Σκανδαλολογία και διαφθορά με αιχμή την υπόθεση NOVARTIS

Δημοσίευση: 21 Απρ 2019 17:22

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το σκάνδαλο NOVARTIS, ζήτησε την πλήρη διερεύνηση επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας.

Η έρευνα να συμπεριλαμβάνει όλα τα αδικήματα, ακόμη και όσα θεωρούνται παραγεγραμμένα (νόμος περί ευθύνης Υπουργών), την εξέταση των ανώνυμων μαρτύρων, όπως και να διερευνηθούν οι βαθύτερες αιτίες που βρίσκονται στους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεγάλων ομίλων για μεγαλύτερα κέρδη, στον χώρο του φαρμάκου όπως και σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Βέβαια η υπόθεση NOVARTIS ούτε η πρώτη είναι ούτε η τελευταία. Όπως επίσης δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός της χρησιμοποίησης μεθόδων, όπως χρηματισμού, προκειμένου να προωθήσει τα εμπορεύματά της.

Εντύπωση προκαλεί (το σημειώνουμε ως σχήμα λόγου) ότι ενώ η Κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα στηρίζουν την καπιταλιστική οικονομία και ανάπτυξη, στηρίζουν το κριτήριο της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, όποτε σκάει ένα τέτοιο ζήτημα κάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα. Παρουσιάζουν ως εξαίρεση αυτές τις μεθόδους, ενώ η αλήθεια είναι ότι δεν αποτελούν απλά τον κανόνα της λειτουργίας των επιχειρηματικών ομίλων και του σχετικού κυκλώματος, αλλά δεν λειτουργούν χωρίς αυτές τις μεθόδους, οι οποίες αποτελούν μέρος πολλών άλλων που είναι κρατικά ρυθμισμένες και νομιμοποιημένες. Με τη διαφορά ότι αυτές οι νομιμοποιημένες δε σημαίνει ότι είναι και φιλολαϊκές, είναι ακριβώς το αντίθετο.

Έτσι η Κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει και να αξιοποιήσει τα σκάνδαλα, τη διαπλοκή και τη διαφθορά ως αιτία των κρατικών ελλειμάτων, χρεών, και αυτά ως αίτια της καπιταλιστικής κρίσης. Μια εντελώς αντιεπιστημονική προσέγγιση, αφενός για να δικαιολογήσει τα βάρβαρα μέτρα, τις περικοπές που νομοθετεί σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου να εμφανιστεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως υπέρμαχος της «κάθαρσης» που θα εξαλείψει δήθεν τις αιτίες μελλοντικών κρίσεων. Και αυτά ακριβώς αποτελούν ένα βολικό πεδίο δήθεν αντιπαράθεσης με τα άλλα αστικά κόμματα ΝΔ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ.λπ. προκειμένου όλοι από κοινού:

Να βγάλουν λάδι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και να καλλιεργήσουν αυταπάτες στον λαό, πως με κάποιους «αποδιοπομπαίους τράγους» είναι εφικτή η κάθαρση και η εξυγίανση του συστήματος και ότι υπάρχει τρόπος να ωφελούνται και οι φαρμακοβιομήχανοι και οι ασθενείς των λαϊκών στρωμάτων.

Όταν όμως και ο τομέας της υγείας αναπτύσσεται στη βάση του «κόστος- όφελος», όταν οι δημόσιες μονάδες υγείας για να έχουν όλα όσα χρειάζονται για να λειτουργήσουν, εξαρτώνται από τους επιχειρηματικούς ομίλους (μηχανήματα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό κ.ά.), το κυνήγι του κέρδους αποτελεί το θερμοκήπιο αναπαραγωγής και των φαινομένων διαφθοράς, χρηματισμού κ.λπ.

 Να συγκαλυφθεί μέσα από τη σκανδαλολογία η αντιλαϊκή πολιτική όλων των Κυβερνήσεων, οι οποίες με προπαγανδιστικό περίβλημα του «εξ ορθολογισμού», το νοικοκύρεμα, τη μείωση της «σπατάλης» στο φάρμακο, πήραν μέτρα δραστικού περιορισμού της δημόσιας (κρατικής και ασφαλιστικής) δαπάνης για τα φάρμακα, μεταφέροντας ένα μεγάλο μέρος αυτής της δαπάνης στους ασθενείς. Έτσι σήμερα φτάσαμε οι ασθενείς να πληρώνουν μεσοσταθμικά συμμετοχή για φάρμακα 30% από 9% που ήταν το 2009, ενώ κράτος και ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι ως συμμετοχή κατά 43% περισσότερα για φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Όλα αυτά συνιστούν την τεράστια πολιτική ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν σαν κορώνα στο κεφάλι τους την προστασία της επιχειρηματικότητας, τους ανταγωνισμού και της κερδοφορίας. Διότι φάρμακο-εμπόρευμα. Φάρμακο-πηγή πλουτισμού και σύγχρονη καθολική, πλήρης και δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη είναι σε πλήρη αντίθεση.

Ο λαός μας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και από το θέμα του φαρμάκου, να απορρίψει τις αυταπάτες, για έναν καλό καπιταλισμό χωρίς διαφθορά, σκάνδαλα και μίζες. Να προτάξει τις δικές του ανάγκες, να διεκδικήσει λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα και να στοχεύσει τις αιτίες των προβλημάτων για να φέρει πιο κοντά τη δική του οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, της καπιταλιστικής φαρμακοβιομηχανίας, με κεντρικό σχεδιασμό, θα οργανώσει την έρευνα, την παραγωγή, εισαγωγή και δωρεάν διάθεση ποιοτικών και αποτελεσματικών φαρμάκων, μέσα από ένα αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας. Και βεβαία μπροστά στις επερχόμενες εκλογές να ενισχύσει με την ψήφο του παντού το ΚΚΕ, σε δημοτικές περιφερειακές, ευρωεκλογές και βουλευτικές όποτε και αν γίνουν.

Από τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ και αντιπρόεδρο της Βουλής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass