Πώς ένα πρόγραμμα Erasmus στην Ιρλανδία έφερε αλλαγές στη φοιτητική κοινότητα της Λάρισας

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2019 16:36

Τον Σεπτέμβριο του 2018 βρέθηκα στο Δουβλίνο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος σπουδών Erasmus, γεμάτος ενθουσιασμό και περιέργεια για το «άγνωστο».

Tο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 100 με 150 καλύτερα του κόσμου για το Τμήμα Πληροφορικής και Πληροφορικής στην Επιστήμη των Δεδομένων και έτσι πολλοί συμφοιτητές μου με έχουν ρωτήσει για την καθημερινότητά μου εκεί, τον καιρό, το φαγητό, καθώς και το κόστος διαβίωσης.

Ας ξεκινήσουμε από τις διαλέξεις και τα εργαστήρια. Έχουν γρήγορο ρυθμό, είναι προχωρημένης δυσκολίας και οι εβδομαδιαίες υποχρεώσεις του φοιτητή περιέχουν μεγάλο αριθμό παραδοτέων ασκήσεων και εργασιών.

Το κόστος διαβίωσης στην Ιρλανδία είναι ιδιαίτερα υψηλό, το φαγητό είναι αρκετά διαφορετικό από τη μεσογειακή διατροφή που ακολουθούμε στη χώρα μας και οι γρήγορες εναλλαγές των καιρικών συνθηκών, με βροχή, ισχυρούς ανέμους, και χαμηλές θερμοκρασίες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μία τελείως διαφορετική εμπειρία σε όλα τα επίπεδα σε σύγκριση με τη ζωή και τις σπουδές στην Ελλάδα και τη Λάρισα. Σε τομείς όπως, ο καιρός, η διασκέδαση και το φαγητό, η Λάρισα παρουσιάζει σαφής πλεονέκτημα ενώ η ποιότητα της εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας είναι άκρως ανταγωνιστική. Σε ένα από τα πολλά σημεία στα οποία υστερούμε και έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε είναι η κινητικότητα και παραγωγικότητα των φοιτητών και η διασύνδεση αυτών με την αγορά εργασίας της ευρύτερης περιοχής.

Επιστρέφοντας στη Λάρισα και με αφορμή την εμπειρία μου στο Δουβλίνο, με περίπου 15 συμφοιτητές μου δημιουργήσαμε δύο φοιτητικές οντότητες των οποίων τα πρώτα δείγματα κρίνονται ως ιδιαίτερα θετικά και ελπιδοφόρα για το μέλλον της φοιτητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου.

Μόλις στον πρώτο μήνα από την ίδρυση της ομάδας Τεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας, η συνολική προσέλευση στις ομιλίες που οργανώθηκαν ξεπέρασε τα 200 άτομα και πραγματοποιήθηκε η πρώτη - από μια σειρά οργανωμένων επισκέψεων - σε γραφεία εταιρειών πληροφορικής, με κύριο στόχο οι φοιτητές να αποκομίσουν μια μικρή εμπειρία σχετικά με την εφαρμογή των όσων διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο στην πράξη.

Οι δράσεις των φοιτητών δεν σταματούν εκεί. Πρόσφατα ιδρύθηκε και το UTH Larissa Computer Science Support Center, το μοναδικό με τη συγκεκριμένη δομή και λειτουργία σε Πανεπιστήμιο της χώρας μας, που παρέχει ενισχυτική διδασκαλία από φοιτητές σε φοιτητές, στο πρότυπο του αντίστοιχου κέντρου ενισχυτικής διδασκαλίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου.

Είναι σημαντικό να αναφερθούμε πως μέσα από την ενασχόληση με τις δραστηριότητες αυτές οι φοιτητές μπορούν να εξελίξουν ομαδικές, ηγετικές και επικοινωνιακές δεξιότητες που είναι πολυπόθητες στην αγορά εργασίας της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η Λάρισα έχει το δυναμικό και το ταλέντο να πρωταγωνιστήσει στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς διαθέτει και το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στη Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο ενθαρρύνει και με το παραπάνω ενέργειες σαν τις προαναφερθείσες.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στην άψογη συνεργασία με τους καθηγητές του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, τη διεύθυνση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης για την υποστήριξή τους στις προσπάθειες των φοιτητών που μόνο λαμπρό προδιαγράφουν το μέλλον για την περιοχή και ευρύτερα για τον νομό μας.

*Από τον Κώστα Καλαϊτζίδη

Ο Κώστας Καλαϊτζίδης είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας). Είναι διοργανωτής του συνεδρίου TEDxUTHLarissa, και πρόεδρος της φοιτητικής ομάδας UTH Larissa Technology & Entrepreneurship Society

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass