Γενοκτονία Ποντίων: Η μνήμη ζωντανεύει τις ψυχές

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2019 17:27

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, τη σκόπιμη δηλαδή και προσχεδιασμένη εκκαθάριση 353.000 Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες, η οποία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε συστηματικά και με μεθοδικότητα, κυρίως μεταξύ 1916-1923 από τους Νεότουρκους.

Τη 19η Μαΐου 1919 ο επικεφαλής των Νεότουρκων Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) έδωσε από τη Σαμψούντα το έναυσμα να ολοκληρωθεί το στυγερό έγκλημα που είχε αρχίσει μερικά χρόνια πριν, ώστε να μην απομείνει ούτε μία ελληνική ψυχή ζωντανή στον Πόντο και να εκπληρωθεί με τον πιο απάνθρωπο και εγκληματικό τρόπο η φιλοδοξία του να δημιουργήσει ένα ομοιογενές τουρκικό κράτος χωρίς την παρουσία σ’ αυτό των «ενοχλητικών» και «μιαρών» εθνικών μειονοτήτων.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ο ιθύνων νους του συστηματικού «ξεκληρίσματος» των Ελλήνων Ποντίων από τις πατρίδες τους, όπου ζούσαν ριζωμένοι από την αρχαιότητα, οι «θλιβεροί» Μεχμέτ Ταλαάτ και Τοπάλ Οσμάν «άξιοι συμπαραστάτες» του, με τη συνδρομή και του γερμανικού παράγοντα, που προσδοκούσε να προσποριστεί οικονομικά οφέλη από την «ευγενική» συμμετοχή στην επιχείρηση. Αποτέλεσμα της εμπρόθετης και ενορχηστρωμένης δράσης όλων αυτών στον Πόντο ήταν: ελληνικά χωριά της περιοχής λεηλατήθηκαν και κάηκαν, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με τις εκκλησίες και τα σχολεία τους, οι κάτοικοί τους σφαγιάστηκαν, κακοποιήθηκαν, εκτοπίστηκαν, γυναίκες βιάστηκαν… Επίσης, «δικαστήρια ανεξαρτησίας», για να στείλουν με προσχηματικό τρόπο στην αγχόνη όσο το δυνατό γρηγορότερα αθώους, στήθηκαν, «τάγματα εργασίας», στην πραγματικότητα «τάγματα μελλοθανάτων», που οδηγούσαν αργά μέσω της στέρησης και της εξάντλησης του ανθρώπινου οργανισμού σε βέβαιο θάνατο, συγκροτήθηκαν… βίαιοι μαζικοί εκτοπισμοί, εξισλαμισμοί. Χωρίς οίκτο, με προσήλωση στον σκοπό… Σε βάρος ενός ρωμαλέου και αδούλωτου λαού, που δεν υπέμεινε αλλά αντιστάθηκε με όλη του την ψυχή. Ποιος, λοιπόν, θα πληρώσει για όλα αυτά τα επαχθή εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής; Παραμένουν ατιμώρητα. Οι ψυχές των αθώων της Γενοκτονίας αναπαύονται εν ειρήνη και ζωντανεύουν στη σκέψη και στις μνήμες όλων όσων μένουν πίσω. Την ώρα που ανάλγητες πολιτικές ηγεσίες διεθνώς κωφεύουν, είναι αναμφισβήτητο χρέος όλων των «άγρυπνων» πολιτών όπου γης να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία κατά του ποντιακού ελληνισμού. Για τη δικαίωση των αθώων θυμάτων μετά θάνατο… Για να παραδειγματιστούμε και να προλάβουμε.

Από τον Βασίλη Πλατή, φιλόλογο, δρ. Ιστορίας Α.Π.Θ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass