Αγιος Νικόλαος

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2018 16:30

Η πατρίδα μας, με τα καταγάλανα νερά της, βρέχεται από τρεις μεριές από θάλασσα, ενώ ένα τμήμα του εθνικού μας εδάφους, καλύπτεται από νησιά. Η επικοινωνία αυτή με τη θάλασσα, στάθηκε η μεγάλη αφορμή να αποκτήσει από την αρχαιότητα η Ελλάδα ναυτικό.

Σήμερα ως γνωστόν, το εμπορικό μας ναυτικό είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και διασχίζει τις θάλασσες και τους ωκεανούς με ελληνικές και ξένες σημαίες. Το ναυτικό μας, οι ναυτιλλόμενοι και οι θαλασσόλυκοι Έλληνες, μέσα στις τρικυμίες και στις φουρτούνες, έχουν προστάτη, τον Αγιο Νικόλαο. Ο Αγιος Νικόλαος, υπήρξε επιβλητική μορφή και είχε μια εικόνα πίστεως και πραότητας, όπως αναφέρει και το απολυτίκιο. Από νεαρή ακόμα ηλικία, ο Νικόλαος αφοσιώθηκε στο Θεό, ενώ μικρός ήταν όταν μετέβη στα Ιεροσόλυμα ως προσκυνητής του Παναγίου Τάφου. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, σηκώθηκαν δυνατοί άνεμοι και το πλοίο που μετέφερε τους ταξιδιώτες, άρχισε να βυθίζεται από τη σφοδρή τρικυμία. Ο Νικόλαος, οποίος είχε δει σε όνειρο την τρικυμία αυτή, καθησύχασε τους συνταξιδιώτες του και αφού προσευχήθηκε θερμά στο Θεό, η τρικυμία σταμάτησε και όλοι δόξαζαν το Θεό. Ο Νικόλαος, διώχτηκε από τη μανία των ειδωλολατρών και υπέστη πολλά βασανιστήρια, φυλακίσεις και εξορίες. Ο Νικόλαος, πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπου με δύναμη, με φλογερή πίστη και με απτά επιχειρήματα, καταπολέμησε τη διδασκαλία του Αρείου και αναδείχθηκε λαμπρή φυσιογνωμία της εκκλησίας. Ο Αγιος Νικόλαος, ως επίσκοπος Μύρων, έχει να αναδείξει ένα θαυμάσιο κοινωνικό έργο, κτίζοντας, όπως και ο Μ. Βασίλειος, νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά καταστήματα, όπου βρήκαν καταφύγιο οι ανήμποροι, οι φτωχοί, οι γέροντες και ασθενείς.

Ο Αγιος Νικόλαος, ονομάστηκε και θαυματουργός, γιατί σύμφωνα με την παράδοση έκανε αρκετά θαύματα, τα οποία έγιναν γνωστά στους χριστιανούς. Το πρώτο και ουσιαστικό θαύμα του αγίου ήταν η ανάβλυση μύρου από τα λείψανά, του. Για τον λόγο αυτό οι χριστιανοί ονόμασαν τον Αγιο Νικόλαο και μυροβλύτη. Από το γεγονός αυτό οι χριστιανοί το βράδυ της γιορτής του αγίου, βάζουν ένα μπουκαλάκι νερό και το αφήνουν στην εικόνα του αγίου. Το νερό αυτό το φυλάσσουν στο εικόνισμα του σπιτιού, γιατί πιστεύουν ότι θεραπεύει τις ασθένειες. Ο Αγιος Νικόλαος έκανε και άλλα θαύματα, όπως την απελευθέρωση των τριών στρατηλατών και τη θεραπεία ασθενών .Ο άγιος θεωρείται προστάτης των ναυτικών, του εμπορικού, πολεμικού, και λιμενικού σώματος. Οι ναυτικοί σε κάθε κίνδυνο που αντιμετωπίζουν μέσα στη θάλασσα, επικαλούνται τη βοήθεια του αγίου.

Εξάλλου, όλα τα ελληνικά πλοία που ανήκουν σε Έλληνες χριστιανούς, έχουν σε περίοπτη θέση την εικόνα του αγίου, με το καντήλι αναμμένο και με πολλά αφιερώματα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, υπάρχουν πολλά θαύματα, τα οποία αναφέρονται στη σωτηρία πλοίων και ναυτικών. Άλλωστε, στους ναυτικούς που ταξιδεύουν, οι συγγενείς δίνουν μιαν ευχή : « Ο άγιος να καθίσει στο τιμόνι σου». Αλλά, όμως πλάστηκαν και αρκετές δοξασίες από τους ναυτικούς μας για την ημέρα της γιορτής του αγίου. Έτσι, οι ναυτικοί πιστεύουν ότι τα κόλλυβα της γιορτής του αγίου, σταματούν την άγρια τρικυμία της θάλασσας και σύντομα θα γυρίσουν με το καλό στην πατρίδα τους

Βέβαια, οι δοξασίες και οι παραδόσεις για τον άγιο υπάρχουν και σε στεριανές περιοχές και κυρίως στους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Οι πιστοί ανήμερα της γιορτής του αγίου, τοποθετούν στην εικόνα του αγίου σπόρους σιταριού, τους οποίους φυλάνε στο σπίτι και τους τρώνε, πιστεύοντας ότι θεραπεύουν ασθένειες

Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι θεωρούν την ημέρα της γιορτής του αγίου, από μετεωρολογικής άποψης, ως την πιο βαριά χειμωνιάτικη ημέρα, αφού συνήθως το χιόνι πέφτει ασταμάτητα και ασπρίζει τη φύση. Οι τσοπάνηδες, θεωρούν ευτύχημα την ημέρα του αγίου να γεννήσει κάποιο από τα ζωντανά τους, γιατί θα είναι γερά και αποδοτικά, όταν μεγαλώσουν.

Από ετυμολογικής άποψης το όνομα Νικόλαος, σημαίνει νίκη του λαού και ιστορικά το όνομα είναι αρχαίο ελληνικό. Έτσι, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ο Νικόλαος είναι πρέσβης, Σπαρτιάτης που στάλθηκε από τους Σπαρτιάτες στον Ξέρξη, με την ιδιότητα του πρεσβευτή.

Στην πατρίδα μας υπάρχουν αρκετοί ναοί στη χάρη του αγίου, είτε στη στεριά, είτε στα νησιά. Σε αρκετές πόλεις και χωριά ο Αγιος Νικόλαος είναι πολιούχος. Αναφέρουμε επιγραμματικά ορισμένες περιοχές, όπου ο άγιος τιμάται με μεγαλοπρέπεια, ως πολιούχος: Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Πολύγυρος, Κοζάνη, Αγ. Νικόλαος, Αράχοβα, Μεγαλόπολη, Πλωμάρι, Ν. Αλικαρνασσός, Κως, Αστακός, Οινούσες, Φούρνοι.

Έτσι, λοιπόν, ο Αγιος Νικόλαος μπήκε στις καρδιές των πιστών, ως η πιο σεβάσμια μορφή και προστάτης των ναυτικών, κυρίαρχος των θαλασσών, ανέμων και της τρικυμίας.

Από τον Απόστολο Ποντίκα, δάσκαλο, θεολόγο, φιλόλογο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass