Η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΟΛΑΚΗ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2019 16:34

Ο Βασίλης Τσολάκης μας εκπλήσσει συχνά με τις δημιουργίες του. Φίλος της Θεσσαλικής Ιστορίας και των μνημείων της περιοχής μας, έχει αφιερωθεί, κατ’ αποκλειστικότητα μπορώ να πω, στη μελέτη και στην προβολή τους.

Είναι γνωστός ως δημιουργός πολλών ντοκιμαντέρ, τα οποία προβάλλονται στην τηλεόραση, και ως συγγραφέας και εκδότης αξιόλογων έργων.

Εφέτος εξέδωσε το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο-λεύκωμα με θέμα το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα της Αγιάς, σ’ έναν καλαίσθητο τόμο των 386 σελίδων.

Όπως πάντα, στο πρώτο μέρος δίνει συνοπτικά τις ιστορικές πληροφορίες για το μοναστήρι, τον χρόνο ανέγερσης και της τοιχογράφησής του, τις επιγραφές με τα χρονολογικά δεδομένα τους. Παράλληλα με τα ιστορικά στοιχεία, βασισμένα στη βιβλιογραφία, ασχολείται με το καθολικό του μοναστηριού, παραθέτοντας θαυμάσιες εξωτερικές όψεις, με πολλές λεπτομέρειες, τις οποίες συνοδεύουν σύντομα, αλλά κατατοπιστικά, για τον αναγνώστη κείμενα. Οι λεπτομέρειες των εξωτερικών όψεων είναι ένας καλός οδηγός μελέτης του όλου κτίσματος.

Μεγάλο βάρος έχει δώσει ο συγγραφέας στις τοιχογραφίες του καθολικού, αρχίζοντας από την παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας του νάρθηκα, έργο του 1724. Ακολουθούν άλλες σκηνές με αρκετές λεπτομέρειες, σε όλο τον νάρθηκα, εντυπωσιακές όλες τους. Χάρη στην επεξεργασία τους από τον συγγραφέα, νομίζεις ότι είναι πρόσφατα δημιουργήματα. Στον κυρίως ναό, παρά τη μεγάλη καταστροφή των τοιχογραφιών, σώζονται αρκετά τμήματα, επίσης του 1724, ειδικά οι μορφές των αγίων.

Στο τέμπλο, έργο του 1579/1580, οι εικόνες φιλοτεχνήθηκαν σε δύο περιόδους, με άγνωστο τον δημιουργό της πρώτης περιόδου. Οι άλλες είναι του 18ου αι., σύγχρονες με την ανακαίνιση του μοναστηριού. Τρεις από αυτές είναι έργα του αγιογράφου Γεωργίου από το χωριό Κλειτσός του Φουρνά των Αγράφων. Με την επιμέλεια του συγγραφέα, οι δεσποτικές εικόνες του τέμπλου εντυπωσιάζουν τον θεατή. Στο ιερό του μοναστηριού κατέβαλε πολύωρες προσπάθειες ώστε να παρουσιάσει, όσο καλύτερα γινόταν, τις φθαρμένες τοιχογραφίες. Ο αναγνώστης αποζημιώνεται ξεφυλλίζοντας τις τοιχογραφίες, τις σχετικές με την τράπεζα του μοναστηριού και το διακονικό.

Ο Βασίλης Τσολάκης μας πρόσφερε ένα υπέροχο έργο, για το οποίο του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. (Για πληροφορίες στο τηλ. 6944-420.133).

 

Κώστας Σπανός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass