Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο δρόμος Καλλιπεύκης - Κρανιάς Ολύμπου

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2019 14:21

Φαντάζομαι ότι οι νέοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, ακόμα κι αυτοί που επανεκλέχτηκαν, τώρα στην αρχή της νέας τους θητείας θα έχουν αρχίσει να καταγράφουν και να ιεραρχούν όλα τα προβλήματα της περιοχής ευθύνης τους, ώστε ν’ αρχίσουν τη σταδιακή επίλυσή τους. Επειδή όμως φοβούμαι ότι μερικές φορές δεν είναι καλά πληροφορημένοι, γι’ αυτό και δεν εντάσσουν στο πρόγραμμά τους αναγκαιότητες πρώτης μάλιστα προτεραιότητας.

Είναι ανάγκη λοιπόν κι εμείς οι απλοί δημότες να τους υποδεικνύουμε την υλοποίηση ορισμένων έργων, που χρόνια τώρα τα αγνοούν. Μια τέτοια πρόταση έχω να κάνω προς τον νέο δήμαρχο Τεμπών και τον Περιφερειάρχη.
Σήμερα, όλα τα χωριά του Κάτω Ολύμπου, που ανήκουν στον Δήμο Τεμπών, συνδέονται μεταξύ τους με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, εκτός από τον δρόμο Καλλιπεύκης - Κρανιάς Ολύμπου. Είναι ο μόνος χωματόδρομος, που, επειδή δε συντηρείται, είναι δυσκολοδιάβατος. Οι ιδιοκτήτες των ΙΧ αυτοκινήτων δεν τολμούν να τον διαβούν. Έτσι η μετάβαση με αυτοκίνητο από την Καλλιπεύκη στα χωριά του Ανατολικού Κάτω Ολύμπου και αντίστροφα είναι σχεδόν αποκομμένη. Αν θέλει κάποιος Καλλιπευκιώτης (Νεζεριώτης) να μεταβεί στα χωριά Κρανιά, Πυργετός, Ραψάνη και τα άλλα χωριά των εκβολών του Πηνειού, είναι υποχρεωμένος να πάρει τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς τον Πλαταμώνα, ο οποίος τον χειμώνα πολύ συχνά πιάνει πάγο, και συναντώντας την εθνική οδό να στρίψει δεξιά προς τα Τέμπη. Την αντίθετη κατεύθυνση πρέπει να πάρει όποιος από τα χωριά Κρανιά, Ραψάνη, Πυργετός, Παλιόπυργος, Κουλούρα κ.λπ. θελήσει να μεταβεί στην Καλλιπεύκη. Η πορεία αυτή είναι διπλάσια σχεδόν χιλιομετρικά από το δρόμο Καλλιπεύκης - Κρανιάς - Πυργετού. Κι όμως από την αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα αυτός ήταν ο μόνος δρόμος, που συνέδεε τους κατοίκους του χωριού που πάντοτε υπήρχε στη θέση της σημερινής Καλλιπεύκης (παλιότερα Νεζερού) με τα χωριά και τις πόλεις που ανατολικού Κ. Ολύμπου και των εκβολών του Πηνειού (Φίλα, Λυκοστόμιο, Ομόλη, Κρανιά, Πυργετός, Ραψάνη κ.ά.). Ο δρόμος αυτός διαδραμάτισε μάλιστα σημαντικό ρόλο στον πόλεμο Ρωμαίων-Μακεδόνων το 169-168 π.Χ. Τότε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Περσέας είχε οχυρώσει τις διαβάσεις των Τεμπών, της Πέτρας και του Σαρανταπόρου, με αποτέλεσμα οι Ρωμαίοι να μην μπορούν να εισβάλουν από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία. Όπως λοιπόν αναφέρει ο Ρωμαίος ιστορικός Τίτος Λίβιος (XLIV, 3-7), στο τέλος Μαΐου του 169 ο Ρωμαίος Ύπατος Κόιντος Μάρκιος Φίλιππος είχε μια έμπνευση. Ξεκινώντας από την περιοχή του σημερινού χωριού Καλλιθέα Ελασσόνας και βαδίζοντας πάνω στο βουνό Κουκούλι, που τότε λεγόταν Ωτόλοβος, και Γκουνταμάνι έφτασε στην αποξηραμένη σήμερα Λίμνη Ασκουρίδα (Νεζερού), στη σημερινή Καλλιπεύκη. Ακολουθώντας ύστερα τον σημερινό δρόμο Καλλιπεύκης Κρανιάς, σκόπευε μέσα από το οροπέδιο της Ποταμιάς, της Δέσης και τις πλαγιές Κρανιάς- Πυργετού να φτάσει στην πεδιάδα των εκβολών του Πηνειού, παρακάμπτοντας έτσι τη μακεδονική φρουρά των Τεμπών. Όμως στη θέση Τσαΐρια της Ποταμιάς, κάτω από την κορυφή Γκόλιανη, τον δρόμο έκοβαν 12.000 Μακεδόνες με αρχηγό τον Ιππία. Ο Περσέας είχε προβλέψει πως οι Ρωμαίοι θ’ ακολουθούσαν και τον μόνο ανοιχτό μέχρι τότε δρόμο, που οδηγούσε στις εκβολές του Πηνειού. Η μάχη που ακολούθησε ήταν σκληρή, γράφει ο Τίτος Λίβιος.
Δύο μέρες οι Ρωμαίοι δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τους Μακεδόνες. Και τότε ο Ρωμαίος Ύπατος, για να παρακάμψει τις θέσεις των Μακεδόνων, ανέλαβε μια τολμηρή πρωτοβουλία. Ακολουθώντας την κατεύθυνση του σημερινού ασφαλτοστρωμένου δρόμου Καλλιπεύκης-Σκοτίνας, ύστερα από εξαντλητική πορεία τεσσάρων ημερών, έφτασε στην παραλία της Κάτω Σκοτίνας στο τέλος Μαΐου του 169 π.χ. Το πόσο δύσκολος ήταν αυτός ο δρόμος από τότε φαίνεται από το γεγονός ότι ο ρωμαϊκός στρατός έκανε 4 μέρες να τον διασχίσει.
Σ’ αυτή την πολύ δύσκολη και πυκνοδασωμένη και σήμερα διαδρομή εδώ και κάμποσα χρόνια κατασκευάστηκε και ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος που συνδέει την Καλλιπεύκη με την Εθνική οδό και τα παράλια του Θερμαϊκού. Από την αρχαιότητα όμως μέχρι πρόσφατα οι κάτοικοι όλων των γύρω χωριών ήξεραν πως ο εύκολος και χωρίς προβλήματα δρόμος, που συνδέει την Καλλιπεύκη με τα παράλια είναι αυτός που οδηγεί προς την Κρανιά και τον Πυργετό, που δεν έχει ούτε δάση ούτε παγετούς το Χειμώνα. Κι αυτό το γνώριζαν τόσο ο Περσέας όσο και οι Ρωμαίοι.
Οι σημερινοί όμως αυτοδιοικητικοί άρχοντες επέλεξαν να κατασκευάσουν δρόμο από τη διαδρομή που οι άνθρωποι απέφευγαν εδώ και 2,5 χιλιάδες χρόνια κι όχι από τη διαδρομή που για αιώνες γνώριζαν όλοι οι κάτοικοι των γύρω χωριών. Και να σκεφτεί κανείς ότι η ασφαλτόστρωση του δρόμου Κρανιάς Καλλιπεύκης είναι μόνο 10-12 χιλιόμετρα, σε αντίθεση με τον δρόμο Καλλιπεύκης-Σκοτίνας, που είναι διπλάσιος.
Είναι λοιπόν καιρός τόσο ο νέος δήμαρχος Τεμπών όσο και ο περιφερειάρχης να εντάξουν στο πρόγραμμά τους την ανακατασκευή και ασφαλτόστρωση του προαιώνιου δρόμου Καλλιπεύκης-Κρανιάς- Πυργετού, ώστε να μπορούν εύκολα οι κάτοικοι Κρανιάς, Πυργετού και των άλλων χωριών του Δέλτα του Πηνειού να επισκέπτονται την όμορφη Καλλιπεύκη, ακολουθώντας μια υπέροχη διαδρομή δίπλα από το ποταμάκι της «Ποταμιάς και της Δέσης» και μέσα από δάσος από οξιές, που και οι πρόγονοί μας διάβαιναν.

Από τον Γιάννη Μπασλή, δρ. φ.