Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΠΙΣΤΟΛH

Το ρυμοτομικό της Αγιάς και οι «όμηροι» της Βελίκας

Δημοσίευση: 14 Νοε 2019 16:08

Αγαπητή «Ελευθερία»
Ο Δήμος Αγιάς, ως καθολικός διάδοχος του τέως Δήμου Μελιβοίας, ετοιμάζει νέα ανάρτηση του σχεδίου εφαρμογής της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, στα παράλια της περιοχής, που εγκρίθηκε με το από 17-11-1999 Π.Δ. - Φ.Ε.Κ. 898/Δ’/15-12-1999, και η οποία δεν έχει ακόμη συντελεστεί, παρά την παρέλευση 20 ετών από την έγκρισή της.


Και η νέα αυτή ανάρτηση, δημιουργεί αναταράξεις μεταξύ του Δήμου - Περιφέρειας και των ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής, οι οποίοι έχουν εύλογα παράπονα, ότι έχουν καταστεί όμηροι, αφού οι περιουσίες τους - οι περιλαμβανόμενες στο σχέδιο αυτό του Δήμου είναι «δεσμευμένες», για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, τα οποία (παράπονα - αντιρρήσεις), αναλυτικά εκθέτουν στις: α) από μηνός Αυγούστου 2019 ειδική εξουσιοδότησή τους προς τη Διαχειριστική Επιτροπή του κτιρίου και β) από 14 Οκτωβρίου 2019 ένστασή τους.
Θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε το αναγνωστικό κοινό για τις αντιρρήσεις, ιδιαίτερα των ιδιοκτητών του μεγάλου κτιρίου, στη θέση «Βελίκα» - τριών ορόφων με 102 διαμερίσματα, οι οποίοι στην ένστασή τους κατά του σχεδίου αυτού μεταξύ άλλων εκθέτουν τα εξής:
Επειδή με περισσή αδικία (κατά την ταπεινή μας πάντα άποψη) σπουδή και εσφαλμένη εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών και των υπαρχουσών ιδιαιτεροτήτων ο τότε Δήμος Μελιβοίας, συγχωνευθείς στο Δήμο Αγιάς, είχε τη «φαεινή» πρόταση περί χαρακτηρισμού των ακινήτων μας αυτών (κτιριακού συγκροτήματος μετά του επ’ αυτού και πέριξ τούτου οικοπέδου μας με την περίφραξή του, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αποτελεί τεράστιο αντιπλημμυρικό έργο) ως Κ.Χ. - Πάρκο, με αποτέλεσμα να γίνει αυτή δεκτή και να χαρακτηρισθεί η εν λόγω έκταση ως κοινόχρηστη στην εγκριθείσα πολεοδομική μελέτη, ο δε διευρυμένος Δήμος Αγιάς, ως καθολικός διάδοχος δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του πρώτου και ήδη υπέρ ου η εν λόγω απαλλοτρίωση, προωθεί τη σχετική διαδικασία.
Ενώ αμφότεροι έπρεπε να συλλογιστούν ότι: i) το κτίριο  μας αυτό προσέδωκε καλαισθησία στην υποβαθμισμένη τότε αλλά και σήμερα περιοχή, από πλευράς δόμησης, η οποία αρχικά περιελάμβανε μικροκατοικίες, μέχρι και παράγκες, την αρχιτεκτονική του δε περιωπή, χωρίς ίχνος υπερβολής, αναγνώρισαν, αν θέλετε, και ζήλεψαν, Άγγλοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί, οι οποίοι το φωτογράφισαν, το σκιαγράφησαν με προοπτική να κατασκευάσουν παρόμοιο και στη χώρα τους, σε αντίθεση με την υφισταμένη περί κατεδάφισής του πρόταση και ii) συνέβαλε αποτελεσματικά, με τις 102 οικογένειες που ζουν σε αυτό (περίπου 500 άνθρωποι), στην τουριστική και οικονομική εν γένει ανάπτυξη της περιοχής.
Παρά ταύτα, όμως, ο Δήμος Αγιάς κινεί τη διαδικασία περί χαρακτηρισμού των ακινήτων μας αυτών ως Κ.Χ.- Πάρκο, μη αναλογιζόμενος την τεράστια δαπάνη που απαιτείται τόσο για την αποζημίωσή μας, με άσκοπη απασχόληση των δικαστηρίων, όσο και για την κατεδάφισή του και τη διαμόρφωση του χώρου ως πάρκου!
στ) Κατ’ ακολουθία των προεκτεθέντων, που αναντίρρητα έχουν έτσι, καθόσον αποδεικνύονται με έγγραφα βεβαίας χρονολογίας και πλήρους αποδεικτικής ισχύος ή και πασίδηλα γεγονότα, είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε ότι η στάση και συμπεριφορά του Δήμου Αγιάς προς εμάς τους οικονομικούς αιμοδότες - επενδυτές του, επί μισό περίπου αιώνα, όχι μόνο ευρίσκεται έξω από κάθε έννοια δικαίου, ηθικής και δεοντολογίας, αλλά εμπεριέχει και μεγάλη δόση αχαριστίας, αφού επιδιώκει να μας ξεσπιτώσει και να μας πετάξει κυριολεκτικά στο δρόμο.
Άλλως, θα μας θέσει σε πολύχρονη ΟΜΗΡΙΑ. Συνοδεύουμε δε τον τελευταίο χαρακτηρισμό μας (περί αχαριστίας), με πολλή συγγνώμη, γιατί αγαπάμε, εκτιμάμε και σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας. Απαιτούμε, όμως, και την ανάλογη - αντίστοιχη συμπεριφορά εκείνου, που δεν πρέπει να ξεχνά ότι με τις πάμπολλες αγορές μας σε γη, προϊόντα και υπηρεσίες αυξήθηκαν πολλαπλάσια οι τιμές τους και έγιναν πλουσιότεροι οι δημότες του.
Αν αυτό είναι ορθή πολεοδομική και κοινωνική πολιτική, εκ μέρους του Δήμου Αγιάς (αφού θέλει να προβεί σε ρυμοτόμηση με συνέπεια την κατεδάφιση 4.000 δομημένων τ.μ. με οπλισμένο σκυρόδεμα σε άριστη κατάσταση), θα το κρίνουν οι αρμόδιοι και προπάντων ο λαός.
Εμείς ενιστάμεθα στην ανάρτηση αυτή του ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής (δεύτερη ή τρίτη όπως και αν την χαρακτηρίζετε), και στο κεφάλαιο που αυτό εξακολουθεί να περιλαμβάνει, τ’ αναφερθέντα στο ιστορικό ακίνητά μας, με τον χαρακτηρισμό Κ/Χ – Πάρκο. Και
Ζητούμε όπως τροποποιήσετε το σχέδιό σας αυτό, το οποίο εγκρίθηκε με το από 17-11-1999 Π.Δ., χαρακτηρίζοντας την ιδιοκτησίας μας αυτή, τόσο συνολικά, όσο και επί μέρους - οριζόντιες, όχι ως Κ/Χ - Πάρκο, αλλά ως καθαρές και ανέγγιχτες - άθικτες ιδιοκτησίες, προστατευόμενες από το άρθρο 17 του Συντάγματος, και δη αζημίως για μας, προσκομίζοντας τα υπό του νόμου οριζόμενα έγγραφα.
Άλλως, είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε στ’ αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια, τα οποία, εφαρμόζοντας τον νόμο, θα κηρύξουν, ως αυτοδικαίως αρθείσα - ματαιωθείσα την εν θέματι ρυμοτομική απαλλοτρίωση, λόγω μη συντέλεσής της εντός των 15 ετών από την έναρξή της - δημοσίευσης του αναφερθέντος Π.Δ. στο Φ.Ε.Κ.»

Με Τιμή
Κων/νος Ι. Τσακίρης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Βασίλειος Αθ. Χολέβας, Σ/χος Φαρμακοποιός,
Δημήτριος Ευαγγ. Κούριας, Πολιτικός Μηχανικός,
Αρετή Αλκ. Ριτζιά, Νηπιαγωγός,
Νικόλαος Κων. Γαλλής, Σ/χος Αστυνομικός,
Βασίλειος Σπ. Κεραμίδας, Ηλεκτρολόγος,
Δημήτριος Χρ. Δερβένης

Σχετικά Άρθρα