Βουβάλια και βατράχια

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2019 16:32

«Εμείς δεν είμαστε Ελληνες να κοιμόμαστε»

Γάλλοι διαδηλωτές

Τουρκία και ΗΠΑ προ εβδομάδας κατέληξαν σε «ζώνη ασφαλείας» και κοινή δράση στη Β. Συρία.

Στην Ιντλίμπ απ΄ τον Απρίλη, δυνάμεις του Άσαντ και Ρώσοι βομβαρδίζουν καθημερινά. Έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.300 τζιχαντιστές – αντάρτες, 800 άμαχοι, 1.150 του συριακού στρατού. (Συριακό Παρατηρητήριο)

Κι ενώ τα «βουβάλια» ξύνουν τις οπλές τους, διέρρευσε προ μηνών εισήγηση του πανίσχυρου Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (RIAC) στον Πούτιν για λύση «πακέτο» στα Βαλκάνια, με αλλαγές συνόρων και κριτήριο, το ισραηλινό «σχέδιο Yiunion» ( για τη Συρία). Πρόκειται για έκθεση «βόμβα» με τίτλο «Η Ρωσία επιστρέφει» και υπότιτλο «θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας;»

Ξεχωρίζουν στην έκθεση:

α) η Ρωσία αποδέχεται βρετανικό σχέδιο (πρόταση 2016, Βρετανού διπλωμάτη Timothy Less) και ίσως δημιουργία «Διάσκεψης για τα Βαλκάνια»,

β) προβληματίζει η αναφορά στη συνθήκη «Αγίου Στεφάνου» και στην Κροατία,

γ) υπάρχουν υπόγειες διεργασίες μεταξύ Μεγάλων Δυνάμεων για τον εδαφικό επανακαθορισμό της περιοχής.

Οι Πούτιν, Ερντογάν βρέθηκαν διαδοχικά με Βούτσιτς, στη Σερβία.

Το μοντέλο «αποκέντρωσης» της Συρίας έρχεται κι εδώ;

 «Εξωτερικοί παίκτες επιδιώκουν δικά τους συμφέροντα. Ε, η Ρωσία θα δώσει «λευκή επιταγή»; Θα ήταν συμφέρον να προσφέρει έναν «γενικό βαλκανικό διακανονισμό», ακόμη κι αν αντιμετωπισθεί με εχθρότητα. Η δημιουργία ενός μόνιμου «Βαλκανικού Συμβουλίου» αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Αυτό είναι το πρώτο σενάριο.

Θα περιλαμβάνει εκπροσώπους: Ρωσίας, ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Τουρκίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Σλοβενίας και Γερμανίας ως διεθνείς παρατηρητές, διαμεσολαβητές της ΕΕ, του ΟΗΕ, καθώς και απεσταλμένους όλων των Δυτικοβαλκανικών χωρών».

Σενάριο 2ο: «Μόνιμη Βαλκανική Διάσκεψη» υπό την ηγεσία της ΕΕ - ΗΠΑ - Ρωσίας ή με ευρεία συμμετοχή ( Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ). Θα συνεπαγόταν: αύξηση των βαλκανικών διαπραγματευτών, εδαφικές ανταλλαγές (που θα βασίζονταν όχι μόνο στην εθνότητα, αλλά και στα γεωπολιτικά συμφέροντα κάθε βαλκανικής χώρας) καθώς και στη βιωσιμότητά τους.

Σενάριο 3ο: Η δημιουργία «Βαλκανικής Ένωσης», βασιζόμενης στην ΕΕ. Η Τουρκία, ως «αιώνια» υποψήφια για την Ε.Ε. θα μπορούσε, να συμμετάσχει σ΄ αυτή.

Βαλκανική Οικονομική Ένωση θέλουν και οι Σόρος, σ΄ άρθρο τους στους New York Times 18/6/18 και κάποιος σε μια παρέμβαση (απ΄το ακροατήριο) σε πάνελ στο Παρίσι, με τους Έντι Ράμα, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, υπουργό Άμυνας Σκοπίων (πρώην βοηθός δημοσίων σχέσεων του ΟSF του Σόρος) και Βούσιτς, είπε: «Υποστηρίζω σθεναρά την πρωτοβουλία για μια κοινή αγορά στα Βαλκάνια, βασισμένη στους νόμους της Ε.Ε. έως ότου ενταχθούν στην Ε.Ε.».

«Αυθόρμητοι» και αυταρχικοί σχεδιασμοί, μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας δεν έφεραν καλύτερη ζωή. Παίζουν ζωτικά συμφέροντα, ανεξέλεγκτες συγκρούσεις, αναδιανομή εδαφών εξαιτίας εθνοτικών διαφορών, εξωτερικών παρεμβάσεων. Πολλές χώρες, δεν είναι βιώσιμες. Το μέλλον τους συνδέεται μ΄ ένταξη σ΄ ομοεθνείς ομάδες; σε συμμαχίες; σ΄ αναζήτηση άλλης μορφής κρατικής υπόστασης; (συνιστώσα). Θα υπάρχουν έξωθεν ελεγχόμενες ή ως μέρος άλλης οντότητας;

Η Αγγλία είναι ενεργός υποστηρικτής δημιουργίας «εθνοκεντρικών κρατών», «μεγάλης» Αλβανίας, «μεγάλης» Σερβίας, «μεγάλης» Κροατίας, ως εξής:

– «Μεγάλη» Αλβανία: με Δημοκρατία Αλβανίας, το μεγαλύτερο μέρος του Κοσσυφοπεδίου, μέρος Σκοπίων, τμήμα Σερβίας (Bujanovac και Presevo) και την περιοχή Ulcinj (Μαυροβούνιο).

– «Μεγάλη» Σερβία: με Δημοκρατία Σερβίας, Δημοκρατία της Σέρπσκα (πρόσβαση στη θάλασσα στην περιοχή Herceg Novi Μαυροβουνίου), και σερβικές κοινότητες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μιτρόβιτσας.

– «Μεγάλη» Κροατία: με Δημοκρατία Κροατίας και Κροάτες Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

-Το Μαυροβούνιο λαμβάνει μέρος του Σερβικού Σαντζακίου

– Η Βοσνία Ερζεγοβίνη ως έχει και πιθανή συνομοσπονδία με Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο.

– Τα Σκόπια μη ελέγχοντας αύριο το αλβανικό στοιχείο, περιέρχονται σε χειρότερη θέση.

Εδώ θα δοκιμαστούν οι διαφορές μεταξύ, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Αλβανίας και Σερβίας; Πιθανό σενάριο, η δημιουργία συνομοσπονδίας με Βουλγαρία ή Σερβία.

Mένει να δούμε πέρα απ΄το Κρεμλίνο τι θέλουν, ΗΠΑ, Βρετανοί, Γάλλοι, Αλαμανοί και πάει λέγοντας…

Πάντως η Δύση το 1878 ακύρωσε τη ρωσικής έμπνευσης Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου για τη μεγάλη Βουλγαρία. Το 1912 απέφυγε επιμελώς ν΄ αναδείξει μεγάλη βαλκανική δύναμη. Διαμελίζουν χώρες, κατά πάγια τακτική. Στο κρεβάτι του προκρούστη ποιος δεν θυμάται την Κύπρο, τη Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη, την Ουκρανία, τη Συρία, το Σουδάν.

Ήταν μεγάλη λούμπα [εξαπάτηση. Παρασύρομαι, ενεργώ βάσει λανθασμένης άποψης, εξαιτίας δόλιων ενεργειών άλλων ή από δική μου σύγχυση] του παιδιού με τα σπίρτα (Αλέξης), του παιδιού με το τρενάκι (Καμμένος) αλλά και των νυν που συνεχίζουν. Υπουργοί, γραμματείς και φαρισαίοι, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, που με πράξεις και παραλείψεις εισήγαγαν τη χώρα στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων. Είδατε μήπως μία παραίτηση;

Το παιχνίδι με τη φωτιά αφορά το σύνολο, ψηφισάντων και μη, υποστηρικτών ή μη, της ιστορικής, αιματοβαμένης Μακεδονίας, που μένουν στα κομματικά μαντριά, δεχόμενοι πότε ανεπιφύλακτα, πότε οδυρόμενοι μνημόνια οικονομικά και γεωπολιτικά.

Να το πω απλά. Τα Σκόπια μ΄ οποιοδήποτε όνομα, το πρώην, το νυν ή οποιασδήποτε άλλης επινόησης ως 2ο Κόσοβο και δορυφόρος ετερογενών δυνάμεων: ΗΠΑ, Γερμανίας, Τουρκίας είν΄ απειλή! Αυτή η συνθήκη είναι μια αέναη - δίχως μάχη – συνθηκολόγηση, πασπαλισμένη με ολίγη ασημόσκονη αυταπάτης και ψευδαίσθησης «υπεροχής στα Βαλκάνια». Τα πολύπλοκα παγκόσμια συμφέροντα εποφθαλμιούν και θα επιβιώσουν μόνο κοινωνίες με σοβαρές, ξύπνιες ηγεσίες.

 

Ο Πέτρος Ιωάννου είναι καθηγητής Θεολογίας, μέλος της «Πρωτοβουλίας» του Δημ. Κουρέτα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass