Τα βάγια σύμβολο νίκης και θριάμβου του Χριστού

Δημοσίευση: 21 Απρ 2019 17:04

Πώλω καθίσας, ο λόγω τείνας πόλον, βροτοίς εκζητεί λύσαι της αλογίας.

Η Κυριακή των Βαΐων για την Εκκλησία μας είναι ημέρα ανάμνησης της λαμπρής και θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.

Στην άγια αυτή πόλη το πλήθος υποδέχθηκε τον Χριστό, με βάια ή κλάδους φοινίκων, το οποίο έψαλλε το «Ωσαννά», Την αγάπη αυτή του κόσμου στο πρόσωπο του Χριστού, τονίζει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης . «Την επαύριον όχλος πολύς ελθών εις την εορτήν, ακούσαντες ότι έρχεται ο Ιησούς εις Ιεροσόλυμα έλαβον τα βάια των φοινίκων». Η Κυριακή των Βαΐων είναι η πορεία του ανθρώπου από το θάνατο προς τη ζωή, αφού εισέρχεται στην τελική της ευθεία. Είναι, το μεγαλείο της πορείας του Χριστού προς το Θείο Πάθος, με έναν λαό να τον υποδέχεται, ως βασιλιά, ο οποίος δεν δίνει σημασία στις τιμές και στην επίγεια εξουσία, αλλά προχωρά στο μαρτύριο και στην Ανάσταση. Το έθιμο των βαΐων είναι παλιό και η Εκκλησία μας το εισήγαγε τον 9ον αιώνα, σε ανάμνηση της υποδοχής του Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα. Τα Βάια σημαίνουν τη νίκη του Χριστού κατά του διαβόλου και του θανάτου. Το γεγονός της εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, αναπαρίσταται στους Αγίους Τόπους, από τον 4ον αιώνα... Στα βυζαντινά χρόνια υπήρχε η συνήθεια να τελείται ο λεγόμενος, Αυτοκρατορικός περίπατος, ο οποίος άρχιζε από τα ανάκτορα κα η πομπή κατέληγε στον Ναό της Αγ. Σοφίας. Ο αυτοκράτορας κρατούσε την εικόνα του Χριστού, πλαισιώμενος από το ιερατείο, ενώ προηγούνταν ο Λαμπαδάριος, ο οποίος έψελνε. «Εξέλθατε έθνη και θεώσασθε σήμερον τον βασιλέα των ουρανών». Στο τέλος, ο αυτοκράτορας μοίραζε βάια και σταυρούς, ενώ ο Πατριάρχης κεριά για τη Μ. Εβδομάδα Τα έθιμα του λαού μας ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή.

Στον Θεσσαλικό χώρο υπήρχαν αρκετά έθιμα, από τα οποία μερικά σώζονται και σήμερα. Στην περιοχή της Ελασσόνας και στα ορεινά χωριά, τα δασκαλόπαιδα το Σάββατο του Λαζάρου, αλλά και την Κυριακή των Βαΐων, γύριζαν στα σπίτια με στολισμένο καλαθάκι και μάζευαν αβγά, λέγοντας διάφορα τραγούδια, όπως «Ήρθι Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια, ήρθι Κυριακή που τρων τα ψάρια. ….Το καλαθάκι μου θέλει αβγό κι η τσέπη μου, κουκόσια, δηλαδή, καρύδια».. Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, έκαναν σταυρό με τα Βάγια και χτυπούσαν στη ράχη τα πρόβατά τους για το καλό, λέγοντας, άντε, Καλή Λαμπρή .Ένα έθιμο που συνάντησα και το κατέγραψα στα χωριά, του Τριγώνου του Έβρου, όπου υπηρέτησα σε σχολεία της περιοχής, ήταν τα λεγόμενα, «Βαγιοκτυπήματα».

Οι γυναίκες που ήταν έγκυες χτυπιούνταν με τα κλαδιά της Βάγιας, ώστε ο τοκετός να γίνει πιο ανώδυνος, ενώ οι νεόνυμφες πίστευαν ότι τα χτυπήματα θα τις μεταδώσουν τη γονιμοποιό δύναμη και θα αποκτήσουν παιδί. Επίσης, κάθε νεόνυμφη προσπαθούσε να φέρει πρώτη φύλλα Βάγιας στην εκκλησία, για να πρωτογεννήσει αγόρι. Ένα άλλο έθιμο των χωριών αυτών ήταν τα στεφάνια, τα οποία έπλεκαν ανύπαντρα κορίτσια από βάγια και τα περιέβαλαν με κόκκινη κλωστή. Η ομάδα των κοριτσιών κατευθύνονταν στο ρέμα του χωριού, μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας και έριχναν τα στεφάνια μέσα στο νερό. Το στεφάνι της κοπελιάς που θα έπεφτε πρώτο στο ρέμα ήταν και το πιο καλότυχο και το έλεγαν το στεφάνι «της συντέκνησας ». Το έθιμο αυτό μεταφέρθηκε από την Ανατολική Ρωμυλία ή από την περιοχή του Πόντου, αφού απαντάται και στις περιοχές αυτές με κάποια παραλλαγή. Σε ορισμένα θεσσαλικά χωριά, οι γυναίκες έκαναν στεφάνια και σταυρούς από βάγια και τα πήγαιναν στην εκκλησία για να τα ευλογήσει ο ιερέας. Μετά την Απόλυση της εκκλησιάς πήγαιναν και βίτσιζαν, δηλαδή, χτυπούσαν με τους σταυρούς τα δέντρα, τα ζώα, τα περιβόλια, ώστε να τους δώσουν καλή σοδειά... Στην Κέρκυρα, από το 1630, υπάρχει το έθιμο της λιτανείας του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος έσωσε το 1929 τους κατοίκους από τη φοβερή πανώλη. Στο Μεσολόγγι, επειδή η έξοδος του Μεσολογγίου 1826, συνέπεσε με την Κυριακή, ημέρα των Βαΐων, οι κάτοικοι τιμούν συνάμα και τους πεσόντες αγωνιστές .Την Κυριακή των Βαΐων, η Εκκλησία μας επιτρέπει την κατάλυση ψαριών, επειδή γιορτάζεται η είσοδος του Κυρίου μας στην πόλη, ως βασιλιά . Εξάλλου, τα παιδιά που τραγουδούν την ημέρα αυτή λένε :«Βάγια- βάγια των Βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο το αβγό». Στο τέλος του τραγουδιού, λένε: «Καλή Ανάσταση, χωριανοί, με κόκκινα αβγά και αρνί».

Από τον Απόστολο Ποντίκα, δάσκαλο - θεολόγο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass