Κατάργηση συντάξεων χηρείας! Αλλη μια ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ;

Δημοσίευση: 20 Νοε 2018 17:32

«Ο έξυπνος άνθρωπος αλλάζει γνώμη. Ο ηλίθιος ποτέ»

Την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018, ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α με συνδιοργανωτές φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων της πόλης του Ηρακλείου πραγματοποίησαν στην Κρήτη ενημερωτική ημερίδα με κεντρικό ομιλητή τον εργατολόγο – νομικό κ. Ρωμανιά, όπως αυτή του περασμένου Απριλίου στη Λάρισα.


Ένας από αυτούς που απηύθυναν χαιρετισμό ήταν ο κ. Γεώργιος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ο οποίος μας θύμισε ότι όταν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ήταν υπουργός Εργασίας ο κ. Δημ. Ρέππας (2001-2004), ψηφίσθηκε διάταξη που καθόριζε ως όριο ηλικίας για επίδοση Σύνταξης Θανάτου, τα 40 έτη. Φέρεται δε να είπε ότι και αριστερή κυβέρνηση να ερχόταν, αυτό δεν θα άλλαζε με τίποτα. Η ιστορία τον διέψευσε διπλά.
Αφενός μεν γιατί με κυβέρνηση ΝΔ και υπουργό Εργασίας τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο (2004-2006) η διάταξη αυτή καταργήθηκε και αφετέρου δε γιατί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό Εργασίας τον κ. Κατρούγκαλο επανήλθε και μάλιστα απείρως σε χειρότερη μορφή.
Σε ποιον όμως ανήκει η πατρότητα αυτής της επαίσχυντης διάταξης;
Η Υπουργός και ο Υφυπουργός Εργασίας υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εκβιάσθηκε από τους θεσμούς, προκειμένου να συμπεριληφθεί το άρθρο 12, που αφορά στις συντάξεις θανάτου (και χηρείας), στον νόμο Κατρούγκλου. Αντιθέτως ο κ. Ρωμανιάς υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του όλα τα έγγραφα της διαπραγμάτευσης, ως ο τότε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και ότι ουδέποτε η τρόικα ζήτησε να ψηφισθεί παρόμοια διάταξη. Μάλιστα υποστηρίζει ότι η πατρότητα της ιδέας ανήκει σε κάποιες γυναίκες του Υπουργείου Εργασίας, χωρίς να τις ονοματίζει.
Ορισμένοι βουλευτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι τα ηλικιακά κριτήρια των Συντάξεων Χηρείας ήταν απόρροια του τρίτου μνημονίου. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν.4387/2016 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο εδάφιο 2.5.1(vi) του συμπληρωματικού μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding) της 16ης Ιουνίου 2016, αφού δηλαδή ψηφίσθηκε από τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας κ. Χουντή απάντησε ότι ο σχεδιασμός και η διαχείριση των συντάξεων επιζώντος συζύγου αποτελεί ζήτημα εθνικής αρμοδιότητας.
Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.
Όλοι (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κοινή γνώμη, ακόμη και ο ίδιος ο Κατρούγκαλος) συνηγορούν ότι το άρθρο 12 του ν.4387/2016 που καταργεί συντάξεις ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση βρει το θάρρος να ζητήσει συγνώμη και να το αλλάξει άμεσα.
Όσο πλησιάζει ο καιρός των εκλογών και ο Απρίλιος που θα μηδενίσουν κάποιες συντάξεις και βλέποντας ότι οι παλαιές συντάξεις δεν θα μειωθούν η ψυχολογική κατάσταση των γυναικών αυτών χειροτερεύει απρόβλεπτα! Ας ελπίσουμε ότι, την Τετάρτη 21/11, που ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α έχει συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass