Ο Πολιτισμός ως παράγοντας τοπικής ανάπτυξης

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2019 16:32

O σχεδιασμός μιας πολιτιστικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για την οικονομική ανάπτυξη του συγκεκριμένου τόπου, σε επίπεδο περιφέρειας, δήμου ή πόλης.

Μέσα από έναν προσεχτικό σχεδιασμό και προγραμματισμό συντονισμένων κινήσεων για τη διαμόρφωση μιας πολιτιστικής ταυτότητας, επιτυγχάνεται η τοπική αναβάθμιση, με αποτέλεσμα τη συνολική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

Ο τοπικός χαρακτήρας της πολιτιστικής διαχείρισης και πολιτικής έχει ιδιαίτερη σημασία, καθότι επιτρέπει τον συντονισμό των πολιτιστικών υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων, με σαφείς και συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Επιπλέον, πέρα από την αναβάθμιση της συγκεκριμένης εδαφικής περιοχής, επιδιώκεται η πολιτική της επιρροή προς πάσα κατεύθυνση. Η τοπική αυτοδιοίκηση ακόμα είναι ο φυσικός αποδοχέας των πολιτιστικών δραστηριοτήτων μιας εξελισσόμενης κοινωνίας, που δεν περιορίζεται στα στενά εδαφικά όρια μιας περιοχής, αλλά επεκτείνεται στην ακτίνα πολιτικής επιρροής προς και από έξω.

Η προώθηση της πολιτιστικής ανάπτυξης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται μέσω της ανταποδοτικότητας του πολιτιστικού αγαθού, της ορθολογικής χρήσης των τοπικών πόρων, του θεσμού της χορηγίας, των διαδημοτικών συνεργασιών, της επικοινωνίας μεταξύ των δήμων, του καλλιτεχνικού προσωπικού και άλλων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναπτύξει πολιτιστική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να συνεισφέρει και να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και να συνεργαστεί με φορείς και τοπικούς παράγοντες που ασχολούνται με την τοπική πολιτιστική αναπτυξιακή διαδικασία. Βασικό μέλημα των Ο.Τ.Α είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτιστική διαχείριση, ενθαρρύνοντας και συντονίζοντας άτομα και ομάδες πληθυσμού, έτσι ώστε να εκφράζονται δημιουργικά και ελεύθερα μέσα σε ένα ελεύθερο πολιτιστικό πλαίσιο της περιοχής τους. Αυτό αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, αλλά εξασφαλίζει συγχρόνως τον βασικό στόχο της πολιτιστικής διαχείρισης, την παροχή και κατανάλωση των πολιτιστικών αγαθών από τους πολίτες.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ως θεσμός άσκησης τοπικής εξουσίας έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται κοντά στους πολίτες και στα καθημερινά τους προβλήματα. Έχει άμεση επαφή με τους δημότες και μπορεί βάσει προγράμματος να εξελιχθεί σε σπουδαία εστία πολιτισμού.

Σήμερα, αρκετοί δήμοι επιδίδονται σε διάφορες προσπάθειες και ενσωματώνουν τον πολιτισμό ως αναπόσπαστο στοιχείο στον αναπτυξιακό ρόλο που έχουν ή που διεκδικούν, για να συμβάλλει δημιουργικά σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στον κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό τομέα. Είναι βέβαιο ότι κάθε Τοπική Αυτοδιοίκηση εντάσσει πλέον την πολιτιστική δραστηριότητα της εδαφικής της περιοχής, ως ένα βασικό μέλημα του πολιτικού της σχεδιασμού. Είναι εντονότερη από ποτέ η ευθύνη που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χάραξη μιας συγκεκριμένης πολιτιστικής πολιτικής, που θα προσανατολίζεται στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας, επιτρέποντας την τοπική ανάπτυξη και πρόοδο.

 Τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελληνική πραγματικότητα, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι αρχίζουν ολοένα και περισσότερο να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή και διαχείριση του πολιτισμού. Ιδιαιτέρως την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα βιώνει μια βαθιά κρίση, όχι μόνο οικονομική που είναι και το προφανές, αλλά κρίση υπαρξιακή, κοινωνική, κρίση αξιών και ιδεών. Στην προσπάθεια να υπερβούμε τα εμπόδια και να επαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου, τα βλέμματα θα πρέπει να στραφούν στον πολιτισμικό μας πλούτο.

Ιδιαίτερα κρίσιμος κρίνεται ο ρόλος του πολιτιστικού περιβάλλοντος στην προοπτική της πόλης. Η ιδέα της ανάπτυξης, της οικονομικής μεγέθυνσης και της τεχνολογικής προόδου, αποτέλεσε τον κορυφαίο σκοπό των οργανωμένων δυνάμεων της πόλης.

Ο πολιτισμός έχει ένα βαθύτερο νόημα, μια σημασία πιο ουσιαστική, που δεν μπορεί να ερμηνευτεί μόνο μέσα από δείκτες οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης. Κρίνεται μέσα από τον ίδιο του τον ορισμό, ως κάτι που επιτρέπει σε κάθε ανθρώπινη οντότητα να αναπτύξει φαντασία, αυτοέκφραση, κοινωνική συνείδηση, δημιουργικότητα. Αποκρυσταλλώνεται σε βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης και των ανθρώπων της, σε καινοτομία και κοινωνική συνοχή.

Μια πόλη με ανεπτυγμένο πολιτισμό διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα και εφόδια στην τοπική ανάπτυξη καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσωπική ανάπτυξη όλων των ατόμων ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας και οδηγεί σε ενίσχυση των δεξιοτήτων, της αυτοπεποίθησης και της δημιουργικότητας.

Το πολιτιστικό κεφάλαιο ενός τόπου μπορεί να αποτελέσει τον πρωτογενή του τοπικό πόρο και η πολιτιστική κληρονομιά να μετασχηματιστεί σε ανταλλάξιμο προϊόν. Επιπλέον ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της περιοχής και το εμπόριό της συμβάλλοντας στην αύξηση της απασχολησιμότητας των κατοίκων της περιοχής.

Συμπερασματικά, ο πολιτισμός έρχεται να ενισχύσει την αναπτυξιακή πολιτική μιας πόλης, επιτυγχάνοντας την τοπική συναίνεση, δημιουργώντας στους κατοίκους την αίσθηση του «ανήκειν», προάγοντας της αξίες της δημοκρατίας. Γιατί ο συμμετοχικός πολιτισμός αποτελεί το μέσο και το αποτέλεσμα, τον σκοπό και την προϋπόθεση, το παρελθόν και το μέλλον.

Από τον Νίκο Φασούλα

* Ο Νικόλαος Αλεξ. Φασούλας είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass