(Απο)στροφή των νέων στην πολιτική

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2019 15:31

Το 2019 μπορεί να χαρακτηριστεί ως έτος εκλογών, καθώς θα διενεργηθούν εντός του έτους ευρωεκλογές, εθνικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Οι νέοι καλούνται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο είτε ως υποψήφιοι είτε ως ψηφοφόροι. Διαχρονικά, σύνηθες φαινόμενο υπήρξε η αποχή των νέων από τις εκλογικές αναμετρήσεις και η απέχθειά τους για την πολιτική.

Όμως πλέον, το γεγονός αυτό έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Παραθέτω δύο ενδεικτικά παραδείγματα 1ο παράδειγμα: Δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία για το Brexit. Αποτελέσματα δημοψηφίσματος Ηλικία: 18-24 75% ΝΑΙ στην παραμονή στην Ε.Ε. Ηλικία: 25-49 56% ΝΑΙ στην παραμονή στην Ε.Ε. Ηλικία: 50-64 56% ΟΧΙ στην παραμονή στην Ε.Ε. Ηλικία: 65+ 61% ΟΧΙ στην παραμονή στην Ε.Ε. Τελικό αποτέλεσμα: 51,9% ΟΧΙ στην παραμονή στην Ε.Ε.

Γιατί; Διότι οι νέοι επιθυμούσαν την παραμονή στην Ε.Ε. αλλά δεν πήγαν να ψηφίσουν! Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, λοιπόν, αποφάσισαν για το μέλλον των νέων εκτός Ε.Ε.! Σημειωτέον, οι άνω των 50 ετών που ψήφισαν Brexit έζησαν τα δημιουργικά τους χρόνια εντός της Ε.Ε.!

2ο παράδειγμα: Η μεγαλύτερη αποχή τα τελευταία 45 χρόνια σε επίπεδο εθνικών εκλογών στην Ελλάδα σημειώθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, σκαρφαλώνοντας στο απίστευτο 44,1%! Στην προ κρίσης περίοδο η αποχή κυμαινόταν από 25% έως 30%. Δυστυχώς, τη μερίδα του λέοντος στους απέχοντες καταλαμβάνουν οι νέοι. Οι άνθρωποι που ηλικιακά αποτελούν το μέλλον του τόπου μας στέκονται αδιάφοροι απέναντι στο μεγαλύτερο όπλο σε μία δημοκρατία, στο κεκτημένο δικαίωμα ψήφου. Αν την περίοδο των παχέων αγελάδων ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, μέσα στο κλίμα ευφορίας και ωχαδελφισμού που επικρατούσε στην ελληνική κοινωνία, σήμερα οφείλουμε να διορθώσουμε αυτή τη στρέβλωση.

Αποστροφή χαρακτηρίζει τους νέους για την πολιτική. Είναι όμως πιο αναγκαίο από ποτέ να επιτευχθεί στροφή των νέων στην πολιτική. Να πειστούν για τη δύναμη της ψήφου, για τη σπουδαιότητα της συμμετοχής και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αποχή. Οι νέοι, σε συνδυασμό με την πείρα και τις γνώσεις των μεγαλυτέρων, στοιχεία αναμφίβολα απαραίτητα και χρήσιμα σε μια κοινωνία, οφείλουν να δραστηριοποιηθούν, να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καθορίσουν την επόμενη μέρα για τον τόπο τους.

Από τον Φώτη Τζατζάκη

* Ο Φώτης Τζατζάκης είναι οικονομολόγος – καθηγητής Οικονομικών, απόφοιτος Οργάνωσης και διοίκησης Επιχ/σεων Παν/μιου Μακεδονίας, κάτοχος μεταπτυχιακού MBA.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass