Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κτηματολόγιο ή πλιατσικολόγιο;

Δημοσίευση: 27 Νοε 2019 15:19

Τα έχουμε δηλωμένα σε όλα τα αρχεία του Κρατιστάν: στην εφορία, στη ΔΕΗ, στον Δήμο, στα υποθηκοφυλακεία. Να πάρετε όσα στοιχεία θέλετε, από όπου θέλετε, και να τα διασταυρώσετε όπως θέλετε, χωρίς κόστος και κόπο για τους πολίτες.

Αντί το κράτος να ξεκινήσει μόνο του τη συλλογή στοιχείων από τις υπηρεσίες που ελέγχει, βάζει τον πολίτη να τρέχει να μαζεύει κρατικά δικαιολογητικά υπό την απειλή προστίμων και στο τέλος τον βάζει να πληρώσει και από πάνω που συγκέντρωσε κρατικά παλιόχαρτα. Και αυτό το αίσχος αντί για πλιατσικολόγιο, το ονομάζουν Κτηματολόγιο.

Υπάρχουν χίλιοι απλούστεροι και ανέξοδοι τρόποι να φτιάξουν κτηματολόγιο. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προσθέσουν δύο επιπλέον στήλες στο Ε9, μία για το τοπογραφικό και μία για το συμβόλαιο και να έχουμε κτηματολόγιο έτοιμο, σε χρόνο μηδέν. Αλλά όχι, εμείς είμαστε Κρατιστές, δεν θα σας αφήσουμε να ξεμπερδέψετε έτσι εύκολα. Θα το κάνουμε σε άλλη βάση δεδομένων και από την αρχή. Και θα σας ταλαιπωρήσουμε, και θα μας πληρώσετε: Κτηματόσημο, τέλος κτηματογράφησης, παράβολα, κ.λπ.

Το 1998 όταν ήταν υπουργός Χωροταξίας ο κ. Λαλιώτης, μας έδωσαν οι Ευρωπαίοι 44 δισ. δρχ. για να κάνουμε Κτηματολόγιο, αλλά τα μοίρασαν σε διορισμούς αργόσχολων και συντάξεις 45άρηδων και κτηματολόγιο δεν έκαναν. Έφθασε το 2004 και ρωτούν οι Ευρωπαίοι τον κ. Σουφλιά που ήταν τότε υπουργός Χωροταξίας ή όπως αλλιώς έλεγαν τότε το υπουργείο του (ο καθένας που γίνεται υπουργός έχει μανία να αλλάζει το όνομα του υπουργείου για να λέει πως κάτι έκανε):

- Πού είναι το κτηματολόγιο;

- Δεν έχουμε, λέει ο Σουφλιάς.

- Είστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν έχει κτηματολόγιο, να τσακιστείτε να το κάνετε.

- Δεν έχουμε λεφτά, λέει ο Σουφλιάς.

- Εμείς σας δώσαμε τα λεφτά, αλλά αφού τα φάγατε σε διορισμούς και συντάξεις, να βρείτε λεφτά να το φτιάξετε.

- Μα τότε κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ.

- Εμάς, κύριε Σουφλιά, δεν μας ενδιαφέρει εάν κυβερνούσε ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ. Τα λεφτά τα δώσαμε στην Ελλάδα. Βρείτε τα, μεταξύ σας.

Και αντί να ζητήσουν ευθύνες από τον Λαλιώτη εφηύραν το κτηματόσημο και το άλλο χαράτσι που θα έρθει μετά (υπ' όψιν ότι δεν τελειώσαμε με τα 35ευρα, έχει κι άλλο χαράτσι), και τα φόρτωσαν στους πολίτες. Έφθασε το 2019, ήρθαν οι αριστεροί στην εξουσία. Γιατί οι "επαναστάτες" του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησαν τα λεφτά πίσω από τους προηγούμενους;

Όποιος νομίζει ότι με το κτηματολόγιο κατοχυρώνει την ιδιοκτησία του ή λύνει τις διαφορές με τους γείτονες, πλανάται. Αυτά συμβαίνουν στις φυσιολογικές χώρες. Στη χώρα της γελοιότητας το κτηματολόγιο ούτε ιδιοκτησία κατοχυρώνει, ούτε διαφορές λύνει. Παράδειγμα: τους πηγαίνεις το συμβόλαιο και το τοπογραφικό και σου λένε: «δηλώστε ό,τι θέλετε, θα δηλώσει και ο γείτονας ό,τι θέλει, και άμα υπάρχει επικάλυψη, πηγαίνετε στα δικαστήρια».

Εάν ζητήσεις αντίγραφα γι' αυτά που δηλώσαμε το 2008, θα πληρώσεις δώδεκα ευρώ το καθένα και θα είναι και λάθος. Ή δεν τα έχουν περάσει ακόμα σε ηλεκτρονική μορφή ή τα πέρασαν λανθασμένα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μας ξαναπάρουν λεφτά για περιουσία που έχουμε δηλωμένη και πληρωμένη εκατό φορές, ενώ φτιάχνουν μία ακόμη βάση λανθασμένων δεδομένων που θα επιτείνει το μπάχαλο διότι θα έρχεται σε αντίθεση με τις ήδη υπάρχουσες βάσεις δεδομένων: π.χ. «αγροτεμάχιο» λέει ο Δήμος, «αστικός αδόμητος χώρος» λέει το κτηματολόγιο.

Παράδειγμα που αποδεικνύει ότι το μόνο τους μέλημα είναι να μας πάρουν τα 35ευρα: Έχεις ένα χωράφι τριακοσίων στρεμμάτων ενιαίο αλλά με συνιδιοκτήτες. Στο συμβόλαιο όμως γράφει ότι αποτελείται από δέκα κομμάτια των τριάντα στρεμμάτων.

- Τους ρωτάς: Πώς να το δηλώσω; Όλο μαζί ή κομμάτι - κομμάτι.

- Κομμάτι - κομμάτι σου λένε, όπως λέει το συμβόλαιο.

- Και πώς θα ορίσω τα όρια του κάθε κομματιού εντός των τριακοσίων στρεμμάτων πάνω στον χάρτη, εφόσον μόνον περιγραφικά αναφέρονται στο συμβόλαιο που έγινε πριν από εξήντα χρόνια;

- Κάνε τοπογραφικό, σου λένε.

- Εντάξει, απαντάς, θα κάνω τοπογραφικό αλλά τα όρια στον τοπογράφο πάλι εγώ θα τα δείξω. Εάν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν κάνουν τοπογραφικό, ή είμαστε μαλωμένοι ή κάνουν κι αυτοί το δικό τους τοπογραφικό σε άλλον τοπογράφο πώς θα βγάλετε άκρη εσείς, που δεν θα ταυτίζονται τα κομμάτια εντός του χωραφιού; Δεν είναι καλύτερα να σας το δηλώσω ολόκληρο ως τριακόσια στρέμματα όποτε αναγκαστικά θα ταυτιστούμε όλοι οι συνιδιοκτήτες αφού δεν μπορούμε να καταπατήσουμε τα όριά μας με τους γείτονες;

Καμία απάντηση. Διότι εάν το δηλώσουμε ολόκληρο θα πάρουν μόνον ένα 35ευρο από τον καθένα.

Από τον Αγγελο Γ. Αγοραστό, διδάκτορα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας