Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ «ΟΜΗΡΟΥ»

«Η αλήθεια για τη ΔΕΗ»

Δημοσίευση: 14 Νοε 2019 17:17

Κύριε Διευθυντά,
Στην εφημερίδα «Ελευθερία» φιλοξενήθηκε άρθρο με τίτλο «ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΡΑΣΟΥΣ» του συνεργάτη σας με το ψευδώνυμο «Όμηρος» και το οποίο αναφέρεται στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, στην οποία έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου, και σε εμένα προσωπικά.


Κατ’ αρχήν για την αναφορά του συνεργάτη σας στην «προσπάθεια εξυγίανσης (της ΔΕΗ) από τη στρατιά των «δεν πληρώνουμε» με τα ιλιγγιώδη φέσια», θα ήθελα να διευκρινίσω πως η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ήδη από το 2015 είχε επανειλημμένα τοποθετηθεί (προφανώς ο αρθρογράφος δεν το είχε αντιληφθεί) και καλούσε τη διοίκηση της εταιρίας και το αρμόδιο υπουργείο να λάβουν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διογκούμενο κύμα οφειλών προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Μάλιστα σε τηλεοπτική εκπομπή εγώ προσωπικά είχα δεχτεί επίθεση ως «ανάλγητος» επειδή ζητούσα να υπάρξουν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό με τη σαφή διάκριση για τους αδύναμους οικονομικά και τους αναξιοπαθούντες καταναλωτές.
Επίσης, να κάνω μερικές επισημάνσεις στα όσα διατυπώνει ο αρθογράφος σας:
Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης -στην οποία αναφέρεται ο «Όμηρος»- για «προσλήψεις νέων υπαλλήλων χωρίς τους υπέρογκους μισθούς και τα τεράστια προνόμια του μέχρι τώρα προσωπικού της (ΔΕΗ)», θα ήθελα να ενημερώσω εσάς και τους χιλιάδες αναγνώστες σας πως τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν εργαζόμενοι (ειδικότητας τεχνιτών) που παραιτήθηκαν από τη ΔΕΗ, ενώ είχαν προσληφθεί μόλις το 2010-2011, λόγω ακριβώς των χαμηλών αμοιβών!
Στη διάρκεια των τελευταίων ετών οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ υπέστησαν μειώσεις μισθών από 40 έως 45% , εξαιτίας των μνημονιακών νόμων, και αθροιστικά «έχασαν» πάνω από έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι χρήματα που ενώ «αφαιρέθηκαν» από τις δαπάνες της ΔΕΗ δεν βοήθησαν την ίδια την εταιρία, ούτε τους καταναλωτές της (υποθέτω ότι αυτό θα ενδιέφερε τον «Όμηρο»!)
Η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει ώστε οι νέοι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ να προσλαμβάνονται με τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα και αμοιβές και αυτό ελπίζω πως δεν σας βρίσκει (εσάς και τον Όμηρο) σύμφωνους. Διότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι επιθυμείτε χαμηλούς μισθούς για τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και λιτότητας! Και μάλιστα σε μια χώρα της ΕΕ που θεσμοθετήθηκε ο υπό- κατώτατος μισθός!
Αυτό λοιπόν που λέει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι πως δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στη ΔΕΗ. Δεν μπορεί δηλαδή, δύο εργαζόμενοι στον ίδιο εργοδότη (ΔΕΗ) με την ίδια ειδικότητα που κάνουν την ίδια εργασία (π.χ. εναερίτες που ανεβαίνουν σε πυλώνα) να αμείβονται με διαφορετικό τρόπο.
Αναφορικά με την έκπτωση στους λογαριασμούς που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, είναι σκόπιμο να ειπωθεί ότι είναι μια διεθνής πρακτική και ανάλογες εκπτώσεις υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας μας (δημόσιες όπως οι συγκοινωνίες και ιδιωτικές όπως τα super markets). Στην περίπτωση της ΔΕΗ η ειδική μείωση που ισχύει περιλαμβάνεται σε Συλλογική Σύμβαση που υπογράφηκε το 1993 (κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη) και δόθηκε αντί αύξησης, το γνωστό «0 συν 0%» !

Κύριε Διευθυντά,
Πρέπει να πω ότι όσοι επιχειρηματολογούν εναντίον της θέσης μας για την ανατροπή και δραστική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ, που εισάγει η κυβέρνηση, πυροδοτούν τον κοινωνικό αυτοματισμό και συκοφαντούν το εργατικό κίνημα και μάλιστα εντελώς αναίτια με την επίκληση κατάργησης της μονιμότητας στους νέους υπαλλήλους όταν γνωρίζετε ότι η μονιμότητα σε όλους τους εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συνεπώς και στη ΔΕΗ, έχει καταργηθεί κατ’ εντολή της Τρόικας με τον Νόμο 4046/2012 (Β’ Μνημόνιο), που μετέτρεψε όλες τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.
Και κάτι τελευταίο, ο Όμηρος ο μεγάλος ποιητής της αρχαιότητας διακρίθηκε, πέραν των άλλων, για την ακρίβεια των περιγραφών του αλλά και τη σοφία του. Ο «Όμηρος» της Ελευθερίας» φαίνεται πως προσεγγίζει τα φαινόμενα και τα γεγονότα, που επιχειρεί να σχολιάσει, με προσοχή και τη δέουσα σοβαρότητα. Αλλά δεν το καταφέρνει πάντοτε, όπως στο συγκεκριμένο άρθρο και ειδικά στα σχόλια που αφορούν στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και σε εμένα προσωπικά.

Γ. Αδαμίδης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ