Συνέδριο για τον Αχιλλέα και γνήσιος πατριωτισμός

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2019 17:55

 

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Φαρσάλων (7-9 Φεβρουαρίου 2019) που οργανώθηκε για τον «άριστο των Ελλήνων» θα μείνει στην Ιστορία. Ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο, παρουσίαση 50 ανακοινώσεων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και απομένει η δημοσίευση: ο Αχιλλέας υπήρξε πρότυπο παιδείας, μουσικής καλλιέργειας, στρατιωτικής εκπαίδευσης, πολεμικής ικανότητας, τιμώμενος ήρωας από Ιταλία μέχρι Εύξεινο Πόντο, με καταβολές στη θεσσαλική προϊστορία, αντικείμενο της τέχνης από την αρχαιότητα ως σήμερα αλλά και πολιτική μορφή-σύμβολο που ανέδειξαν οι Έλληνες πρώτα, από τα Φάρσαλα μέχρι και τη Ρώμη-Βυζάντιο, μέχρι την Αγγλία…. Υποστηρίχθηκε ακόμη ότι ο Αχιλλέας μπορεί να γίνει “σήμα κατατεθέν” (brand name) στον τόπο που τον τίμησαν, διαρκές κτήμα των Φαρσαλινών, όλων μας.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν πράγματα και θαύματα από τον Δήμο Φαρσάλων, τον δήμαρχο κ. Άρη Καραχάλιο και τους συνεργάτες του, τους αξιόλογους Φαρσαλινούς ερευνητές και φιλίστορες που συγκροτούν έναν βασικό πυρήνα για να οργανώνονται όλα αυτά στον τόπο τους. Το συνέδριο για τον Αχιλλέα υπήρξε κατόρθωμα, ο ορισμός του επιστημονικού συνεδρίου ενταγμένου στην τροχιά της ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.
Δεν είναι μόνον η ικανοποίηση για τον άξιο γόνο μιας γης που έθρεψε γενιές ηρώων και αγωνιστών, αυτό είναι πρώτο, αλλά ζητούμενο είναι, σε μια εποχή όπου όλοι οι λαοί προσφέρουν τα έργα και επιτεύγματά τους, από τα οποία και ρυθμίζουν την οικονομία της ζωής τους, μια τοπική κοινωνία να δίνει με περισσότερα στοιχεία στον κόσμο το ιστορικό προϊόν της, τον συγκεκριμένο ήρωα. Στα Φάρσαλα τα τελευταία χρόνια σε μία αξιέπαινη συνεργασία Ελλήνων και αλλοδαπών, όπου με επικεφαλής τον Δήμο που παρέχει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, αναδεικνύεται η τοπική Ιστορία και αρχαιολογία, και πιο ειδικά ο μεγάλος γόνος της γης αυτής, ο ήρωας Αχιλλέας. Είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι εδώ συνέβη κατ’αρχήν μια καινοτομία (αγνοώ αν εφαρμόσθηκε αλλού): Ο δήμαρχος κ. Καραχάλιος, ως έχει δικαίωμα, πέτυχε την πρόσληψη μιας συμβούλου αρχαιολόγου, την κ. Βασιλική Νούλα, ικανή να επικοινωνεί στον διεθνή χώρο, να συντονίζει ξένες αρχαιολογικές αποστολές με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Λάρισας (Υπουργείο Πολιτισμού), με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους, να επιμελείται την τοπική εκδοτική και πολιτιστική δράση. Στα Φάρσαλα εργάστηκαν Γάλλοι, Καναδοί στο Ναρθάκι (Καλλιθέα), ή Ιταλοί στη Σκοτούσα που συνεχίζουν.
Αλλά και Ουκρανοί επιστήμονες που ήλθαν στο συνέδριο, δεδομένου ότι στην Ουκρανία ανήκει η βραχονησίδα «Λευκή» (σήμερα Zmeiniy island), τόπος λατρείας του Αχιλλέα και η πόλη Chillia (Αχιλλία, βυζαντινά Κελλία) στις εκβολές του Δούναβη, με την οποία τα Φάρσαλα έγιναν αδελφές πόλεις.
Δημιουργήθηκε ήδη μία αρχαιολογική συλλογή στα Φάρσαλα, αύριο ίσως γίνει ένα πιο αναβαθμισμένο Μουσείο. (Στη Βεργίνα για να γίνει αυτό που είναι σήμερα, προηγήθηκαν δεκαετίες αρχαιολογικής έρευνας). Υπομονή και όραμα θέλει.
Πολιτική βούληση και υψηλή ειδίκευση, χρόνια ολόκληρα εργασιών, έφεραν ένα τέλειο συνέδριο, με άριστα σε όλα: προετοιμασία, τεχνολογία, εξυπηρέτηση, άνετη και επωφελής παρακολούθηση από τους συνέδρους.
Ο κ. Άρης Καραχάλιος, ο δήμαρχος, έδωσε μαθήματα στιλ. Συμμετείχε προσωπικά και ενεργά σε όλο το συνέδριο, το καλύτερο δείγμα παροχής φιλοξενίας για τους συνέδρους, διηύθυνε την πρώτη επίσημη συνεδρία. Δείχνει πως ένας επίσημος αιρετός ιδεαλιστής και ρεαλιστής, χαμηλών τόνων κι όχι μεγάλων λόγων, ουσιαστικός και δημιουργικός, σύγχρονος, υλοποιεί την Ιστορία σε πολιτική. Ομοίως και η αρχαιολόγος - σύμβουλος κ. Β. Νούλα, η συντονίστρια όλων, αλλά και ο λαός των Φαρσάλων, δημιούργησαν ένα συνέδριο αντάξιο των μεγάλων διεθνών συνεδρίων.
Παρά το γεγονός ότι δεν αντιληφθήκαμε αν ένα τέτοιο ειδικό αναπτυξιακό συνέδριο το παρακολούθησε εκπρόσωπος των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου, στα Φάρσαλα απαντούν στο πολιτικό αίτημα του καιρού μας. Πως είναι ο γνήσιος πατριωτισμός, τον οποίο έχει παραμερίσει η τρέλα της διαχρονικής ελλαδικής διαμάχης εθνομηδενιστών και πατριδοκαπήλων: Να ψάχνει κανείς την παράδοσή του για καλλιέργεια της ταυτότητάς του, για γνήσια έκφραση, αρχή γνωριμίας με όλον τον κόσμο, κι όχι για να θέτει ένα εφαλτήριο ψεύτικης υπεροχής στο εσωτερικό της χώρας ή αντιδραστικού διεθνισμού, για να είναι αρεστός τάχα στους ξένους. Λογικές για να εκμεταλλεύονται τους άλλους όσοι τις πρεσβεύουν.
Οι ξένοι που έχουν γράψει άπειρα για τον Αχιλλέα, άλλο θέλουν από μας, να τον ανιχνεύει και αναδεικνύει ο τόπος που τον δημιούργησε. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα θέλουν πρώτα δείγμα γραφής από όσους ζουν στην Ελλάδα.
Γι’ αυτό ένα τοπικό και ταυτόχρονα διεθνές συνέδριο, όπως των Φαρσάλων, γράφει Ιστορία…
Σταύρος Γουλούλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass