Η Σκό(ρ)πια και μόνη σταθερή αλήθεια

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2019 16:22

Η περίφημη εποχή των "Μνημονίων" αποτέλεσε την τελευταία χαμένη μας ευκαιρία.

Οι λεγόμενες "μνημονιακές κυβερνήσεις", δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ερμήνευσαν την έννοια της "προσαρμογής" στην πραγματικότητα εντελώς μονοδιάστατα. Η συνεχής διόγκωση της φορολογίας αποτέλεσε το μοναδικό μέσο προσαρμογής από την πλευρά των εσόδων. Η "άλλη επιλογή", της πραγματικής μείωσης των δαπανών, απλώς συγκαλύφθηκε πίσω από την επιβολή οριζόντιων μειώσεων μισθών και συντάξεων κι έτσι καλύφθηκε και η πλευρά των εξόδων τους κράτους.

Κι ενώ εμείς εννέα χρόνια αργότερα από την είσοδό μας στη μεγαλύτερη οικονομική δίνη της ιστορίας αναζητούμε τον επόμενο «ηγέτη» που θα μας ξανασώσει, κι αυτός την ψήφο μας για να σωθεί στα σίγουρα, την Παρασκευή 11/1/2019 ψηφίστηκαν στη Βουλή της γειτονικής χώρας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που εδρεύει στα Σκόπια, οι τροποποιήσεις του Συντάγματός τους, ώστε να είναι συνεπείς με τα όσα έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος – Π.Γ.Δ.Μ στη συμφωνία που είναι γνωστή ως η "Η Συμφωνία των Πρεσπών". Η Ελλάδα πλέον καλείται να ολοκληρώσει το δικό της μέρος των υποχρεώσεων, ώστε η συμφωνία να αποκτήσει ισχύ. Αλήθεια, αναρωτιούνται πολλοί, πώς τα καταφέραμε, ένα πρόβλημα με ένα κρατίδιο όπως η Π.Γ.Δ.Μ, να μην μπορούμε να το λύσουμε από τη δεκαετία του 90! Πάμε να δούμε λοιπόν μερικές Σκό(ρ)πιες αλήθειες.

Η πρώτη Σκό(ρ)πια αλήθεια είναι ότι, ενώ στην ΠΓΔΜ η συμφωνία εγκρίθηκε από τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή από 80 βουλευτές σε σύνολο 120- στην Ελλάδα η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί ΜΟΝΟ από 151 βουλευτές, που αντιστοιχούν λίγο πάνω από το ½ της Ελληνικής Βουλής! Όταν μάλιστα από τους 151 βουλευτές, οι 50 ήταν εκλογικό μπόνους του εκλογικού νόμου!

Η δεύτερη Σκό(ρ)πια αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος της Ελλάδος: "Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών". Με λίγα λόγια, μια τέτοια συμφωνία απαιτεί πλειοψηφία από τα 3/5 της Βουλής, δηλαδή 180 βουλευτές.

Η Τρίτη Σκό(ρ)πια αλήθεια είναι ότι, ενώ το πολιτικό σύστημα αλληλοκατηγορείται, από άκρη σε άκρη, η πλειοψηφία του ψηφίζει εκλογικούς νόμους ενισχυμένης αναλογικής, δηλαδή νόμους που ενισχύουν την καταστροφή που προκαλούν οι αλληλοκατηγορούμενοι όταν αποκτούν την εξουσία. Αλήθεια, πόσους βουλευτές έπρεπε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, με βάση την πρώτη και μόνη αυθεντική κατανομή, που έκανε ο λαός δύο φορές το 2015; Φυσικά 50 βουλευτές λιγότερους. Ποιος ψήφισε αυτό τον νόμο; Όσοι δεν είναι σήμερα στην κυβέρνηση.

Η τέταρτη Σκό(ρ)πια μεν, αλλά διαχρονική αλήθεια δε, είναι ότι η Ελλάδα έχει ξεμείνει από επιλογές που θα την πάνε μπροστά, διότι έχει ξεμείνει από πολίτες που πιστεύουν ότι μπορεί αυτή η χώρα να πάει μπροστά. Ακόμη και σήμερα, η πλειονότητα των ψηφοφόρων που θα πάνε στην κάλπη πιστεύει ότι η πολιτική είναι "μαγκιά", είναι ένα τυχερό παιχνίδι και φυσικά θα επιλέξει ως "ηγέτη" τον καλύτερο εκφραστή της άρνησης να συμπορευτεί με την πραγματικότητα και αυτόν ή αυτή που θα του κλείσει το μάτι. Οι υπόλοιποι, που δεν πάνε στην κάλπη, έχουν καταλάβει ότι τίποτα δεν αλλάζει και είτε κοιτούν πώς θα επιβιώσουν οι ίδιοι ή κοιτάνε να φύγουν ή ήδη έχουν φύγει από τη χώρα.

Οι τέσσερις Σκό(ρ)πιες αλήθειες, εξαιτίας του αποτελέσματος στη Βουλή των Σκοπίων, μας οδηγεί σε μια τραγικότερη αλήθεια και ίσως τη μόνη σταθερή αλήθεια. Σχεδόν εννέα χρόνια μετά την πτώχευση της χώρας, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και όσοι ζουν από αυτό, εξακολουθούν να ομιλούν και να δίνουν διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις που δεν θα τηρήσουν, να μεταθέτουν ευθύνες, να ερμηνεύουν μονόμπαντα και μονόφθαλμα, αρνούμενοι κάθε άλλη ερμηνεία, αφού ως γνωστό αυτοί κατέχουν τη μόνη αλήθεια, να αποκρούουν την πραγματικότητα με συνθήματα! Τα οποία συνθήματα και προεκλογικές υποσχέσεις γελοιοποιούνται στη συνέχεια από την πραγματικότητα και φτου κι απ’ την αρχή, ως γνήσιοι απόγονοι των μυθοποιών του Σισύφου.

Υ.Γ. Καλό κόψιμο Βασιλόπιτων, καλές φωτογραφίσεις στους πολιτικούς και πολιτευτές, παλιούς και «νέους»…πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη που κόβουμε Βασιλόπιτα ακόμη και τρεις μήνες μετά την αλλαγή του χρόνου!

 

Από τον Στέλιο Ορφανάκη

* Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα, ενώ το 2017 επιλέχθηκε στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass