Δεν μπορείς να είσαι Διδάσκαλος αν δεν το αγαπάς

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2019 16:34

Η σημασία των Γραμμάτων στη λέξη Διδάσκαλος, κατά τον Κώδικα της Ελληνικής μας Γλώσσας, όπως τον συνέλαβε και τον κατέγραψε ο Δρ Θεολόγος Σημαιοφόρος διά της συλλαβής είναι: ΔΙ = σημαίνεται ἡ δύναμις, ἡ οποία ακαύστως λίγο-λίγο τροφοδοτείται και τροφοδοτεί. ΔΑ = διά δυνάμεως ορχικός. Σ = σε έσω χηρών. ΚΑ = εδώ κάτω. Λος = το φώς, σε ορισμένο χώρον - σώμα.

Με την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας, η λέξη διδάσκαλος, όπως και άλλες πολλές λέξεις έχει συντμηθεί . Όχι όμως και η δύναμη (ΔΙ) που πρέπει να διακρίνει κάθε δάσκαλο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο Καζαντζάκης υποστηρίζει ότι ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν καταφέρει να διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντάς τον να φτιάξει δικές του γέφυρες. Επιτυχημένος λέει ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής και φιλόσοφος, είναι εκείνος ο δάσκαλος πού έκανε με το έργο του τόσο ώριμο τον μαθητή του, ώστε εκείνος να μην τον χρειάζεται πια. Με άλλα λόγια ο θρίαμβος του δασκάλου είναι να κάνει τον νέο άνθρωπο έντιμο, αυθύπαρκτο, δοτικό και ανεξάρτητο. Και για να πετύχει όλα τα παραπάνω απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διδάσκει δια του παραδείγματος.

Τι είναι αλήθεια αυτό που κάνει έναν δάσκαλο σπουδαίο στην αποστολή(όχι εργασία) του; Τι είναι αυτό που άλλους δασκάλους τους κάνει ξεχωριστούς και άλλους να περνούν εντελώς απαρατήρητοι, ενίοτε και επικίνδυνους! Σύμφωνα με τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Todd Whitaker, η διαφορά ανάμεσα σε έναν πολύ καλό δάσκαλο και σε έναν μέτριο έως κακό συνάδελφό του δεν έγκειται τόσο στις γνώσεις του, αλλά στο πώς στέκεται μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Τι ακριβώς βλέπει ένας σωστός δάσκαλος όταν στρέφει το βλέμμα προς τους διδασκόμενους; Σε ποια σημεία επικεντρώνει την προσοχή του; Πώς κατανέμει τον χρόνο και την ενέργειά του; Με τι γνώμονα λαμβάνει τις αποφάσεις του; Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Αν υπήρχε, σίγουρα θα την είχαμε βρει.

Η εκπαίδευση γενικά είναι μια δύσκολη, πολυσχιδής και πολύπλοκη διαδικασία, και το ίδιο ισχύει ειδικότερα και για τη σχολική διδασκαλία. Μπορούμε ωστόσο να διδαχθούμε κάποια πράγματα από τους μεγάλους δασκάλους. Μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα ως προς το πόσο καλοί είμαστε εμείς οι ίδιοι ως εκπαιδευτικοί. Το πιο σημαντικό, μπορούμε να διευρύνουμε τις γνώσεις και ικανότητές μας. Ο Todd Whitaker (εκπαιδευτικός, σύμβουλος και καθηγητής) λέει: Το καλύτερο πράγμα για τη διδασκαλία έχει σημασία, το πιο δύσκολο πράγμα για τη διδασκαλία είναι ότι έχει σημασία καθημερινά.

Όπως γράφει ο Ε. Παπανούτσος, στο δάσκαλο που έχει αμφίβολο ήθος, εμπαθή και διεστραμμένο χαρακτήρα, πώς να παραδώσουμε το παιδί μας να το μορφώσει;

Φυσιογνωμία σπουδαίου δασκάλου έχει εκείνος που παραμένοντας ενήλικος, με τα νέα παιδιά που έρχονται στα χέρια του, γίνεται ένα με αυτά. Παιδί, παιχνίδι, παιδεία είναι τρεις λέξεις αλληλένδετες. Ο αληθινός δάσκαλος ενηλικιώνεται παραμένοντας παιδί στην ψυχή άνθρωπος δηλαδή αγνός και χαμογελαστός. Οι φιλόσοφοι στην αρχαία Ελλάδα, που είχαν αντιληφθεί πλήρως τη σημασία του παιχνιδιού στην κοινωνικοποίηση, στη διαμόρφωση και στη μάθηση του παιδιού επιδοκίμαζαν τη χρησιμότητά του και μάλιστα ο Πλάτων έλεγε: «Έλληνες αεί παίδες εστέ», Έλληνες μείνετε παιδιά για πάντα...

Κλασικό και απαράμιλλο υπόδειγμα διδασκάλου απ’ αυτή την άποψη θα παραμείνει ο Σωκράτης (όπως μας τον παρουσιάζουν τα κείμενα των μαθητών του, του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα). Αυτός - έλεγε στους νέους που ζητούσαν τα φώτα του - δεν ξέρει τίποτα και όπως ή μητέρα του, ή Φαιναρέτη ή μαμή, ξεγεννούσε τις επίτοκες μητέρες, δεν γεννούσε τα παιδιά πού έφερνε στον κόσμο, το μόνο που μπορούσε κι εκείνος να τους προσφέρει, είναι να τους παρασταθεί στον πνευματικό τοκετό, για να γεννήσουν υγιείς Ιδέες, όχι ανάπηρα πλάσματα.

Για τον επίλογο άφησα τον Ακαδημαϊκό δάσκαλο και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τα οποία αποτελούν το τελευταίο πέρασμα πριν την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας. Η Ανώτατη Εκπαίδευση, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα, παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση (στην Κύπρο λειτουργούν και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικού -με δίδακτρα και χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις- Πανεπιστήμια).

Ο Ακαδημαϊκός δάσκαλος, εκτός όλων των παραπάνω, έχει υποχρέωση να εκφράζει δημοκρατικά την άποψή του και να έχει ανοικτό - διαρκή διάλογο με το πανεπιστήμιο και την κοινωνία. Διαφορετικά δεν είναι κατάλληλος για Ακαδημαϊκός Δάσκαλος. Η γνώση δεν έχει καμιά απολύτως αξία αν δεν συμπληρώνεται με την εντιμότητα, την αγάπη, την πραότητα, την καλοσύνη, την ευγένεια, τη δημοκρατικότητα και τη σοφία του Ακαδημαϊκού Δάσκαλου. Γιατί, όπως πολύ εύστοχα μας επισημαίνει ο Ρήγας Φεραίος: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά». Ο Ρήγας Φεραίος που στα δίκαια του ανθρώπου γράφει επίσης: «Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη».

Από τον Δρα. Αυγουστίνο Αυγουστή, αναπλ. καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass