Υδατοδρόμιο – υδροπλάνα στον Αγιόκαμπο;

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2019 17:00

Να δούμε και να γνωρίσουμε τι είναι το υδροπλάνο.

Το υδροπλάνο είναι ειδικός τύπος αεροπλάνου, ικανό να κινείται και να πλέει στην επιφάνεια της θάλασσας ή και σε εκτεταμένη υδάτινη έκταση, όπως λίμνη ή ποτάμι. Ξεκινάει την πτήση του από την υδάτινη επιφάνεια και τερματίζει επίσης σε ίδια επιφάνεια. Υπάρχει, βέβαια, και είδος υδροπλάνου που μπορεί να αρχίζει και να ολοκληρώνει τις πτήσεις του από υδάτινες σε επίγειες επιφάνειες και αντίστροφα. Υδατοδρόμια είναι οι επιφάνειες, πάνω στις οποίες γίνεται η "αποθαλάσσωση" και "προσθαλάσσωση" των υδροπλάνων, δηλαδή αντίστοιχα με την "απογείωση" και "προσγείωση' των αεροδρομίων.

Νομικά και τεχνικά εκλαμβάνεται ως πλοίο και διέπεται από τους νόμους και τους κανόνες ναυσιπλοΐας. Στην Ελλάδα είχαν πριν τον β’ παγκόσμιο πόλεμο μεγάλη συγκοινωνιακή ανάπτυξη με υδροπλάνα, τα Δωδεκάνησα με τις τότε Ιταλικές υδρο-αερογραμμές. Τα "αμφίβια αεροσκάφη", είναι δοκιμασμένα εδώ και δεκαετίες σε πολλές ξένες χώρες (Καναδάς, Αμερική, Μαλβίδες κ.ά.). Τα υδροπλάνα μπορούν να ενώνουν την πολυνησιακή Ελλάδα και τις παράκτιες περιοχές με την υπόλοιπη Ελλάδα. Πολλές και από πολλούς έγιναν προσπάθειες να φέρουν τα υδροπλάνα σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, κατά το παρελθόν, αλλά δεν απέδωσαν - ναυάγησαν. Μια προσπάθεια έγινε το 2006 επί Νομάρχη Λουκά Κατσαρού, από εμένα προσωπικά – με τη συναίνεση του Νομάρχη - όταν υπηρέτησα ως αντινομάρχης, στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, για την παραλιακή ζώνη της περιφερειακής ενότητας Λάρισας. Η προσπάθεια απέτυχε διότι δεν υπήρχε – ούτε υπήρξε η βούληση μέχρι σήμερα, απλούστευσης της διαδικασίας αδειοδότησης - το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους, κατά τους αρμόδιους της κεντρικής εξουσίας. Ωστόσο το στοίχημα να δούμε σήμερα υδροπλάνα να πετάνε πάνω από τις Ελληνικές θάλασσες, μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης τελευταίως με ανακοινώσεις και όλοι οι φορείς δείχνουν αποφασιστικότητα να ξεπεράσουν τα εμπόδια για τη λειτουργία δικτύου υδροπλάνων. Τα ωραία λόγια για τη μεγάλη χρησιμότητα των υδροπλάνων και οι καλές προθέσεις δεν έλειψαν τα τελευταία χρόνια, αλλά οι ιδεοληψίες, τα πισωγυρίσματα και οι καθυστερήσεις κυριάρχησαν, με αποτέλεσμα τα υδροπλάνα ακόμη να τα βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες, εκτός των πυροσβεστικών που χρησιμοποιούντα τους καλοκαιρινούς μήνες στις πυρκαγιές.

 Η νέα κυβέρνηση εκπέμπει καθημερινά προς την κοινωνία μηνύματα -πρέπει οι τοπικοί άρχοντες να μη χάσουν τις ευκαιρίες- αποφασιστικότητας για σοβαρές αλλαγές στον τομέα ανάπτυξης χαράζοντας νέα πορεία διαφορετική από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η νέα περιφερειακή αρχή – περιφερειάρχης για τρίτη συνεχόμενη θητεία – έχει πράγματι την πρόθεση να ασχοληθεί με το – και με τα παράλια της Λάρισας - αντικείμενο αυτό, τα υδροπλάνα και να προχωρήσει σε θαρραλέες αποφάσεις -άλλωστε αυτό τον διακρίνει- στη παραλιακή ζώνη της ΠΕ Λάρισας, της οποίας η ακτογραμμή είναι κοντά στα 50 χιλιόμετρα με 22 παραλίες*, (τις οποίες αναφέρω πιο κάτω, να τις γνωρίσουν όσοι δεν τις ξέρουν), η δε παραλία του Αγιοκάμπου, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα φτάνει τα 13 χιλιόμετρα. Όπως είναι φυσικό με βάση και τη μορφολογία -χωρίς να είμαι ειδικός- του παραλιακού μετώπου και της γεωμορφολογίας της περιοχής του Αγιοκάμπου, σε συνδυασμό με το λιμάνι και τη συνεργασία του Δήμου και των ιδιοκτητών των τουριστικών καταλυμάτων, μπορεί να αναπτυχθεί το μεταφορικό μέσο που λέγεται υδροπλάνο, ευέλικτο και φιλικό προς το περιβάλλον. Η διερεύνηση της χρήσης των υδροπλάνων έχει πολύ μεγάλη σημασία στην εξέλιξη της τουριστικής βιομηχανίας της ΠΕ Λάρισας και της Θεσσαλίας, δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που της δίνεται, καθώς θα προσθέσει μια νέα εμπειρία στους επισκέπτες και θα τους δώσει τη δυνατότητα να μπορούν να μεταφέρονται από τον τόπο διαμονής τους σε διάφορους κοντινούς προορισμούς εύκολα και σε μικρό χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιφέρειας Θεσσαλίας, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας. Επίσης θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πολλών περιοχών, οι οποίες δεν έχουν συχνή συγκοινωνιακή σύνδεση με τις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της χώρας.

* Ισιώματα, Ρακοπόταμος, Παπακώστα, Πολυδέντρι, Αγιόκαμπος, Σωτηρίτσα, Βελίκα, Κάβος, Καστριά, Λουτρό, Παλιουργιά, Κουτσουπιά, Κόκκινο νερό,Τσιλιγιώργη, Πλατιά άμμος, Ψαρόλακας, Πηγάδι, Αγία Παρασκευή,Παναγία, Σκλήθρου ευρυμενών, Στόμιο, Αλεξανδρινή.

Από τον Αθανάσιο Αγγέλη*

* Ο Αθανάσιος Αγγέλης είναι τομεάρχης Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΝΟΔΕ Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass