Η συμπόρευση στις εκλογές του Δήμου Λαρισαίων

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2019 16:36

Ο Αριστοτέλης, όταν διαφωνούσε με τις ιδέες του δασκάλου του, του Πλάτωνα, έλεγε: «Φίλος μεν ο Πλάτων, φιλτάτη δε η αλήθεια», δηλαδή «αγαπητός μεν ο Πλάτωνας, όμως πιο αγαπητή η αλήθεια».

Με τη σκέψη αυτή διατυπώσαμε την ένστασή μας σε κείμενο με τίτλο: «Το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του Δήμου Λαρισαίων» («Ε» της 24ης Δεκεμβρίου 2018), για την απόφαση του Κινήματος να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Δήμου Λαρισαίων. Η ένστασή μας αυτή έχει καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά (δεν αφορά το πρόσωπο του Απ. Καλογιάννη), γιατί πρόκειται για έναν Δήμο 162.591 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και είναι 4ος σε πληθυσμό, μετά της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης.
Και, φυσικά, ήταν αναμενόμενο πως με το κείμενό μας αυτό θα δυσαρεστούσαμε πολλούς φίλους, οι οποίοι αδυνατούν να αποδεχθούν την «πικρή αλήθεια», για καθαρά δικούς τους λόγους - κάποιες φορές ιδιοτελείς, που εκφεύγουν του σκοπού του παρόντος κειμένου να αναφερθούμε.
Aν έχουμε δίκαιο ή άδικο θα δείξει… η νεκροψία της κάλπης του Μαΐου του 2019!
Μετά από την επιτευχθείσα συμφωνία - την οποία χαρακτηρίσαμε «συναλλαγή» - ξαφνικά, μας προέκυψε η συνέντευξη της Φ. Γεννηματά, στη Real News, της 27ης Δεκεμβρίου 2018, στην οποία επαναλαμβάνει ότι «έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία», για δε τις αυτοδιοικητικές εκλογές τονίζει ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πάγια θέση των τοπικών κοινωνιών για συνεργασίες. Στηρίζουν σε πολλές περιοχές δικούς μας υποψηφίους για να κρύψουν τη γύμνια τους. Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς».
Γεγονός είναι ότι σε κάποιες μικρές κοινωνίες η θέση για συνεργασίες είναι ορατή «δια γυμνού οφθαλμού». Το αυτό δεν συμβαίνει, όμως, σε μεγάλους Δήμους, όπως των Λαρισαίων. Το ολιγάριθμο εκείνο Σώμα που έλαβε τον χαρακτήρα της διευρυμένης σύσκεψης στελεχών του ΚΙΝΑΛ της 11ης Δεκεμβρίου 2018, υπό την Προεδρία του Βασ. Κεγκέρογλου, όπου ελήφθη η απόφαση συμπόρευσης, φρονούμε ότι δεν εκφράζει την αληθή βούληση της βάσης του κινήματος, όταν μάλιστα αναγνώσθηκε και κείμενο διαφωνίας 65 μελών, το οποίο προσκόμισαν οι Γρηγ. Κουτσομάρκος, Ναπ. Παλάντζας και Ευθ. Γκουντής και όταν οκτώ μέλη του Σώματος, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, διαφώνησαν για την συμπόρευση και τάχθηκαν υπέρ της αυτόνομης καθόδου, μεταξύ των οποίων οι Κ. Σάββας, Βασ. Ραούλης, Βαγγ. Γιαννούλας και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη», η οποία μάλιστα ανέγνωσε και σχετικό κείμενο.
[Παρέκβαση: Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαρισαίων Πόλις», προφανώς θα είναι υπέρ της συμπόρευσης. Άλλωστε κάποιοι εξ αυτών είτε προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε συνυπέγραψαν κείμενο πολιτικής στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές («Ε» της 18ης Ιανουαρίου 2015), είτε στήριξαν το «ΟΧΙ» του Δημοψηφίσματός της 5ης Ιουλίου 2015 («Ε» της 3ης Ιουλίου 2015), ένα «ΟΧΙ» που το υπερψήφισε, ας μην το λησμονούμε, και… η Χρυσή Αυγή!]
Εξάλλου το δίλημμα της αυτόνομης καθόδου ή της συμπόρευσης τέθηκε κατά πρώτον στη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΚΙΝΑΛ της 10ης Ιουνίου 2018, όπου, η υπέρ της δεύτερης λύσης, τόνισε: «αλλά όχι με τους όρους που είχε επιτευχθεί στις προηγούμενες εκλογές (σ.σ.: 2014) του Δήμου Λαρισαίων. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει». Υπενθυμίζεται ότι το πώς και το γιατί η «Λαρισαίων Πόλις» συμμετείχε στη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» εξηγήσαμε στο κείμενό μας με τίτλο: «Το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του Δήμου Λαρισαίων» («Ε» της 24ης Δεκεμβρίου 2018). Και, βεβαίως, τώρα «οι συνθήκες έχουν αλλάξει». Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και των δύο βαθμών, λόγω του τοξικού και διχαστικού κλίματος που προκάλεσε η Κυβέρνηση, θα έχουν έντονο το πολιτικό τους στίγμα. Τούτο θα συμβεί προεχόντως στους μεγάλους Δήμους. Γι’ αυτό λοιπόν, όσοι τάσσονται κατά της αυτόνομης καθόδου του Κινήματος στο Δήμο μας, προσφέρουν, εκόντες - άκοντες, σανίδα σωτηρίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα λαϊκίστικο κόμμα με σταλινικής νοοτροπίας βασικά του στελέχη, - μάλιστα ο επικεφαλής του χαρακτηρίστηκε και από τον Μ. Θεοδωράκη, ως ο εγκέφαλος του «μαδουρισμού» στη Χώρα - που στερούνται δημοκρατικής κουλτούρας, που επιδιώκουν να αλώσουν το Κράτος, να φιμώσουν ή να χειραγωγήσουν τα ΜΜΕ, αλλά - το πλέον επικίνδυνο - να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, στο χώρο της οποίας με μεθοδικότητα δημιούργησαν «Πέμπτη Φάλαγγα», η οποία ελπίζουμε ότι θα αποκαλυφθεί σύντομα, εξ αιτίας της υπόθεσης Novartis. Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν το ΚΙΝΑΛ εκφράζει τη Σοσιαλδημοκρατία στη Χώρα μας, χώρο τον οποίο εποφθαλμιά να οικειοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσοντας όλα τα απολειφάδια του ΠΑΣΟΚ στις τάξεις του.
Επιμύθιο: Κατόπιν όλων αυτών, στους ένθερμους θιασώτες της αυτόνομης καθόδου, εναπόκειται να τολμήσουν το «αμ’ έπος αμ’ έργον»,, βοηθούντος δε και του νέου εκλογικού νόμου, είναι δυνατόν να γίνει αισθητή η παρουσία τους στα δημοτικά πράγματα του Δήμου μας, ελπίζοντας ότι δεν θα αποτολμηθεί να χαρακτηρισθεί η ενέργεια αυτή ως «αντάρτικο»!

Από τον Θρασύβουλο Καβασίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass