Η δραματοποίηση και ο εκχυδαϊσμός της ενημέρωσης...

Δημοσίευση: 15 Νοε 2019 17:50

Έχουν δίκιο όσοι λένε ότι η τηλεόραση έχει χάσει τον πραγματικό ενημερωτικό και ψυχαγωγικό της χαρακτήρα.

Η δραματοποίηση και ο εκχυδαϊσμός των γεγονότων έχουν διαβρώσει το ηθικό και αισθητικό της περιεχόμενο. Αυτό δεν αποτελεί υπερβολή, αλλά θλιβερή πραγματικότητα της καθημερινής απαξίωσης της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας από ορισμένους, οι οποίοι με την εμμονή τους στην αθυροστομία και τη δραματοποιημένη είδηση προσφέρουν ό,τι χειρότερο μπορούν στην επικοινωνία τους με τον λαό.

Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί τιμή για τους εργαζόμενους στον χώρο αυτό. Οι ίδιοι, πέραν από τους υπεύθυνους, συνειδητά πρέπει να υψώσουν δίκτυ προστασίας του πολίτη από τη φθαρμένη και αρρωστημένη ηθικά ενημέρωση. Από τις ειδήσεις της κίβδηλης και δραματοποιημένης επικοινωνίας και της απαράδεκτης ηθικά ψυχαγωγίας. Που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων και κάποιων καλά αμειβομένων στο χώρο αυτό. Για να σταματήσει έτσι το βρώμικο αυτό παιχνίδι που εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση αδιακρίτως χρόνου και ηλικίας. Για να καθαριστεί εκ των έσω ο χώρος της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας απ’ τα βλαπτικά της στοιχεία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει η έκπτωση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος από τον εκχυδαϊσμό και την δραματοποιημένη είδηση. Που γίνεται κατ’ εξακολούθηση με δυσμενείς επιπτώσεις στη μορφωτική πορεία της κοινωνίας μας.

Αυτή η αλλαγή ρότας σε όλο το φάσμα της ενημέρωσης αποτελεί κοινωνική ανάγκη. Δημοκρατική υποχρέωση για μια ποιοτική είδηση και ψυχαγωγία, απαλλαγμένη από τον ασφυκτικό κλοιό της καθοδηγητικής εξουσίας των μέσων ενημέρωσης. Για να αποκατασταθεί πλήρως το κύρος και η αξιοπιστία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Ο συνταγματικός του ρόλος ως τέταρτη εξουσία που θα ελέγχει αντικειμενικά και αμερόληπτα την εκάστοτε κυβέρνηση προς όφελος του λαού και της κοινωνίας. Που έχει απόλυτη ανάγκη του υπερασπιστικού και κριτικού λόγου των μέσων για να μπορέσει να σταθεί όρθια στα χτυπήματα της κρίσης.

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αξιόλογοι δημοσιογράφοι. Υπάρχουν και μάλιστα πολλοί. Εκ των πραγμάτων όμως ακολουθούν τη γραμμή των ενημερωτικών μέσων μειώνοντας έτσι την αξιοπιστία και ανεξαρτησία. Το ποιοτικό αυτό έλλειμμα αντανακλά και στα οικονομικά τους. Τα οποία προσπαθούν να αναπληρώσουν με προσφορές αγαθών που κατά κόρον διαφημίζουν πολύ πριν την έκδοση των κυριακάτικων φύλων. Εκεί, δυστυχώς, κατάντησε ένα μεγάλο μέρος των μέσων μαζικής επικοινωνίας από την έλλειψη αδέσμευτης ενημέρωσης και σοβαρής ψυχαγωγίας.

Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να σταματήσει. Με την ενεργοποίηση όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στον χώρο αυτό: Την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, αν υπάρχει, την αντίδραση των εργαζομένων, την επιλογή εκ μέρους των πολιτών της ποιοτικής είδησης και ψυχαγωγίας που ημερώνει και χαροποιεί τον άνθρωπο και όχι αυτή που τον καθιστά ράθυμο και καταθλιπτικό.

Αυτό νομίζω ότι πρέπει να είναι κάθε φορά το ζητούμενο. Για να απαλλάξουμε την κοινωνία μας από κάθε τι το βλαπτικό και επιζήμιο.

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass