Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα «αντάρτικα Χριστούγεννα» του Αρη...

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2018 17:29

Αγαπητή Ελευθερία,
Μαζί με τις ευχές μου για ένα επιτυχές και προσοδοφόρο 2019, θέλω να απαντήσω στο άρθρο «Αντάρτικα Χριστούγεννα», του κ. Πέτρου Ιωάννου (φύλλο 22ας Δεκεμβρίου 2018).
Ειδικώς θα απαντήσω σε τρία σημεία του άρθρου:(1). «...Μία ΕΛΑΣίτικη δύναμη με επικεφαλής τον Βελουχιώτη μετά τη νικηφόρα μάχη του Μικρού Χωριού..»


- Ως γνωστόν, ο Άρης Βελουχιώτης, παριστάνοντας τον ταγματάρχη του Πυροβολικού, ξεκίνησε το αντάρτικο στην ορεινή Φθιώτιδα και Ευρυτανία. Εκεί έκανε και τα φριχτότερα εγκλήματα, συχνά με προσωπική συμμετοχή σε βασανισμούς, πριν κατέβει τον Απρίλιο του 1944 και συνεχίσει την εγκληματική του πορεία στην Πελοπόννησο.
Στο Μικρό Χωριό δεν έγινε καμία μάχη! Στις 7 Δεκεμβρίου 1942, άνδρες του Άρη - ο ίδιος δεν συμμετείχε- έστησαν ενέδρα έξω από το χωριό και σκότωσαν 7 Ιταλούς και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν!
Την ίδια ημέρα οι Ιταλοί έφθασαν στο Μικρό Χωριό και, αφού πρώτα το λεηλάτησαν, έκαψαν όλα τα σπίτια και πήραν 68 κατοίκους ομήρους.
Την επομένη, 8 Δεκεμβρίου, έκαψαν 10 σπίτια στο Μεγάλο Χωριό και δολοφόνησαν 9 από τους 68 ομήρους.
Στις 10 του μηνός, οι Ιταλοί έκαψαν ζωντανούς άλλους 2 ομήρους, τον ιερέα Δημήτρη Βαστάκη και τον ενωμοτάρχη Χαρίλαο Κατσίμπα γιατί δεν είχαν ενημερώσει ότι υπήρχαν αντάρτες.
Ο Άρης επέστρεψε στο Μεγάλο Χωριό και οι άνδρες του αποκεφάλισαν τον Γεώργιο Κοκκάλα ως δήθεν προδότη. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία με το Μικρό Χωριό. Με παρόμοιο τρόπο, ενέδρα του Άρη -αντίποινα των Ιταλών, είχε καταστραφεί το χωριό Κρίκελλο στις 28 Οκτωβρίου 1942! (Πηγή: Άρης Βελουχιώτης και το Ματωμένο Κρίκελλο).
(2). «...Υπολογίζεται πως το 75% τού εφημεριακού Κλήρου, πάνω από 3.000 κληρικοί, ανήκε στην Εθνική Αντίσταση...»,.
- Τεράστια υπερβολή να υποστηρίζεται ότι 75% του κλήρου ανήκε στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Ίσως 5%. Σύσσωμος ο κλήρος αντιστάθηκε και βοήθησε τον λαό να αντεπεξέλθει στην Κατοχή, αλλά όχι μέσα από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ έβλεπε τον κλήρο ως αντίπαλο, χειρότερα από τους Γερμανούς και τους Βουλγάρους. Για παράδειγμα, την περίοδο της Κατοχής στη Μακεδονία-Θράκη, δολοφονήθηκαν 128 ιερείς. Εξ αυτών, 46 δολοφόνησαν οι Βούλγαροι, 21 οι Γερμανοί, 5 οι Ιταλοί, και 56 το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ! (Πηγή: «Μάρτυρες Κληρικοί», Αθανασίου Παπαγεωργίου).
(3). «...Στην ίδια διάσκεψη ο μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος πρότεινε να δοθούν κειμήλια, έσοδα ναών καί μοναστηριών (25%), στόν αγώνα...».
- Ο μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος ήταν μια τραγική φιγούρα της Κατοχής. Ένας εκ τριών μητροπολιτών που προσχώρησαν στο ΕΑΜ –οι άλλοι δύο ήταν ο Κοζάνης Ιωακείμ και ο Χίου Ιωακείμ- και μάλιστα έλαβε και πολιτικές θέσεις στην ΠΕΕΑ και επικεφαλής του ΕΑΜ Πελοποννήσου.
Για μια περίοδο το 1944 ήταν εγκατεστημένος στα Τρόπαια Αρκαδίας. Σε πολύ μικρή απόσταση ο Άρης Βελουχιώτης λειτουργούσε Στρατόπεδο Κρατουμένων και αίθουσα βασανιστηρίων. Ο Αντώνιος δεν ενοχλήθηκε. Τον Οκτώβριο του 1944 εγκαταστάθηκε για μεγάλο διάστημα στην Καλαμάτα, και εκφωνούσε ομιλίες για το ΕΑΜ και τον ηρωικό ΕΛΑΣ που ελευθέρωσε την Ελλάδα, ενώ το αίμα χιλιάδων Μεσσηνίων ήταν ακόμη νωπό!
Όσο για την πρόταση να δοθεί οικονομική ενίσχυση από την Εκκλησία στον αγώνα, δηλαδή στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, θα παρατηρήσω ότι τα χρήματα θα κατέληγαν εκεί που κατέληξαν και οι αγγλικές λίρες, στα θυλάκια και στα σακιά των ηγετών του ΕΑΜ και των καπετάνιων του ΕΛΑΣ. Το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ έπαιρνε ό,τι χρειαζόταν, είχε επιβάλει φορολογία από 10% - 20% στις περιοχές που ήλεγχε, ενώ ποτέ δεν πλήρωνε κανέναν! Οι λίρες και τα χρήματα που συγκέντρωνε μοιράζονταν μεταξύ των ηγετών.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,
Ιωάννης Κ. Μπουγάς (Μόντρεαλ)