ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΑΧΕΛΩΟΣ

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2018 16:38

Είναι αλήθεια, πως με διακρίνει μια εμμονή με τη θλιβερή από κάθε άποψη υπόθεση της εγκατάλειψης των έργων του Αχελώου, που έχει εθνική εμβέλεια.

Αυτή η ανωμαλία της εγκατάλειψης ενός εθνικής σημασίας υδροηλεκτρικού και υδροϋδραυλικού έργου, (επειδή για ανωμαλία πρόκειται), αποτελεί όνειδος για τη χώρα και ντροπή για το πολιτικό και δικαστικό σύστημα.

Αφορμή του σημερινού σημειώματος υπήρξε η επαναδραστηριοποίηση της επιτροπής πρωτοβουλίας για τα υδατικά της Θεσσαλίας. Από τους πρωτοπόρους του κινήματος, ο κ. Κώστας Γκούμας έχει δημοσιεύσει εξαίρετα άρθρα, τονίζοντας ιδιαίτερα, ότι βασικός στόχος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι «να θάψει κυριολεκτικά τα έργα του Άνω Αχελώου υπηρετώντας απροκάλυπτα σκοπιμότητες ενάντια στο Δημόσιο συμφέρον». Κρίνω χρήσιμο να μεταφέρω εδώ ελάχιστα από σχετικό με την εκτροπή κείμενό του.

«Τα έργα του Ανω Αχελώου σχεδιάστηκαν από το 1970 για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Τη δεκαετία του ‘80 αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί μια ποσότητα υδάτων από τον ταμιευτήρα της Συκιάς για τον κάμπο της Θεσσαλίας... Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε τα έργα... με τη γνωστή τακτική της διγλωσσίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Λάρισα το 2017 εξήγγειλε, ότι θα εξεταστεί η παραγωγή ενέργειας από τον ταμιευτήρα Συκιάς. Ταυτόχρονα (όμως) εκτυλίσσεται αθόρυβα μια συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να αποκλειστούν τα έργα Συκιάς και σήραγγας από κάθε σχεδιασμό. Αυτό επεδίωξαν και πέτυχαν το 2017… όπου με υπουργική εντολή απαγόρευσαν στους μελετητές να λάβουν υπόψη τους τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της Θεσσαλίας από τα ύδατα του Αχελώου»! Πρόκειται για ακραία ιδεοληπτική επέμβαση πέραν των άλλων και στην κοινή λογική.

Ο συγκεκριμένος τύπος δεν είναι μόνος. Η ανοησία είναι σαν τη μούχλα. Απλώνεται παντού. Και να γιατί: Το υδατικό δυναμικό της Αιτωλοακαρνανίας είναι 2.330 εκ. κυβ. μέτρα. Το ίδιο δυναμικό της Θεσσαλίας μόλις 950 εκ. κυβ. μέτρα. Με αυτό το υδατικό πλεόνασμα των Αιτωλοακαρνάνων, η γεωργική τους γη είναι μόλις 1,2 εκ. στρέμματα, ενώ η γεωργική θεσσαλική γη είναι 4,2 εκ. στρέμματα! Με αυτά τα δεδομένα μόνον άνοες μπορούν να δυναμιτίζουν τα υδροηλεκτρικά και υδραυλικά έργα του άνω Αχελώου.

Εξάλλου τεκμηριωμένες μελέτες επιστημόνων του ΕΜΠ επισημαίνουν κατά πρώτο λόγο, ότι η Αιτωλοκαρνανία είναι πλεονασματική σε νερά κατά 1.525 κυβ. μέτρα, ενώ το Θεσσαλικό υδατικό έλλειμμα είναι 920 εκ. κυβ. μέτρα. Επίσης, ενώ οι αρδευόμενες εκτάσεις στη Θεσσαλία είναι 2,400 εκ. στρέμματα, υπάρχουν 600.000 στρέμματα εντελώς ξηρικής γης. Οι υπόλοιπες εκτάσεις αρδεύονται ατελέστατα, ή παραμένουν χέρσες εξαιτίας της αδυναμίας σταθερής άρδευσης και ασύμφορης ξηρικής καλλιέργειας. Υπάρχει και η έξοχη μελέτη του κ Άγγελου Ζαχαρόπουλου αλλά και άλλων επιστημόνων του ΕΜΠ, από τις οποίες προκύπτει ότι, το σύνολο σχεδόν της γης της Κεντρικής Θεσσαλίας και εν μέρει της Ανατολικής απειλείται τα προσεχή χρόνια με π λ ή ρ η ε ρ η μ ο π ο ί η σ η. Καθώς συμβαίνουν αυτά, υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι βλάπτουν με ακατανόητο τρόπο το εθνικό συμφέρον, επιζητώντας να στραφούν οι Θεσσαλοί αγρότες… σε ορεινές καλλιέργειες. Κλείνουν ερμητικά ώτα και οφθαλμούς – έχοντας προηγουμένως ασφαλίσει και το μυαλό – μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα.

Η αρχικά σχεδιαθείσα μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου (με Θεσσαλικά κατ’ αποκλειστικότητα νερά), την οποία ουδέποτε αρνήθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας προέβλεπε εκτροπή 1,100 κυβ. μέτρων διαμέσου της από 20ετίας έτοιμης σήμερα σε ποσοστό 85% σήραγγας εκτροπής. Αργότερα το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 600 εκ. κυβικά μέτρα. Αυτά ωστόσο δεν επαρκούν για την εξυγίανση των πεδινών και καλλιεργούμενων εκτάσεων του θεσσαλικού χώρου που είναι δραματικά ανεπαρκής στον υδάτινο υδροφορέα του. Το μέσο βάθος άντλησης υδάτων στη θεσσαλική γη είναι τα 250 μέτρα, ενώ πριν από 20 και πίσω χρόνια γίνονταν αντλήσεις από 30 έως 50 μέτρα. Είναι η μέγιστη απόδειξη βαθμιαίας ερημοποίησης της γης.

Τη χώρα αυτή δεν την κυβερνά η κοινή λογική που δεν είναι τόσο κοινή, όσο κ ο ι ν ώ ς θεωρείται. Την κυβερνούν συνήθως ιδεοληπτικοί παραμυθάδες, ευήθεις και αστοιχείωτοι, πίσω δε απ’ αυτούς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ενέργειας, μελετητικά γραφεία εξαιτίας των εντελλόμενων εδώ και 30 χρόνια νέων και πάλι νέων μελετών, χρηματοδοτούμενες από τους Έλληνες φορολογουμένους Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δικαιολογούν τα μυστικά κονδύλια των Υπουργείων σε αστείες πολλές φορές περιβαλλοντικές δράσεις. Πριν από 15 χρόνια λ.χ. καθήλωσαν μεγάλο αιολικό πάρκο γιατί εμπόδιζε το πέρασμα των αετών. Εδώ στον Αχελώο προστάτες πουλιών, τετραπόδων, «ορεινού πολιτισμού» (το είδαμε και αυτό) και μοναστηριακών ερειπίων, έχοντας την προστασία «ξερόλων» του ΣτΕ ματαίωναν διαρκώς τις συνεχίσεις των έργων με τρόπο που προκαλεί θυμό και θλίψη.

Εκεί που σήμερα θα έπρεπε να υπάρχουν όμορφες λιμναίες περιοχές, όπως στη λίμνη Πλαστήρα, Σμοκόβου, Κρεμαστών, Κερκίνης και πολλές άλλες, χάσκουν τεράστιοι κρατήρες των εγκαταλελειμμένων έργων μέσα στους σκαμμένους ορεινούς όγκους, που πλήττουν καίρια το περιβάλλον, και δεν λαμβάνοντα υπόψη καθόλου από εκείνους, που υποτίθεται, ότι θέλουν να το προστατέψουν! Τα δε πετούμενα ή τα επί γης τετράποδα δεν θα παρακάμψουν δριμύτερα και εμπλουτιζόμενα όταν τελειώσουν τα έργα. Είναι βλέπετε ομορφότερο να χάσκουν σεληνιακά τοπία στην Πίνδο.

Νομίζω πως οι Θεσσαλοί πρέπει να αξιώσουμε από τους υποψηφίους δημάρχους, περιφερειάρχες και βουλευτές των προσεχών εκλογών ότι θα στηρίξουν α μ έ σ ω ς οι εκλεγόμενοι την ολοκλήρωση των έργων του άνω Αχελώου. Αυτό να γίνει από τους επιστημονικούς φορείς, τα επιμελητήρια, τα εργατικά κέντρα και κάθε συλλογικό φορέα, που αντιπροσωπεύει πληθυσμιακές ολότητες. Δεν μπορεί να μένουμε απαθείς. Ούτε να περιμένουμε χωρίς αγώνα, πως θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Θεσσαλών αν οι τελευταίοι δεν κινητοποιηθούν δυναμικά. Είναι παράλογο η Ελλάδα να πληρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο από τη χρήση λιγνιτικών κοιτασμάτων και δασμούς για εισαγόμενο πετρέλαιο, όλοι δε οι πολίτες και οι πολιτικοί τους άρχοντες να αδιαφορούν για το γεγονός ότι η ενεργειακή εξάρτησή μας βρίσκεται περίπου στο 75%, τη στιγμή που ο αέρας, ο ήλιος και τα νερά μας μένουν αναξιοποίητα. Σε όλα αυτά, αρνητικό εμβληματικό πρόσημο είναι η εγκατάλειψη των σχεδόν έτοιμων έργων στον Άνω Αχελώο. Ο παραλογισμός δεν είναι πολιτική. Είναι καταστροφή._

Γράφει ο «Όμηρος»

(omhros_el@gmail.com, fb: Ομηρος Ελευθερία)

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass