ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πανεπαρχιακό Μουσείο στην Αγιά

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2019 16:34

Έχοντας προσωπική εμπειρία, ταξιδεύοντας και εκπροσωπώντας ως μέλος της χορωδίας του Δήμου μας, παρατήρησα το εξής: Όπου πήγαμε από το βόρειο άκρο της Ελλάδας, από Φέρρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ως τη Σκάλα Λακωνίας, εκείνο το οποίο μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όλα τα μέρη μέσω των μουσείων τους μας παρουσίαζαν την ιστορία τους.

Εμείς, λοιπόν, έχοντας μια μακρά ιστορία που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια, οφείλουμε να πράττουμε το ίδιο. Προτείνω, γι’ αυτόν τον λόγο, τη δημιουργία μουσειακού χώρου που θα εκπροσωπεί όλο τον Δήμο Αγιάς. Είναι χρέος όλων των κατοίκων του Δήμου μας να το σκεφτούμε αυτό σοβαρά, ώστε να διαφυλάξουμε στις επόμενες γενιές την ίδια μας την πολιτιστική κληρονομιά.

Ένα οίκημα που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα τέτοιο μουσείο είναι το κτίριο Πετράκη, που ανήκει εδώ και χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ένα άλλο είναι το κτίριο Αντωνίου, το οποίο ανήκει στον Δήμο Αγιάς και αγοράσθηκε προ δεκαπενταετίας, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως Δημαρχείο. Πέραν αυτών, η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα μπορούσε να μας προτείνει κι άλλα.

Για να γίνει σοβαρή δουλειά, πρέπει οπωσδήποτε όλος αυτός ο πανεπαρχιακός πλούτος να τοποθετηθεί κάπου με υπευθυνότητα, με ασφάλεια και με πίστη στα αντικείμενα. Όχι μόνο να γίνει προβολή διαμέσου των ΜΜΕ. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας αυτά τα αντικείμενα που θα προσφέρουμε να έχουν πραγματική αξία παράδοσης. Με πλήρη συνείδηση να παραδώσουμε ό,τι έχει αξία, πριν πεταχτούν από άγνοια ή για κάποιο φθηνό τίμημα.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει λεπτομερής καταγραφή και εγγραφή των παραδιδόμενων αντικειμένων. Ονοματεπώνυμο, προέλευση Δ.Δ. περιοχής, χρήση, ιστορικό, προκειμένου έτσι να υπάρχει το παρόν και το μέλλον του κάθε αντικειμένου. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε οι επόμενες γενιές να βλέπουν και να θαυμάζουν αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς από τους κατοίκους της περιοχής. Θα λένε «Βλέπεις αυτό το σπαθί; Ήταν του παππού μου», «Βλέπεις αυτό το μπρίκι; Το είχε η γιαγιά μου», «Βλέπεις πώς αλωνίζαμε και πώς λιχνίζαμε; Βλέπεις πώς ανεβάζαμε το κουκούλι στην τρανή; Βλέπεις το τεφτέρι που κάποτε χρησιμοποιούνταν όταν δεν είχαμε λεφτά και ψωνίζαμε; Άσχετα αν το τεφτέρι σήμερα έγινε πλαστικό χρήμα. Βλέπεις; Βλέπεις; Και τόσα άλλα βλέπεις…».

Να έχουμε στο μυαλό μας όλοι πως δέντρο δεν ζει χωρίς ρίζες. Λαός χωρίς ιστορία είναι ανύπαρκτος.

 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Τάκης Κούρναβος, Αγιά

 

ΥΓ. Εγώ και η οικογένειά μου ως πρώτη προσφορά θα μπορούσαμε να διαθέσουμε 50 ως 70 αντικείμενα. Όποιος διαφωνεί σε κάτι από την πρότασή μου για μουσείο στην Αγιά, ας με διορθώσει ή ας προσθέσει τη δικιά του άποψη. Να επισημάνω δε, πως ήδη έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 200 υπογραφές δημοτών, οι οποίοι επιθυμούν τη δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου στην Αγιά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass