ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΞΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΗΣΙΩΝ

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2019 16:30

Ακούω, διαβάζω, όσο μου είναι δυνατόν, και μου έρχονται διαδικτυακά διάφορες ειδήσεις του κόσμου. Πολιτικά γεγονότα προ πάντων, επειδή πολλά από αυτά συμβαίνουν κοντά μας, και επηρεάζουν την πορεία και το μέλλον της δικής μας χώρας .

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προδοσία του θεοπάλαβου πλανητάρχη, που έγινε σε βάρος των Κούρδων της βόρειας Συρίας. Οι Κούρδοι ήταν εκείνοι, που με ηρωικούς αγώνες και πολλά θύματα βοήθησαν αποφασιστικά τους Αμερικανούς να ξηλώσουν τον στρατό του isis. Ο isis είναι -επειδή εξακολουθεί διεσπαρμένη- το ακρώνυμο της ενεργής εξτρεμιστικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ, Λεβάντε και Νταές ,που ίδρυσε το 1999 ο Ιμάμης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγντάτι. Η οργάνωση εξαρθρώθηκε τελικά με τις παρεμβάσεις Αμερικανών και Ρώσων από τα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, που είχε καταλάβει. Οι Κούρδοι της Συρίας είχαν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου δεδομένη τη στήριξη του αμερικανικού στρατού(καλού οπλισμού και ελάχιστης δύναμης ανδρών). Ένα ωραίο πρωινό του Οκτωβρίου ο Τραμπ τους ανακοίνωσε ,πως οι Αμερικανοί θα αποχωρήσουν από τα κουρδικά εδάφη της Συρίας και σε λίγες μέρες τα στρατόπεδα άδειασαν από άνδρες, τεθωρακισμένα, κάθε είδους απλά και ερπυστριοφόρα οχήματα και ελικόπτερα. Δύο εικοσιτετράωρα μετά οι Τούρκοι- έτοιμοι από καιρό- εφόρμησαν κατά του πληθυσμού της Βόρειας Συρίας, ώστε- κατά τις... τουρκικές διακηρύξεις να καταλάβουν ζώνη βάθους 30 και μήκους 600 χιλιομέτρων για δημιουργία "ουδέτερης ζώνης" στα νότια σύνορα της Τουρκίας μέσα στο έδαφος της Συρίας. Ρωσία και ΗΠΑ μαζί προέβαλαν βέτο σε λήψη απόφασης καταδίκης της εισβολής(11.10). Συμφωνημένα πράγματα για τις τύχες βασανισμένων λαών. Ποιων άλλων τώρα η σειρά;

Η συνθήκη της Λωζάνης του1923 προέβλεπε δημιουργία κουρδικού Κράτους στα εδάφη βόρειας Συρίας, Ιράκ και νότιας Τουρκίας (όπου σήμερα κατοικούν περί τα 20 εκ. Κούρδων, οι πιο πολλοί μέσα στην Τουρκία), αλλά το Έθνος αυτό ποτέ δεν δικαιώθηκε λόγω στρατηγικών συμφερόντων Τουρκίας, Αγγλίας και Γαλλίας μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο(14-18).Ο διαβόητος Τραμπ μεταξύ 9 και 10 Οκτωβρίου δικαιολογώντας την αποχώρηση των Αμερικανών είπε τα εξής εξωφρενικά. "Οι Τούρκοι ήταν σύμμαχοί μας στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο"(!), ενώ υπήρξαν ουδέτεροι". Συνέχισε ο αθεόφοβος: "Οι Κούρδοι ήταν εχθροί. Δεν μας βοήθησαν στον δεύτερο πόλεμο και στην απόβαση στη... Νορμανδία" (7ος 1944). Αυτό κι αν ήταν κουφό! Οι δυστυχείς ουδέποτε είχαν Κράτος, και κατοικούσαν στην Τουρκία και στις υπό επιτροπεία Αγγλογάλλων χώρες του Ιράκ και της Συρίας αντίστοιχα. Όταν άνθρωποι επικίνδυνα αστοιχείωτοι και διπολικοί ηγούνται Λαών και Κρατών παγκόσμιας ισχύος, τίποτα καλό προκύπτει. Δυστυχώς για εμάς εδώ, που οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι- , καλοί στα λόγια, ανύπαρκτοι σε πράξεις- αδυνατούν να μας στηρίξουν μπροστά στην αδηφαγία ενός άφρονα Τούρκου δικτάτορα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να κατανοήσουμε, ότι η μοναδικές σύμμαχοι Ηνωμένες Πολιτείες κυβερνώνται από πανίσχυρο, όμως αλλόφρονα ηγέτη. Με δυο λόγια είμαστε μόνοι.

Στις 11.10 μετά το παγκόσμιο φιάσκο των διακηρύξεών του ο ίδιος Τραμπ , αφού συνέστησε στον... κατά τον νου "συνάδελφο" του Ερντογάν, να κάνει… ήπιο πόλεμο, ζήτησε ανακωχή στις επιχειρήσεις των… "συμμάχων" εναντίον των... "εχθρών" της Αμερικής. Τώρα που γράφω τις γραμμές αυτές- και είναι βράδυ της 12.10.- δεν ξέρω, αν και τι θα έχει κάνει, ή πεί ο τύπος.

Σε εποχές παραλογισμού, λογικές προσεγγίσεις μοιάζουν αστείες. Αναμονή και σύνεση μας χρειάζονται στη σημερινή συγκυρία, καθώς όλα δείχνουν, πως θα οδηγηθούμε σε συνομιλίες συνεκμετάλλευσης στον αιγαιακό χώρο. Δυσάρεστο; Ναι, αλλά 11 εναντίον 85 εκατομμυρίων είναι παιχνίδι σκακιού, όπου ο ένας παίκτης (εμείς δηλαδή) παίζει δίχως τη Βασίλισσά του. Υπάρχουν παίκτες, όπως ο deep blue που νίκησε τον Μάιο του 1997 τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάρωφ, που ανήκουν σ' αυτή την εξαιρετική κατηγορία. Μόνον που ο deep blue(βαθύς γαλάζιος) ήταν ρομπότ της ibm! Εμείς ανήκουμε σ' αυτούς; Καθώς ανατρέχω στην κατάληξη της επανάστασης του ‘21, τον ατυχή πόλεμο του ‘97, την τραγωδία του ‘22, και την κυπριακή καταστροφή ,απομένει ο βαλκανικός πόλεμος του ‘12,όπου οι Βαλκάνιοι Ελληνες, Μαυροβούνιοι, Σέρβοι και Βούλγαροι μαζί νικήσαμε τους Νεότουρκους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Αυτή είναι περιληπτικά η πορεία των συγκρούσεων με τους γείτονες.

Παράλογα συμβαίνουν κι' εδώ. Φοιτητές (;!)διαμαρτύρονται στο κέντρο της πρωτεύουσας(11/10), επειδή μπαίνει χρονικό όριο στα εξάμηνα φοίτησης, και στο εξής οι αιώνιοι φοιτητές θ' αποτελούν παρελθόν. Θα ήθελα να θυμίσω την εικοσιπενταετία μετά το ‘50.Οποιος φοιτητής δεν περνούσε το έτος του, γύριζε σ' αυτό. Το ρήμα "χρωστάω" ήταν άγνωστο. Οταν έλεγε ο φοιτητής πως ήταν τριτοετής, σήμαινε, ότι δεν είχε καμιά οφειλή μαθήματος του δεύτερου έτους φοίτησής του. Εκείνη την εποχή της φτώχειας στην Ελλάδα, οι φοιτητές πλήρωναν την εγγραφή τους στο νέο έτος φοίτησης. Πλήρωναν τα εξέταστρα. Αγόραζαν τα βιβλία. Το αλαλούμ των... δικαιωμάτων στο χουζούρι ήταν άγνωστο. Αυτό ζητούν οι νέοι των δρόμων και των μολότοφ σήμερα μετά την κατεδάφιση της αριστείας, και την επαναφορά των ισόβιων σπουδαστών, που λίγα χρόνια πριν έκανε σημαία (χάριν ψήφου από τα 17) η προηγούμενη Κυβέρνηση. Ειναι και στο προσκήνιο εδώ και μέρες η ιστορία με τη novartis. Ενα παγκόσμιο σκάνδαλο υπερσυνταγογράφησης και υπερτιμολόγησης με φαρμακευτικό κολοσσό και γιατρούς, που αντί να εξετασθεί και εδώ, όπως παντού στον Κόσμο, κάποιοι αντί ν' ασχοληθούν με τις ιατρικές μίζες και τα εξωτικά ταξιδια και "συνέδρια" (το ‘χουν όλοι οι φαρμακευτικοι κολοσσοί) το έριξαν στην παλαβή, για την εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων. Πότε; Οταν οι τελευταίοι μείωσαν τον ίδιο χρόνο από 5,6 στα 2,4 δισ. τη φαρμακευτική δαπάνη.

Αν τα μισά απ' όσα έχουν καταγγελθεί στην υπόθεση αυτή από Δικαστές και Εισαγγελείς είναι αλήθεια, ο κ. Παπαγγελόπουλος και όχι μόνον πρέπει να ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια του στη φυλακή, μαζί με τρεις Εισαγγελείς Πρωτοδικών, και μια Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αλλά ιδού και η υποκρισία των πολιτικών. Ο κ. Τσίπρας είναι αδύνατο να μη γνώριζε, αν δεν εισηγήθηκε ο ίδιος, την... έφοδο στο αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο. Ως νεοκομμουνιστής γνώριζε καλά τις δίκες της Μόσχας το ‘37, ‘38, όπου ο Στάλιν "καθάρισε" το σύνολο των αντιπάλων του δικαστικώς και... φυσικώς, αναγκάζοντάς τους μάλιστα με την απειλή εξόντωσης των οικογενειών τους να παραδεχτούν ανύπαρκτα αντικαθεστωτικά εγκλήματα. Θυμάμαι τώρα μια συγκλονιστική φωτογραφία που είχα κάποτε δει. Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί λίγο πριν τον θάνατο του Λένιν και απεικονίζει ολόκληρο το πολιτικό γραφείο του Κ.Κ. της ΕΣΣΔ. Από κάτω η λεζάντα έγραφε." Από τους εικονιζόμενους εκτός του Στάλιν, μετά το 1938 δεν ζούσε κανείς. Ο επιζών τους είχε όλους εκκαθαρίσει". Σκληρά πράγματα, αλλά μιά πιο... λάιτ, ας πούμε, εκδοχή, είναι καλοδεχούμενη. Οχι;

Ο Μητσοτάκης δεν αγγίζει τον Τσίπρα, για να μην τον ηρωοποιήσει στα μάτια των οπαδών του. Θυμάται άλλωστε το... "βρώμικο 89". Είναι όμως ίδιες οι συνθήκες; Και πώς θα πορευτούμε μέσα από σκοπιμότητες, ψέματα και υποκρισίες; Γιατί υποκρισίες; Επειδή ο... μεγαλέξης γνωρίζοντας, πως εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων δεν πρόκειται να διωχθεί, ζητά με ιερή μανία να... διωχθεί και ο ίδιος, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση για δειλία. Αυτά διαβάζω, τώρα που γράφω για τα παράλογα των ημερών και σκέφτομαι για την... αενάως ζητούμενη κάθαρση, που όλοι τη ζητούν και κανένας δεν τη θέλει.

Αντε και... καληνύχτα μας, γιατί είναι ώρα τώρα μεταμεσονύχτια.

Γράφει ο «Όμηρος»

(omhros.el@gmail.com, fb: Ομηρος Ελευθερία)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass