«Πράσινο κύμα» στην Ευρώπη

Δημοσίευση: 10 Νοε 2018 16:45

Οι εκλογικές επιτυχίες των Πράσινων Κομμάτων στα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια της Εσσης και της Βαυαρίας, στο Λουξεμβούργο και στο Βέλγιο αποτελούν το έναυσμα ενός νέου «πράσινου κύματος» στην Ευρώπη, που επιλέγει να προτάσσει την ελπίδα απέναντι στον φόβο, την κατανόηση και την αλληλεγγύη απέναντι στο μίσος.

Η πρώτη έκπληξη ήρθε πέρυσι, στις εκλογές της Ολλανδίας. Οι Πράσινοι αύξησαν τα ποσοστά τους σχεδόν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Η συνέχεια ήρθε από τη Σουηδία, όπου οι Πράσινοι, συμμετέχοντας στον κυβερνητικό συνασπισμό, διατήρησαν τη δύναμή τους, και η επιβεβαίωση ήρθε με το 20% των Πράσινων της Έσσης.

Στη Βαυαρία, οι Πράσινοι διπλασίασαν το ποσοστό τους και εκτόπισαν τους σοσιαλδημοκράτες από τη δεύτερη θέση. Είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα στο Μόναχο, ενώ επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος της εκστρατείας τους που ήταν ο τερματισμός της πολύχρονης συντηρητικής διακυβέρνησης του CSU. Στο Λουξεμβούργο, οι Πράσινοι αύξησαν το εκλογικό τους ποσοστό κατά 50% μετά από 5 χρόνια στην κυβέρνηση, γεγονός που αποτελεί τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης για τον ρόλο τους στο κυβερνητικό έργο. Στις δημοτικές εκλογές του Βελγίου, οι πράσινοι εξέλεξαν πάνω από πεντακόσιους πενήντα οικολόγους δημοτικούς συμβούλους και πολλούς δημάρχους, ανάμεσά τους τον ελληνικής καταγωγής διαχρονικό φίλο των Οικολόγων-Πράσινων, τον Χρήστο Δουλκερίδη.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η άνοδος των Πράσινων ματαίωσε τα σχέδια της Ακροδεξιάς να παίξει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Οι παραπάνω επιτυχίες δεν είναι τυχαίες. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς μέσα στην κοινωνία για την κατανόηση και αποδοχή των πράσινων προτάσεων, σε κεντρικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, στις ανησυχίες και στα προβλήματα των πολιτών.

Οι πολίτες της Ευρώπης κατανοούν, ασπάζονται και εναποθέτουν τις ελπίδες τους πια στην πρόταση των Πράσινων Κομμάτων της Ευρώπης για τον μετασχηματισμό του σημερινού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης προς όφελος όλων των πολιτών και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα δε, γίνεται κατανοητό από τους πολίτες, ότι είναι εφικτή η εδραίωση μιας σύγχρονης κοινωνίας με κοινωνική δικαιοσύνη και όραμα για μια πιο δίκαιη Ευρώπη για όλους.

Όλα δείχνουν πως στις επόμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα θα αποτελέσει το νέο προοδευτικό πόλο στην Ευρώπη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Ελλάδα νιώθουμε το βάρος και τις ευθύνες που μας αναλογούν απέναντι στη νέα πρόκληση στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να αντισταθούμε σθεναρά ενάντια στον κίνδυνο της ανόδου της Ακροδεξιάς και στη συσσώρευση και διαχείριση των πόρων από την Ολιγαρχία.

Αισθανόμαστε ότι πρέπει να παλέψουμε: για τη Νέα Πράσινη Ευρώπη, την ποιότητα ζωής και τα ανθρώπινα δικαιώματα,

για τον οικολογικό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας,

την ανάσχεση και τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής,

τη βιοποικιλότητα, για να έχουν ένα βιώσιμο μέλλον τα παιδιά μας και ο Πλανήτης. Οι ευθύνη μας είναι μεγάλη. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση του Οικολογικού Χώρου, ώστε να είμαστε δυναμικά παρόντες στο μεγάλο προσκλητήριο του “πράσινου κύματος” και της προοδευτικής πορείας των Ευρωπαίων Πολιτών.

Τις παραπάνω ευθύνες πρέπει να αναλογιστεί κάθε ενεργός πολίτης, όλες οι οικολογικές, δημοκρατικές, κοινωνικές Ομάδες Πολιτών, όλοι όσοι αγωνίζονται, ή νιώθουν την ανάγκη ότι πρέπει να αγωνιστούν, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση των ζώων. Είναι καιρός να βρεθούμε όλοι μαζί για την εδραίωση της κοινωνικής – αλληλέγγυας οικονομίας και του καινοτόμου πράσινου - βιώσιμου Πολιτισμού του μέλλοντος.

Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλες τις τοπικές οικολογικές, δημοκρατικές, κοινωνικές ομάδες των πολιτών και σε κάθε ενεργό πολίτη, στους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στους υπερασπιστές των ζώων, στους καινοτόμους της πράσινης και της κοινωνικής -αλληλέγγυας οικονομίας, σε όλους όσοι νιώθουν την ανάγκη για ένα νέο βιώσιμο πολιτισμό του μέλλοντος υλοποιώντας αλλαγές στον τρόπο παραγωγής, διατροφής και κατανάλωσης, στέγασης, μετακίνησης, ψυχαγωγίας και διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Η νέα πρόκληση είναι μπροστά μας. Οι Ευρωεκλογές, αλλά και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές έρχονται. Είναι καιρός όσοι συμμεριζόμαστε τα παραπάνω να συσπειρωθούμε και να δώσουμε τον αγώνα μας για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, για μια καλύτερη ζωή, για έναν καλύτερο κόσμο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, είμαστε εδώ, ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση.

 

Αστέριος Χλωρός

συντονιστής της Πολιτικής

Κίνησης των Ο.Π. Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass