Ενισχυμένος ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις

Δημοσίευση: 04 Νοε 2018 17:50

Είμαστε στον τελευταίο γύρο πριν από μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων (βουλευτικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές).

Όσο διερευνώνται τα σκάνδαλα, η διαφθορά προσωποποιείται και οι πολιτικές ευθύνες αποκτούν ονοματεπώνυμο, τόσο η πολιτική αντιπαράθεση οξύνεται. Επιπρόσθετα, με άλυτα από δεκαετίες εθνικά θέματα να οδηγούνται σε εθνικά συμφέρουσες λύσεις. Πολλά θα κριθούν στο φίνις και θα σηματοδοτήσουν σοβαρές εξελίξεις για το μέλλον της χώρας μας.

Οι βουλευτικές εκλογές είναι «η μητέρα των μαχών» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ μπαίνουν ξεκάθαρα τα διλήμματα, ή γυρίζουμε πίσω στο σκοτεινό παρελθόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ή συνεχίζουμε σταθερά στο μέλλον. Στον δρόμο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, απαλλαγμένου από στρεβλώσεις του παρελθόντος, από τις πρακτικές της διαπλοκής και της διαφθοράς που ευνοούσαν συμφέροντα γύρω από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ή συνεχίζουμε σταθερά την ανάπτυξη, που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πορείας για τη χώρα, με τους εργαζόμενους και τη νεολαία στο επίκεντρο, με την αποκατάσταση αδικιών, την ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης των εργαζομένων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους αντάξιου των σύγχρονων αναγκών, ή ξαναγυρίζουμε στο παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς. Ή εμπιστευόμαστε αυτούς που μας έβγαλαν από τα μνημόνια με καθαρή έξοδο, ή ξαναψηφίζουμε αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα, την οδήγησαν στην απαξίωση και τον λαό σε ταπείνωση.

Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ είναι πετυχημένη. Έβγαλε τη χώρα από την ντροπιαστική επιτήρηση, την κράτησε όρθια, δούλεψε σκληρά και με σχέδιο. Οδήγησε τη χώρα στην κανονικότητα, στη διερεύνηση μιας σειράς σκανδάλων, κατάφερε σοβαρό χτύπημα στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Μέσα σε 3,5 χρόνια πέτυχε πολλά σε δύσκολες συνθήκες. Στο επίπεδο των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών υπήρξε σπουδαίο έργο. Νέα μέτρα έρχονται να ελαφρύνουν τα στρώματα που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και να δώσουν ώθηση στη ανάπτυξη της οικονομίας. Μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια την 21η Αυγούστου, επεκτείνονται ήδη οι όροι επτά κλαδικών συμβάσεων εργασίας για πάνω από 200.000 εργαζομένους, δρομολογήθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Υπήρξαν και υπάρχουν διαφορές στα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα στη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι φυσιολογικό, έχουμε μια συμμαχική κυβέρνηση της Αριστεράς, με ένα συντηρητικό κόμμα. Η συμφωνία των Πρεσπών επιλύει ένα πρόβλημα 25 ετών. Σε αντίθεση με την υποκριτική και ανεύθυνη στάση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ενδώσει στον ακροδεξιό λαϊκισμό, η χώρα μετατρέπεται σε πρωταγωνιστική δύναμη στα Βαλκάνια και η Βόρεια Ελλάδα σε οικονομικό και πολιτισμικό κόμβο.

Υπάρχουν προοπτικές αλλαγής πολιτικών συμμαχιών για τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο; Υποθετικά, ναι. Με τους ΑΝΕΛ νομίζω ότι η συνεργασία πλησιάζει στο τέλος. Η Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αναλίσκεται σε μια αντικυβερνητική προπαγάνδα, εμφανίζει φοβικά σύνδρομα τα οποία την οδηγούν στην απομόνωση. Η ηγεσία της είναι έρμαιο ενός παλιού πολιτικού προσωπικού, ουσιαστικά οδηγείται, ετεροκαθορίζεται και λοξοκοιτάζει προς τη Ν.Δ. Αυτό επιζητά καθημερινά η διαπλοκή στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτή που έχει δοσοληψίες με τη δικαιοσύνη.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αγγλία δείχνουν τον δρόμο για τη σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας. Δείχνουν το δρόμο στην ευρύτερη αριστερά, καθώς και στην κομμουνιστική. Πεδία συνεργασίας υπάρχουν, αρκεί να υπάρξει καλοπροαίρετη διάθεση. Είναι οι εκλογές στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Στις εκλογές της Τ.Α. σεβόμαστε τις τοπικές κοινωνίες. Δεν χρειάζονται χρίσματα, αλλά αυτοδιοικητικές λογικές. Με τα χρίσματα δεν κερδίζονται οι εκλογές, είναι ξεπερασμένες πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος. Οι θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης δημιουργούν τους πραγματικούς χώρους χειραφέτησης της Τ.Α. Η απλή Αναλογική δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν συνθέσεις, συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και όχι στη βάση των συναλλαγών.

Οι Ευρωεκλογές σηματοδοτούν το μέλλον της Ευρώπης που είναι κρίσιμο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε και έχουν ανάγκη οι λαοί της. Δεν μπορεί να κλείνεις τα μάτια στη ανερχόμενη ακροδεξιά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σκληρή λιτότητα. Στην Ευρώπη σχηματίζονται συμμαχίες, με τις δυνάμεις της Οικολογίας, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας. Για μια Ευρώπη της Ειρήνης, του τέλους της λιτότητας, της αλληλεγγύης, ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις πρέπει να βγει ενισχυμένος. Είναι εγγύηση για ευρύτερες συνεργασίες. Στις βουλευτικές εκλογές δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την ομαλή πορεία της χώρας. Και αυτοδυναμία να του δοθεί από τον ελληνικό λαό, πάλι θα επιδιώξει συνεργασίες. Γιατί μια νέα κυβέρνηση της αριστεράς πρέπει να έχει καθαρό αριστερό πρόσημο.

Από τον Βασίλη Ζωγράφο

*Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι αναπληρωτής συντονιστής Γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass