Φάτνη vs Mνημείο Εθνικής Αντίστασης

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2018 16:19

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Κακόγουστο ατόπημα το οποίο μπορεί να λάβει από κακοπροαίρετους διαστάσεις παρεξήγησης και προσβολής για την τοποθέτηση του ενός «έργου» δίπλα στο άλλο ενώ υπάρχουν δεκάδες στρέμματα.

Το καλαίσθητο Πάρκο Αλκαζάρ διαθέτει χώρους όπου θα μπορούσε να στηθεί η Αγία Φάτνη με σαφώς καλύτερη αναφορά στην ιστορία της, τη σημειολογία της και τον συμβολισμό της. Σίγουρα θα μπορούσε να αποφευχθεί να βρίσκονται τόσο κοντά, το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (έργο Φιλόλαου) και η Φάτνη της Γεννήσεως. Ίσως να οφείλεται σε απροσεξία, σε κακό σχεδιασμό ή στην επίσπευση των έργων. Βέβαιο είναι ότι πρόκειται περί αστοχίας που μπορεί εύκολα να διορθωθεί. Η Θεία Γέννηση και το Θείο Βρέφος ήρθαν κοντά μας σύμφωνα με τη Χριστιανική Πίστη στη Βηθλεέμ κάτω από τ’ αστέρια και ανάμεσα στα στοιχεία της φύσης. Θα μπορούσε λοιπόν να στηθεί κάπου ανεξάρτητη από ανθρώπινες παρεμβάσεις και κοντά στο φυσικό περιβάλλον που διαθέτει το Αλκαζάρ (ανάμεσα στα δέντρα). Η Αγία Φάτνη εκφράζει τα υπερκόσμια, τα υπερουράνια και συμβολίζει την Αγάπη και την Ειρήνη στην παγκοσμιότητα. Σημειολογικά κοντά στη Φάτνη δεν ταιριάζει ένα εγκόσμιο μνημείο που συμβολίζει ανθρώπινους αγώνες και πολέμους. Φυσικά ενώ υπάρχει χώρος είναι άτοπο δύο «εγκαταστάσεις » να βρίσκονται σε τόσο μικρή απόσταση. Είναι επίσης αυτονόητο και μάλιστα καλή ευκαιρία οι επισκέπτες να θαυμάσουν το έργο του Φιλόλαου Τλούπα για την Εθνική Αντίσταση και γιατί όχι η Δημοτική Αρχή να άνοιγε και το υπόγειο Μουσείο. Ειλικρινά νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναλύσω το γεγονός ότι κάθε κατασκευή και εγκατάσταση -που κοστίζουν πανάκριβα στον κάθε δημότη Λαρισαίων- θα έπρεπε να έχει άπλετο χώρο ώστε να αναδειχθεί και να λάβει την αισθητική αξία που του αναλογεί σε αρμονία με το περιβάλλον όπως προβλέπεται για όλα τα εικαστικά έργα. Είναι θέμα σεβασμού, συνειρμού, πολιτισμού και βασικών αρχών στις παρεμβάσεις τοπίου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που να δικαιολογεί την Φάτνη σε αυτό το σημείο. Ας ζητήσουν οι αρμόδιοι και τη γνώμη, τη θέση των αρχιτεκτόνων, των εικαστικών, καλλιτεχνών, σκηνοθετών που έχουν γνώση και γνώμη επί του θέματος ώστε να μην εκτεθεί ο Δήμος μας στους επισκέπτες που προσμένουμε στις Άγιες Μέρες της Γέννησης του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Μάριος Ξηρομερίτης π. αντιδήμαρχος Λαρισαίων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass