Η αλληλοβοήθεια ως απάντηση στο πρόβλημα της εξάρτησης

Δημοσίευση: 07 Νοε 2018 17:45

Τις τελευταίες μέρες η Λάρισα είχε την τύχη να φιλοξενήσει τo 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ναρκομανών Ανωνύμων (Ν.Α.). Πρόκειται για ομάδες αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας, οι οποίες λειτουργούν χωρίς ειδικούς εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο και έχουν επηρεάσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τη γνώση μας για την απεξάρτηση σήμερα.

Το μοίρασμα των κοινών εμπειριών, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια, τα δίκτυα που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών, οι αρχές και οι αξίες που διέπουν το πρόγραμμα ΝΑ, αποτελούν τις βασικές συνιστώσες αλλαγής για χιλιάδες ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης σε όλο τον πλανήτη.

Δουλεύοντας σχεδόν είκοσι χρόνια κοντά στις ομάδες των Ν.Α., ή με ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτές και παρόλο που δεν έχω κάποια σύνδεση με τις ομάδες (δεν θα μπορούσα άλλωστε, καθώς οι ομάδες είναι απόλυτα αυτόνομες και ανεξάρτητες), μοιράζομαι τις παρακάτω σκέψεις.

Καταρχήν η παρακολούθηση του συνεδρίου μου θύμισε τη σημασία που έχουν οι ομάδες των Ν.Α. για αυτό που ονομάζουμε απεξάρτηση και κυρίως για τις ζωές πάρα πολλών ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης. Χωρίς να θεωρώ τις ομάδες αυτές πανάκεια, χωρίς να υποστηρίζω ότι είναι μια πρόταση που ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης, χωρίς να επιχειρηματολογώ ότι δεν έχουν όρια στη λειτουργία τους, χωρίς να ξεχνώ ότι έχουν εμφανιστεί εδώ και χρόνια προσπάθειες εκμετάλλευσής τους (από τα παράνομα ιδιωτικά προγράμματα για παράδειγμα, που λειτουργούν εκμεταλλευόμενα πολλές φορές το όνομα και την προστιθέμενη αξία των ομάδων αυτών), δεν μπορώ να μη δω τη μεγάλη εικόνα.

Και ποια είναι αυτή η εικόνα; Όσοι και όσες είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε στο συνέδριο αυτές τις μέρες την είδαμε ξεκάθαρα:

- Είδαμε ανθρώπους που από κοινού με άλλους ανθρώπους με ανάλογα προβλήματα και χωρίς την παρουσία των ειδικών, κατορθώνουν να υπερβαίνουν ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα όπως η εξάρτηση.

- Είδαμε ανθρώπους που όχι απλά διακόπτουν τη χρήση, αλλά πολλοί από αυτούς δίνουν ένα πολύ διαφορετικό και ουσιαστικό περιεχόμενο στη ζωή τους, με ανθρωπιστικές αξίες και αρχές.

- Είδαμε ανθρώπους που από την απελπισία και την απόλυτη έλλειψη αξιοπρέπειας και προοπτικής, χάρη στον επίπονο αγώνα τους μέσα στις ομάδες των ΝΑ ανακτούν την αξιοπρέπειά τους και ξανακερδίζουν τις ζωές τους.

- Είδαμε ανθρώπους που συγκροτούν ένα πολύ σημαντικό κίνημα πολιτών, ένα κίνημα αλληλοβοήθειας που είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοχρηματοδοτούμενο και βοηθά εκατοντάδες ανθρώπους στη χώρα και χιλιάδες σε όλο τον κόσμο.

- Είδαμε ότι η αλλαγή ακόμη και σε ανθρώπους πολύ ταλαιπωρημένους και που έχουν πάρα πολλά χρόνια εξάρτησης στην πλάτη τους είναι εφικτή.

- Είδαμε ανθρώπους που είναι ακόμη στη χρήση και έχουν την επιθυμία να σταματήσουν και είδαμε πώς τους αγκαλιάζουν και τους στηρίζουν άνθρωποι που έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία.

Αυτή η γιορτή ζωής που τα μέλη των ΝΑ την ονομάζουν συνέδριο, δεν ενδυνάμωσε μόνο αυτούς/ες. Έδωσε σε όλους/ες που παρευρεθήκαμε ελπίδα ότι το πρόβλημα της εξάρτησης δεν είναι αξεπέραστο και ανίατο και μας θύμισε ότι τα πιο σημαντικά πράγματα για να αλλάξει ένας άνθρωπος είναι τα πιο βασικά: η ειλικρινής σχέση με τον εαυτό, η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης και η ενεργοποίηση του καθενός/μιας και οι βαθιές και αλληλέγγυες σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Τέλος θύμισε σε μας τους ειδικούς ότι οι πιο επιτυχείς προτάσεις απεξάρτησης είναι όσες αξιοποιούν τις πρακτικές της αυτοβοήθειας και αλληλοβοήθειας. Η υπενθύμιση αυτή οφείλει να μας πιέζει να αφήσουμε στην άκρη τις μυωπικές μας, πολλές φορές, οπτικές και πρακτικές και να αναστοχαστούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να στηρίξουμε από τη δική μας πλευρά τόσο τους ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης που επιλέγουν αυτές τις ομάδες για να πάρουν βοήθεια, όσο και τις ίδιες τις ομάδες, με απόλυτο πάντα σεβασμό στην αυτόνομη και ακηδεμόνευτη δράση τους.

* Από τον Σωτήρη Λαϊνά, ψυχολόγο, PhD, συντονιστή Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass