(Α)ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Με τον... παπά ή τον δεσπότη;

Δημοσίευση: 11 Νοε 2018 16:14

ΒΡΕ μανία με τις συμφωνίες αυτό το παιδί... Και μπορεί με τους Σκοπιανούς (και τους εσωτερικούς αντιπάλους του) να τα βολεύει, με τους παπάδες όμως δεν πρόκειται να βγάλει άκρη ούτε... στον αιώνα τον άπαντα - όπως λέει και ο λαός.

Διότι, ξέρεις τι είναι να τα βάζεις με τον ιερό κλήρο τη σήμερον ημέρα, που οι ναοί κατακλύζονται από πιστούς, αναζητώντας την ελπίδα στους μαύρους και άραχνους καιρούς που διανύουμε; Σαν να πέφτεις από γκρεμό σε βράχο είναι. Όπως να συγκρουστείς με τρένο οδηγώντας μοτοσικλέτα! Δεν γλιτώνεις με τίποτα έτσι και τα έβαλες με τον ιερό κλήρο! Μαύρο φίδι που σε έφαγε!

ΝΑ, για παράδειγμα, ο Κοσμάς ο γείτονας. Που έχει και τον φούρνο στην περιοχή. Της εκκλησίας, όλη η οικογένεια. Όχι μόνο κάθε Κυριακή, σχεδόν καθημερινά. Εχθές τσακώθηκε με τη γυναίκα του. Μωρή της λέει, με ποιους είσαι; Με την αρχιεπισκοπή, τους δεσποτάδες, ή με τους ιερείς, τους παπάδες; Με τον αρχιεπίσκοπο απαντάει, ότι λέει η Ιερά Σύνοδος, είμαι. Με ποιον λες να είμαι, με τον άθεο τον Τσίπρα; Καλά, την ξαναρωτά εκείνος, αλλά οι παπάδες, ο ιερός κλήρος δεν είναι με αυτούς, διαφωνούν οι ιερείς με τον αρχιεπίσκοπο. Είσαι με τους παπάδες ή δεν είσαι; Είμαι, του λέει με νεύρα και σιγουριά. Αυτοί όμως δεν συμφωνούν με τους δεσποτάδες, θα βγουν στους δρόμους τώρα -επιμένει εκείνος. Αει παράτα μας - εκείνη - κι εσύ με τους άθεους είσαι! Και να ‘σου ήρθε ο καβγάς...

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι, μετά τη συνάντηση του αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό και την ανακοίνωση των συμφωνηθέντων τους, άνω-κάτω έγιναν οι σχέσεις εκκλησίας και κράτους. Ή καλύτερα, μπήκε μικρόβιο (συριζαίικο) στους κόλπους της εκκλησίας της Ελλάδας, διαχωρίζοντας για πρώτη φορά την ομοουσία σύνδεση των τριών συντελεστών της. Της ιεραρχίας, του ιερού κλήρου και του θρησκευόμενου ποιμνίου.

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τι είναι αυτό που θα διαρραγεί από την ψήφιση και την υλοποίηση της πολιτικο-εκκλησιαστικής συμφωνίας; Μα, τι άλλο; Ο σταθερότερος πυλώνας της συνοχής του ελληνικού έθνους, δηλαδή η ίδια η ορθόδοξη κοινωνία. Και με τέτοιες συμφωνίες, μπορεί σήμερα να μην κατεβαίνουν εικόνες από σχολεία, δικαστικές αίθουσες και δημόσια κτίρια, ούτε να αφαιρούνται οι σταυροί από τις σημαίες, σε λίγα χρόνια όμως, όταν εξαιτίας της ενδοεκκλησιαστικής διαφωνίας θα αρχίσουν να πέφτουν πάλι αυγά στους επιτάφιους, όλες οι αξίες της ορθόδοξης εκκλησίας μας αλλά και τα ιερά σύμβολα, σαφώς (τουλάχιστον) θα κινδυνέψουν...

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ λοιπόν με διχασμό το μόνο πράγμα που λειτουργούσε ανέκαθεν σωστά στη χώρα, η κοινωνία της εκκλησίας. Τώρα με όλο αυτό το παρασκήνιο και τις κόντρες πολιτικών και ιερωμένων (γέμισαν τα τηλεοπτικά παράθυρα μητροπολίτες με αγωνιστική διάθεση και κληρικούς που δηλώνουν πως θα βγουν στα κάγκελα αν τους πετάξουν με πονηριά έξω από το δημόσιο) γίνεται μια, ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα τα φλέγοντα μεγάλα εθνικά θέματα. Σκοπιανό, τουρκική απειλή και τελευταία το θέμα της Αλβανίας.

ΓΙΑ τον αρχιεπίσκοπο και πολλούς μητροπολίτες, μπορεί να μοιάζει καλοπροαίρετη η συμφωνία με τον πρωθυπουργό. Για άλλους όμως, μπορεί να είναι ο «δούρειος ίππος» μιας (αριστερίζουσας) κυβέρνησης, που στόχο έχει να αλώσει το κάστρο της ορθοδοξίας στην Ελλάδα. Είθε για την κυβέρνηση και για το καλό του τόπου, να μην χρειαστεί να δοκιμάσει τη δυναμική του ιερού κλήρου στην παρούσα φάση μιας δύσκολης κατάστασης που περνά η χώρα και οι Έλληνες. Καιροί ου μενετοί για τέτοιους διχασμούς...

* Από τον Χρήστο Τσαντήλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass