαν οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης, για να συμπληρωθεί ο αριθμός 80, που ήταν και ο στόχος.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι οι οκτώ βουλευτές της υπέστησαν εκβιασμούς, απειλές, αλλά και χρηματίσθηκαν. Την καταγγελία αυτή υιοθέτησε και ο Π. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους» γιατί είδε ότι ο ευσεβής του πόθος - η απόρριψη της συνταγματικής αναθεώρησης - ναυάγησε και στο εξής είναι υποχρεωμένος - όπως είχε δηλώσει - να αποχωρήσει, αυτός και όσοι εκ των ΑΝΕΛ τον ακολουθήσουν, από την Κυβέρνηση.

Στον χορό των καταγγελιών εισήλθε και το ΥΠΕΞ της Ρωσίας, το οποίο τονίζει ότι κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας ο Πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια ήταν εντός του Κοινοβουλίου, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της διαδικασίας και με ισχυρή δόση ειρωνείας αναφέρει πως οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέληξαν να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι ΗΠΑ όπως ήταν αναμενόμενο, διέψευσαν τα πιο πάνω. Πάντως το ερώτημα είναι: μήπως ο ελέφαντας έκανε και εδώ - με διαφορετικό τρόπο - χρήση της προβοσκίδας του; Ένα ερώτημα που θα πλανάται και είναι δύσκολο να απαντηθεί προς το παρόν!

Επιμύθιο: Τόσο η λύση του Κυπριακού, όσο και του Μακεδονικού στόχο είχαν και έχουν την αποτροπή της επιρροής της τότε Σοβιετικής Ένωσης στην Κύπρο και τώρα της Ρωσίας του Πούτιν στα Δυτικά Βαλκάνια.

Από τον Θρασύβουλο Καβασίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass