Ο εμπαιγμός των αποστράτων

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2019 17:13

Πριν από λίγες μέρες πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αποστράτων παράνομα και αντισυνταγματικά παρακρατηθέντα ποσά από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων.

Η εντύπωση που δημιουργήθηκε εντέχνως στην κοινωνία είναι ότι πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση ενώ τα ποσά που επεστράφησαν ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ για τον καθένα. Η αλήθεια είναι ότι αυτά που επεστράφησαν ξεκινούν από μηδέν 0 ή 20 ευρώ με την πλειοψηφία να έχει λάβει από 500 έως 1.400 για περίοδο 47 μηνών που σημαίνει από 10 έως 30 ευρώ μηνιαίως.

Επί 4 χρόνια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος υποσχόταν ότι θα αποκαταστήσει την αδικία στο ακέραιο. Ποια αποκατάσταση μπορεί όμως να αισθάνεται ο απόστρατος που έλαβε 0, 20, ή 120 ευρώ για περίοδο 47 μηνών; Ακόμα και για τους ελάχιστους «τυχερούς» που έλαβαν περισσότερα από 2.000 ευρώ αποτελεί κοροϊδία καθώς το ποσό είναι υποπολλαπλάσιο σε σχέση με τις μειώσεις που σωρευτικά όλα αυτά τα χρόνια αγγίζουν το ποσό των 80 έως 100.000 ευρώ.

Το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να εφαρμόσει κατά το ήμισυ (50%) την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαίωσε τους εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικούς κρίνοντας παράνομη και αντισυνταγματική τη μείωση των μισθών και συντάξεων, επιστρέφοντας παράνομα παρακρατηθέντα ποσά και αναπροσαρμόζοντας τους βασικούς μισθούς και τη βασική σύνταξη.

Η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ αποφάσισε να μην εφαρμόσει, κατά το υπόλοιπο ήμισυ, όπως είχε υποσχεθεί, την απόφαση του ΣΤΕ και επέστρεψε ποσά εν είδει κοινωνικού επιδόματος τα οποία υπολογίστηκαν με αυθαίρετο τρόπο καθώς στηρίζονται σε υποθετικές και όχι πραγματικές αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων. Ο ΥΕΘΑ κ. Καμμένος απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε στο Κοινοβούλιο «Το ποιος εμπαίζει τους στρατιωτικούς θα το δουν οι στρατιωτικοί σε λίγες ημέρες στην τσέπη τους» και πράγματι οι απόστρατοι στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους το είδαν και δεν μπορούσαν να πιστέψουν πώς προέκυψε αυτή η «γενναιοδωρία» της κυβέρνησης και η συνέπεια λόγων και έργων.

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε το επιστραφέν ποσό χαρακτηρίζεται ως «καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού» δηλαδή επίδομα, ενώ στο άρθρο 6 παρ 3 προβλέπεται ότι η καταβολή του ποσού δεν επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης. Η πρόβλεψη αυτή είναι κατάφωρη παραβίαση της απόφασης του ΣΤΕ που έλεγε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις των στρατιωτικών θα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα όπου ήταν τον Ιούλιο του 2012. Συγκριτικά αυτή η ακατανόητη απόφαση είναι πολύ χειρότερη της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς η μη αποκατάσταση του υπόλοιπου 50% των μισθών σημαίνει απώλεια «εφάπαξ» χιλιάδων ευρώ και μη αναπροσαρμογή της σύνταξης. Δυστυχώς αυτή η εξέλιξη αναγκάζει τους αποστράτους σε νέους ατέρμονους κύκλους δικαστικών διεκδικήσεων.

Σχετικά με την επιστροφή και τον ανεξήγητο για πολλούς υπολογισμό των ποσών θα ήταν αυτονόητο σε μια ευνομούμενη πολιτεία ο φορέας που είναι αρμόδιος για τον προσδιορισμό των ποσών να έχει ετοιμάσει αναλυτικά ενημερωτικά σημειώματα για τον κάθε δικαιούχο προκειμένου αυτός να γνωρίζει πως προέκυψαν τα συγκεκριμένα ποσά. Είναι φυσιολογικό να γίνονται συγκρίσεις ανάμεσα στα ποσά που έλαβαν οι απόστρατοι και να γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά για τις μεγάλες αποκλίσεις τροφοδοτώντας περαιτέρω το αίσθημα της αδικίας αλλά και της οργής για ενδεχόμενα λάθη. Όλο αυτό θα είχε αποφευχθεί αν ένα υπεύθυνο κράτος φρόντιζε, ως υποχρεούται, για την έκδοση λεπτομερών ενημερωτικών σημειωμάτων που θα είχαν προηγηθεί της πίστωσης των λογαριασμών. Αναμένουμε έστω και τώρα πλήρη ενημερωτικά σημειώματα από τον ΕΦΚΑ τα οποία θα απαντούν σε όλα τα ερωτήματα έχοντας βέβαια σοβαρές επιφυλάξεις καθώς είναι ικανοί αντί για απαντήσεις να προκαλέσουν περαιτέρω σύγχυση και ερωτηματικά.

Και επειδή τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για το πλεονέκτημα της ηθικής στην πολιτική είναι βέβαιο ότι αυτό δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την παραποίηση της αλήθειας καθώς γνώριζαν πολύ καλά ποια είναι τα πραγματικά ποσά των επιστροφών και θα έπρεπε, ηθικά, να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους αφήνοντας κατά μέρος τις πομπώδες εκφράσεις και θριαμβολογίες. Αν οι προθέσεις τους ήταν ειλικρινείς έπρεπε να νομοθετήσουν την επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών χωρίς τις μνημονιακές μειώσεις και κρατήσεις που όλες κρίθηκαν αντισυνταγματικές και λεηλάτησαν τις συντάξεις ενώ τώρα εξαερώνουν και τις όποιες επιστροφές δικαιούνται οι συνταξιούχοι μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες.

Οι απόστρατοι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά τον συνεχή αγώνα για την τελική δικαίωση.  

Του Κων/νου Λιούτα, προέδρου ΕΑΑΑ/Παρ. Λάρισας        

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass