Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NOVARTIS gate

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2019 16:32

Σύμφωνα με τον Νίτσε "Η εσωτερική δύναμη μιας κοινωνίας φαίνεται στα πόσα παράσιτα μπορεί να ανέχεται".

Πράγματι, η ελληνική κοινωνία μπορεί να ανεχθεί πολλά παράσιτα, όπως αποδεικνύεται, μιας και τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας πολίτης γίνεται συνεχώς αποδέκτης σκανδάλων, που έλαβαν χώρα στο παρελθόν έχοντας ακόμη και διεθνείς διαστάσεις, με παρακλάδια όμως και εντός Ελλάδος. Σκάνδαλα πολιτικά, που καλλιεργούν τη διχόνοια εντός του πολιτικού συστήματος, αποδεικνύοντας περίτρανα την αιτία του κακού για τα δεινά της χώρας διαχρονικά. Διαφθορά, απαξίωση θεσμών, καταρράκωση αξιών.

Στον αντίποδα το πολιτικό σύστημα ως μέσο επιβίωσης, πολλές φορές ανήγαγε σε «επιστήμη» μια θλιβερή πρακτική. Λάσπη στον ανεμιστήρα και όποιον πάρει. Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό δυστυχώς. Έρχεται από το μακρινό παρελθόν, όπου η συκοφάντηση ανθρώπων, ως πράξη πολιτικού αμοραλισμού, μέσω μιας λελογισμένης τακτικής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, προκειμένου να θιγούν προσωπικότητες και υποστάσεις έστω και πρόσκαιρα, αλλά με ισχυρό πολιτικό κέρδος, καλά κρατούσε.

Και ερχόμαστε στην υπόθεση, για την οποία αρκετή συζήτηση έχει λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα και πολύ μελάνι έχει χυθεί. Υπόθεση NOVARTIS. Η πρόταση των βουλευτών της συμπολίτευσης δεν στηρίζεται σε έωλα και εκ της φαντασίας συμπεράσματα, αλλά στη δικογραφία, που κατατέθηκε προσφάτως στη Βουλή και κυρίως στις ίδιες τις καταθέσεις ανωτάτων εισαγγελικών λειτουργών και συγκεκριμένα, της πρώην Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και του εν ενεργεία Αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Όπως αναλύεται στην πρόταση, προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για την τέλεση από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης τεσσάρων αδικημάτων, που αφορούν σε: Ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας - Πρόκληση και προσφορά για τέλεση εγκλήματος - Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος - Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Η Βουλή συνεδρίασε και η ειδική προανακριτική επιτροπή συστάθηκε και άρχισε ήδη τις εργασίες της. Η Βουλή συνεπώς έπραξε το Συνταγματικό της καθήκον αυτοπροστατεύοντας κυρίως τη βαρύτητα του θεσμού, σύμφωνα με το άρθρο 86 Σ. Η διαφορά είναι ότι η εν λόγω επιτροπή θα βγάλει τις «κουκούλες» καθώς θα κληθούν να εξεταστούν ως «φανεροί» πλέον μάρτυρες αρκετοί από εκείνους, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν αφήσει μέσω των κρυφών καταθέσεών τους σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται για υπαρκτό σκάνδαλο με εμπλοκή σημαντικών πολιτικών προσώπων, ακόμη και πρώην Πρωθυπουργών.

Τα ψέματα επομένως τελείωσαν και «κουκουλοφόροι» μάρτυρες, πρώην υπουργοί και εισαγγελικοί λειτουργοί αναμένεται να παρελάσουν από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να μιλήσουν για γνωστές και άγνωστες πτυχές της παραδικαστικής δράσης του «Ρασπούτιν» και για το στήσιμο ή μη της «σκευωρίας Novartis».

Την ίδια ώρα και άλλα δικαστικά στελέχη εμφανίζονται έτοιμα να περάσουν από την πόρτα των ανακριτών, καθώς μην ξεχνούμε ότι και η ποινική δικαιοσύνη διεξάγει παράλληλη έρευνα, ώστε να καταθέσουν για απειλές και πιέσεις, που δέχονταν από τον τέως αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να τρέξουν συγκεκριμένες δικαστικές υποθέσεις και να «αρχειοθετήσουν» άλλες. Υποθέσεις με στόχο αποκλειστικά την πρόσκαιρη πολιτική ανύψωση και όχι με υπαρκτό νομικό υπόβαθρο.

Με την υπόθεση Novartis οι θεσμοί καταρρακώθηκαν και συγκεκριμένα το Κοινοβούλιο δέχθηκε την ύψιστη θεσμική προσβολή. Θυμίζω ότι πριν έναν χρόνο με απύθμενο ρεβανσισμό στήθηκαν δέκα κάλπες σε βάρος δέκα πολιτικών προσώπων -ανάμεσα στα οποία δύο πρώην πρωθυπουργοί- χωρίς κανένα πραγματικό στοιχείο. Υποθέσεις που οι περισσότερες ήδη ετέθησαν στο αρχείο. Εκείνη τη βραδιά, όταν το πανελλήνιο αντίκρισε έναν πρώην υπηρεσιακό Πρωθυπουργό και Ανώτατο δικαστικό λειτουργό μέσω έντονης συγκίνησης να απευθύνεται σε ένα σώμα Βουλευτών, που αλίμονο αν παραπάνω από τους μισούς ήξεραν πραγματικά τι πρέπει να ψηφίσουν και γιατί, νομίζω ότι θα την καταγράψει η κοινοβουλευτική ιστορία με τα πλέον μελανά χρώματα.

Στο τέλος είμαι σίγουρος ότι η υπόθεση θα παράξει τα αντίθετα πολιτικά και ποινικά αποτελέσματα για όσους την εκκίνησαν. Η απόπειρα ελέγχου της Δικαιοσύνης από τις παρεμβάσεις του επονομαζόμενου από τους ίδιους τους εισαγγελείς ως «Ρασπούτιν» συνιστά συνεπώς ευθεία προσβολή του θεσμού της δικαιοσύνης αλλά και ευθεία βολή στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στα μάτια των πολιτών. Μένει να εξεταστεί ενδελεχώς και να αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της προανακριτικής επιτροπής αλλά και της ανάκρισης, που βρίσκεται σε εξέλιξη ως βασικό τμήμα της ποινικής διαδικασίας.

Ένα υπεύθυνο στα μάτια των πολιτών πολιτικό σύστημα οφείλει να κινείται θεσμικά, δημοκρατικά και υπεύθυνα, μακριά από την τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων, όπως γινόταν κατά το παρελθόν, επιδιώκοντας όχι μόνο την εξιχνίαση μιας σκοτεινής υπόθεσης αλλά και την θεσμική θωράκιση της Δικαιοσύνης, μέσω της προστασίας της συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Πράξεις πολιτικής εκδίκησης και φανερής αντιδημοκρατικής αντίληψης μόνο κακό κάνουν, αφού απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τους νέους κυρίως ανθρώπους από την ενασχόλησή τους με τα κοινά. Για τους παραπάνω λόγους το πολιτικό σύστημα οφείλει να θεραπεύσει την αντιθεσμική υπόσταση τέτοιων νοσηρών υποθέσεων, που αποτελούν τις σημαντικότερες γενεσιουργούς αιτίες της σημερινής κοινωνικής κρίσης, με άμεσο στόχο να αποκαταστήσει ένα μεγάλο μέρος της αναξιοπιστίας του, προς όφελος της κοινωνίας.

*Από τον Βάσο Π. Καραμπίλια

*Ο Βάσος Π. Καραμπίλιας είναι δικηγόρος Αθηνών, μέλος του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ., επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων