Οταν ένα μαγαζί δεν αρέσει, δεν ψωνίζουμε…

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2019 16:30

Απ΄ των Πρεσπών την ολόμαυρη ράχη… πολύ φοβάμαι, αν τρέξουν ειδύλλια με Άγκυρα, θα ματαπούμε «στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη»!

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 67% εκτιμά: η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει πολύ το αποτέλεσμα των εκλογών. Το 71% θεωρεί την ελληνική οικονομία σε λάθος κατεύθυνση, το δε 43% εμπιστεύεται τον …«Κανένα»

- Ένα κουίζ δικτύου πολιτικών επιστημόνων, παρουσιάζει η «Guardian», προκαλώντας τους αναγνώστες να εκτιμήσουν πόσο λαϊκιστές είναι 7 δεξιοί και 7 αριστεροί πολιτικοί. Πρώτοι, με διαφορά: Αλέξης Τσίπρας, Βίκτορ Ορμπάν. Έπονται: Νικολάς Μαδούρο, (Βενεζουέλα), Αντρές Ομπραδόρ (Μεξικό) κ.ά.

-Την ανάγκη πάταξης του δουλοκτητικού κράτους επικαλέσθηκε ο Περιφερειάρχης, στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Πρότεινε μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, δηλαδή ν΄ αποφασίζουν όσοι υλοποιούν. «Αν διαπιστώσετε ότι για να παράξετε, πρέπει να πάρετε την άδεια ανθρώπων που δεν παρήγαγαν ποτέ, τότε πρέπει να αρχίσετε ν΄ ανησυχείτε για το μέλλον της χώρας σας» (Άυν Ραντ).

Σε καιρούς παγκοσμιοποίησης, πολύ φοβάμαι, τα φαντάσματα του Μεσαίωνα (δουλοπάροικοι) επιστρέφουν. Στα λόγια όλοι ωραίοι είμαστε.

-Αρκετοί οικονομολόγοι ξένοι και ντόπιοι χαρακτηρίζουν την Ελλάδα: failed state (αποτυχημένο κράτoς). Αντιθέτως, ο Κλεάνθης Γρίβας λέει: δεν υπάρχουν «αποτυχημένα κράτη» αλλά αποτυχημένοι λαοί. Σ’ αυτούς ανήκαμε πάντα, παρότι καμαρώνουμε για κατακτήσεις των προγόνων. Υπερβολές. Οι νεοέλληνες έχουν αρετές και ελαττώματα όπως κι εκείνοι. Υπάρχουν όμως εκφυλιστικά φαινόμενα στην καθημερινότητά μας μ΄ ασυνήθεις ταχύτητες.

 «… Στα 9 χρόνια οικονομικής κρίσης, η κοινωνία με ρόλο “παρατηρητή” περιμένει τον από μηχανής Θεό. Η λύση θάρθει μόνη της, μαγικά... ίσως κι από λύπηση των ξένων! Κανείς δεν θέλει να δει πώς φτάσαμε εδώ. Μια κοινωνία που αδυνατεί να πιστέψει στις δυνάμεις και δυνατότητές της.

Η κρίση απέδειξε ότι το πρότυπο ανάπτυξης της χώρας στηριζόταν σ΄ αύξηση δανεισμού – κατανάλωσης, εις βάρος επενδύσεων και παραγωγής. Κατέρρευσε, γιατί δεν στηριζόταν στην πραγματική οικονομία, στην αύξηση παραγωγής, αλλά σε αύξηση κατανάλωσης με το τεχνητά φθηνό δανεικό χρήμα.

Κανένα σχέδιο για να βγούμε απ΄ την κρίση, να πάμε παρακάτω.

Τα κόμματα πατρονάρουν τις τοπικές κοινωνίες, που αντί να ενδυναμώνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, γίνονται ουρά της κεντρικής πολιτικής σκηνής» (καθηγ. Βιοχημείας Δ. Κουρέτας, υπ. περιφερειάρχης).

Η ανεπάρκεια κράτους και αυτοδιοίκησης φάνηκε με τραγικό τρόπο στο Μάτι! Το πόρισμα - φωτιά των εισαγγελέων φέρει στο προσκήνιο τη γύμνια κι ακαταλληλότητα απ΄ τη βάση, μέχρι την κορυφή της πυραμίδας.

 -«Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατό μου, έρχονται»

- «Να καούν να βάλουν μυαλό ρε φίλε τα όρνια»!

Βεβαίως σκέψεις παράγει και ο χαρακτηρισμός του πολλαπλού εγκλήματος ως πλημμελήματος. Οι φωτιές δεν τελειώνουν εδώ. «Οι αποφάσεις των δανειστών, οι ανακόλουθες, αποσπασματικές, ασαφείς πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ κι άλλων κυβερνήσεων, οδηγούν μετά τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, σε ξένα χέρια (καθηγητής Κ. Μελάς).

Ειρήσθω εν παρόδω, ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια»! Αντιθέτως, γράφει η πρώην πρύτανης Μαρία Δελιβάνη, επιβεβαιώνεται μ΄ αδιάψευστο τρόπο, η παραμονή μας, μέχρις ότου ξεπληρώσουμε το 80% του μη βιώσιμου χρέους, που η αποπληρωμή του δεν άρχισε καν.

Έχουμε καταντήσει τα εθνικά μας θέματα να τα κάνουμε πολιτικά, τα πολιτικά κομματικά και τα κομματικά προσωπικά». Θα πει η πρώην πρύτανης στη Σορβόνη, Ε. Γλύκατζη Aρβελέρ.

Μήπως τα προσωπικά μας τα λύσαμε; «Μην σπρώχνεστε... όλοι χωράμε στο τηγάνι... Ψάρια του γλυκού νερού, του βυθού, αφρόψαρα αλληλοφαγωνόμαστε μεταξύ μας κι ό,τι μείνει, στη σχάρα για καλό δείπνο εργασίας, σερβιρισμένο με λαχανάκια Βρυξελλών.

Τελευταία δεν φταίνε τόσο τα δίχτυα των ψαράδων όσο τα ίδια τα ψάρια που δείχνουν: τρόπο, χρόνο, τόπο παγίδευσης και μαγειρέματος. (Γ. Πανούσης).

Τρομάρα μας δεν βάλαμε τους ξένους να διαφεντεύουν μόνο τα οικονομικά μας αλλά και το ποδόσφαιρο!

Ο Κ. Τσαρτσαρής αναρωτιέται μετά τα καπνογόνα και το κάζο στο ντέρμπι, «μήπως τελικά, αντί για ξένους διαιτητές, πρέπει να ζητήσουμε ξένους φιλάθλους;».

Σε όλους αρέσουν τα παραμύθια και βεβαίως ο γυμνός βασιλιάς του Άντερσεν. «Μήπως βιαζόμαστε να κατηγορήσουμε τον όποιο γυμνό βασιλιά, πριν κοιταχθούμε οι ίδιοι στον καθρέφτη; Φοράμε, φύλλο συκής»; (Γ. Πανούσης πρ. πρύτανης Δημοκρίτειου).

Πάντως οι κουτόφραγκοι παρά το ενδεχόμενο απαγόρευσης διαδηλώσεων στα Ηλύσια Πεδία, παραμένουν στους δρόμους! Εδώ;

Πολλοί επενδύουν στην ψήφο των «πληβείων», αλλά ας ψαχτούμε. Γιατί για πάντα κορόιδα τρίτων;

Από τον Πέτρο Ιωάννου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass