5 έργα… από το μέλλον

Πρόταση-πρόγραμμα ανάπτυξης για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία με στόχο τις θέσεις εργασίας και την εξωστρέφεια.

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2020 16:36

Ενόψει της διεξαγωγής του 2ου Ευρωπαϊκού Forum Ανάπτυξης, το οποίο η εφημερίδα «Ελευθερέα» συνδιοργανώνει, σας παραθέτω πρόταση για σχεδιασμό και υλοποίηση πέντε έργων, συμμετέχοντας και συμβάλλοντας στην προσπάθειά σας. Η υλοποίηση αυτών πιστεύω ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του νομού και της περιφέρειας.

Η κατασκευή των δύο πρώτων έργων, πιστεύω ότι θα συμβάλει σε αυτό που ονομάζεται «αναδιάρθρωση των καλλιεργειών». Σε απλά ελληνικά στην αλλαγή του είδους των καλλιεργειών. Η δυνατότητα γρήγορης μεταφοράς αγροτικών προϊόντων από τη Θεσσαλία στις κεντρικές αγορές της Ευρώπης, θα δώσει τη δυνατότητα καλλιέργειας τόσο οπωρο-κηπευτικών όσο και λουλουδιών. Πρέπει κάποτε να σταματήσουμε να εισάγουμε λουλούδια από την Ολλανδία και αγροτικά προϊόντα από Βέλγιο κ.λπ.

Η κατασκευή του τρίτου έργου, πιστεύω ότι θα συμβάλει στην προβολή μεταποιημένων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην εσωτερική αλλά κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, σε συνδυασμό με την αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη.

Τα δύο τελευταία στοχεύουν καθαρά στην ανάπτυξη τουρισμού.

Αυτά είναι: Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων, Νέο Αεροδρόμιο, Μόνιμη Έκθεση Μεταποιημένων Γεωργικών Προϊόντων, Τουριστική ανάπτυξη του «Πρώην Βασιλικού Κτήματος» στο Πολυδένδρι Αγιάς και Κέντρο Προετοιμασίας Αθλητών στην Καλλιπεύκη.

Στη συνέχεια παραθέτω, όσο μπορώ συνοπτικά τις προτάσεις μου, κάθε μία των οποίων χρήζει περαιτέρω ανάπτυξης και αιτιολόγησης.

1. Δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων, αντλώντας την εμπειρία από τα αντίστοιχα της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Οι στοιχειωμένες εγκαταστάσεις του Τελωνείου στο Ομορφοχώρι, μπορούν εύκολα να μετατραπούν και να λειτουργήσουν ως Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων. Έχουν εύκολη πρόσβαση στους βασικούς οδικούς άξονες της Π.Α.Θ.Ε και της Εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου. Είναι κοντά τόσο στο σταθμό του Ο.Σ.Ε. που εξυπηρετούσε το Εργοστάσιο Ζάχαρης όσο και στη Λαχαναγορά.

Παράλληλα μπορεί να λειτουργεί και Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο. Μέσω της χρήσης της ηλεκτρονικής δημοπράτησης εξασφαλίζονται διαφανείς διαδικασίες για τους παραγωγούς και τους εμπόρους, με σκοπό την αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και τον εξορθολογισμό της αγοράς. Η λειτουργία του θα προσφέρει στον παραγωγό ποιότητα υπηρεσιών, ασφάλεια, διαφάνεια και αξιοπιστία. Οι Κρητικοί πρωτοπορώντας έχουν ήδη κατασκευάσει αντίστοιχες υποδομές.

2. Δημιουργία Νέου Αεροδρομίου, που κύριο προορισμό θα έχει τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων (Cargo) και επικουρικά θα εξυπηρετεί πιθανή επιβατική κίνηση.

Αυτό πρέπει να χωροθετηθεί στην περιοχή μεταξύ των πόλεων των Σοφάδων και των Φαρσάλων και σε θέση που να εξυπηρετείται από τους κύριους οδικούς (ΠΑΘΕ, Ε65, Εγνατία) και σιδηροδρομικούς άξονες βορά - νότου (Πελοπόννησος-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εξωτερικό) και ανατολής - δύσης (Βόλος-Ηγουμενίτσας) ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη αξιοποίησή του. Με την κεντροβαρή χωροθέτησή του, θα εξυπηρετούνται εκτός των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας και οι περιμετρικά αυτής ευρισκόμενοί νομοί Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Πιερία, Γρεβενών Κοζάνης και Φλώρινας.

Επιπλέον, εάν μελλοντικά αναβαθμιστεί και ξαναλειτουργήσει η ξεχασμένη αλλά σημαντική σιδηροδρομική γραμμή Βόλου-Φαρσάλων, το τρένο από το λιμάνι του Βόλου θα φθάσει μέχρι την Καλαμπάκα και από εκεί μέσω της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, που σχεδιάζεται, θα φθάσει μέχρι την Ηγουμενίτσα. Έτσι θα υλοποιηθεί το ξεχασμένο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή της διασύνδεσης του λιμανιού του Βόλου με αυτό της Ηγουμενίτσας.

Σίγουρα οι εταιρείες, που εκμεταλλεύονται τα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο και μέσον να προβάλλουν το ασύμφορο της πρότασης. Είναι γεγονός ότι αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί, για να εξυπηρετήσουν μεταφορές αγροτικών προϊόντων (Cargo).

Κατά τη γνώμη μου, η κατασκευή επιβατικού σταθμού (Terminal) στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου ήταν εντελώς άστοχη αφ’ ενός επειδή αυτό δεν είναι εύκολα προσβάσιμο καθώς δεν εξυπηρετείται από σιδηρόδρομο, αφ’ ετέρου επειδή μειώνονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες της 111 ΠΜ.

3. Δημιουργία Μόνιμης Έκθεσης Μεταποιημένων Γεωργικών Προϊόντων.

Προτείνω τη δημιουργία ενός οργανισμού, που να λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα. Σκοπός του θα είναι η προβολή μεταποιημένων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην εσωτερική αλλά κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.

Αυτός θα αποτελείται από δύο ενότητες (σκέλη). Η πρώτη ενότητα θα είναι ένας μόνιμος εκθεσιακός χώρος. Σε αυτόν θα διατίθεται, δωρεάν, χώροι προς έκθεση μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων (γεωργικών και κτηνοτροφικών), που παράγουν συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών και μεμονωμένοι αγρότες.

Το άλλο σκέλος θα αποτελεί μία ολοκληρωμένη υπηρεσία, η οποία θα στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό. Αυτή θα αναλάβει την ευθύνη τις προβολής των εκτιθέμενων προϊόντων και την προώθησή τους στην εσωτερική και κυρίως στο εξωτερικό. Πέραν αυτού θα έχει την ευθύνη της σύνταξης των συμφωνητικών μεταξύ των συναλλασσόμενων και την παρακολούθησή της υλοποίησής τους. Θα καλύπτει τις ανάγκες της αλληλογραφίας αυτών. Οπωσδήποτε θα παρέχει πλήρεις υπηρεσίες νομικής και λογιστικής κάλυψης των εκθετών. Το λειτουργικό κόστος του οργανισμού θα καλυφθεί από μικρό ποσοστό κράτησης, επί του συμβατικού ποσού των συμφωνητικών.

Είναι γεγονός ότι στη χώρα παράγονται ποιοτικά γεωργικά προϊόντα αλλά σε μικρές ποσότητες. Το κόστος της προβολής αυτών, για το κάθε έναν παραγωγό ξεχωριστά, είναι αρκετά μεγάλο. Οι παραγωγοί δεν διαθέτουν αυτήν την τεχνογνωσία. Ως εκ τούτου, δεν έχουν τη δυνατότητα διάθεσης αυτών στις αγορές του εξωτερικού. Στόχος της επιχείρησης είναι η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών μέσω των δυνατότητων που θα τους παρέχονται.

Επιπλέον η συνεύρεση παραγωγών ομοειδών προϊόντων θα καταστήσει δυνατή τη συνεργασία αυτών, ώστε ενοποιώντας τις παραγωγές τους, να αυξήσουν τις διατιθέμενες ποσότητες και ως εκ τούτου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων.

Η πρόταση αποσκοπεί στη συνδρομή βοήθειας και διασύνδεσης των μικρών συνεταιρισμών, κυρίως γυναικείων, που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με επιτυχία στην τυποποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και εν πολλής χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικά πλαίσια. Αντίστοιχα δραστηριοποιούνται πολλοί μικροί παραγωγοί. Οι ποσότητες που παράγουν είναι πολύ ποιοτικές όμως είναι μικρές. Ως εκ του δυστυχώς απευθύνονται στην εγχώρια αγορά, καθόσον αδυνατούν λόγω γνώσεων και κεφαλαίων να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Επί πλέον, η λειτουργία του Εκθετηρίου θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Η έλευση εμπορικών αντιπροσώπων και παραγωγών άλλων περιοχών θα αυξήσει τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Θα αυξήσει την κίνηση στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής. Γενικά των αναγκών για μετακίνηση, διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.

Εάν το όλο εγχείρημα προγραμματιστεί, σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σωστά, η πόλη μας και η περιοχή μας θα αποκτήσει ένα δυνατό brand name.

4. Τουριστική ανάπτυξη του «Πρώην Βασιλικού Κτήματος» στο Πολυδέδρι Αγιάς.

Στα 36.000 στέμματα στο Πολυδένδρι Αγιάς, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, με το δυνατό brand name «Πρώην Βασιλικό Κτήμα», μπορεί να αξιοποιηθεί Τουριστικά με την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και εγκαταστάσεων υψηλών προδιαγραφών και την κατασκευή «Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων». Ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, συνεδριακό κέντρο, μαρίνα, κέντρο θαλασσοθεραπείας κέντρο αναζωογόνησης, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και άλλα.

Το μέγεθος της κάλυψης που θα προγραμματιστεί να καταλαμβάνουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και το μέγεθος του όγκου τους, μπορεί θα προβλεφθεί κατά τρόπο που να εντάσσεται στο υφιστάμενο περιβάλλον του δάσους, χωρίς να επιφέρει ζημία σε αυτό.

Είναι γνωστό ότι η τουριστική περίοδος στην περιοχή διαρκεί, το πολύ, δύο μήνες. Όμως στοχεύοντας στα άτομα της τρίτης ηλικίας των Σκανδιναβικών Χωρών και γενικότερα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, η μονάδα μπορεί να σχεδιαστεί για να λειτουργεί όλο τον χρόνο. Το κλίμα της περιοχής είναι τέτοιο, που τα έξοδα διαμονής μπορεί να ισοσκελίζονται από το κόστος θέρμανσης των τόπων διαμονής τους. Η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με τους φορείς πρόνοιας των κρατών προέλευσης των δυνητικών χρηστών μπορεί να καταστήσει την επένδυση επωφελή για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Επίσης μέρος των επιπλωμένων κατοικιών μπορεί να διατεθεί προς πώληση, σε πολίτες των παραπάνω αναφερόμενων χωρών που επιθυμούν να ζήσουν στην Ελλάδα.

Η μονάδα μπορεί να εφοδιαστεί με μία υγειονομική μονάδα, η οποία να παρέχει υπηρεσίες υγείας (check up κλπ) στους χρήστες.

Το δάσος δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης του λεγόμενου Ιχνηλατικού Τουρισμού (ιππασία μέσα στο δάσος). Επιπλέον η ξενοδοχειακή μονάδα μπορεί να προγραμματιστεί να προσφέρεται για συνέδρια (συνεδριακός τουρισμός). Οι δράσεις αυτές και άλλες που μπορεί να προβλεφθούν δίνουν την δυνατότητα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Είναι γεγονός ότι στα 90 χλμ παραλιακού μετώπου δεν υπάρχει μία Ξενοδοχειακή Μονάδα υψηλών προδιαγραφών. Η δημιουργία μίας τέτοιας, που θα λειτουργεί ως πρότυπο, μπορεί να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

5. Δημιουργία Κέντρου Προετοιμασίας Αθλητών, στην Καλλιπεύκη.

Στο όμορφο φυσικό περιβάλλον της Καλλιπεύκης, όπου κυριαρχούν τα πυκνά ελατοδάση, κάτω από το Όλυμπο και μόλις 40 λεπτά από τα παράλια της Πιερίας μπορεί να αναπτυχθεί ένα Κέντρο Προετοιμασίας Αθλητών Ολυμπιακών προδιαγραφών.

Η γεωγραφική του θέση, με το υψόμετρο των 900 μ περίπου, το καθαρό οξυγόνο, οι κλιματολογικές συνθήκες, που επικρατούν κατά την καλοκαιρινή περίοδο και με σύγχρονες εγκαταστάσεις, μπορούν να το καταστήσουν ένα από τα πιο ολοκληρωμένα αθλητικά κέντρα προετοιμασίας της χώρας μας, το οποίο κάλλιστα να μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχα υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκά.

Με τα παραπάνω συγκριτικά πλεονεκτήματα μόνο τυχαίο δεν θα είναι το γεγονός ότι θα μπορούν να το επισκέπτονται συστηματικά, για τη βασική τους προετοιμασία μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Super League, αλλά και κορυφαίες ομάδες μπάσκετ, όπως είναι η εθνική μας ομάδα κ.λπ. Μέρος της προετοιμασίας τους από τον χώρο του στίβου θα πραγματοποιούν ακόμη και ολυμπιονίκες αλλά και πανελλήνιοι πρωταθλητές είτε μεμονωμένα είτε με τους συλλόγους τους.

Κατά την επανασύσταση της λίμνης της Καλλιπεύκης (λίμνη Νιζερού ή λίμνη Ασκουρίδα) μπορεί να προβλεφθεί η δημιουργία Κωπηλατοδρομίου, κατά μήκος του κεντρικού αποστραγγιστικού αύλακα αυτής, το μήκος του οποίου θεωρώ ότι το καθιστά δυνατό.

Απαραίτητη είναι η πρόβλεψη κατασκευής ενός Εργομετρικού Κέντρου και Ξενοδοχειακής Μονάδας για τη διαμονή των αθλητών, των γυμναστών και άλλων ασχολουμένων με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η ανάπλαση των δημόσιων χώρων του οικισμού της Καλλιπεύκης, η μορφολογική αποκατάσταση των όψεων των οικείων, αυλών, περιτοιχίσεων κλπ στην κατεύθυνση να αποκαταστήσουν την ταυτότητα του οικισμού, ώστε να ευνοηθεί επιπλέον η πολιτιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του οικισμού.

Η θεσμοθέτηση αυστηρού χωροταξικού και περιβαλλοντικού πλαισίου ανάπτυξης του οικισμού, του χώρου πέριξ και πέρνα από τη λίμνη σε συνδυασμό με την θεσμοθέτηση αυστηρών μορφολογικών κανόνων δόμησης, θα δώσουν ταυτότητα δημιουργώντας ένα δυνατό brand name.

Το πανέμορφο τοπίο, λίμνη με τη συνδυασμένη επιτυχή ανάπτυξη όλων των παραπάνω, θα αποτελέσει σίγουρα πόλο έλξεις ώστε να επισκέπτεται την περιοχή μεγάλος αριθμός ατόμων, εκτός από τα άτομα που ασχολούνται σοβαρά με τον αθλητισμό. Αυτό θα καταστεί δυνατό εφ’ όσον συνδυαστεί με μία επί πλέον σειρά έργων, υποδομών και εγκαταστάσεων δηλαδή με την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και εγκαταστάσεων υψηλών προδιαγραφών με την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων, συνεδριακό κέντρο, κέντρο αναζωογόνησης, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και άλλα. Μία υγειονομική μονάδα, η οποία θα παρέχει υπηρεσίες υγείας (check up κλπ) θα διευρύνει σημαντικά την επισκεψημότητα της περιοχής σε άτομα της τρίτης υλικίας.

Έτσι με τις παραπάνω προτάσεις μου, πιστεύω να δοθεί το έναυσμα να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος. Μέσα από την κριτική, τη διαφωνία, τον διάλογο, έστω και εάν τα παραπάνω κριθούν ουτοπικά, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μία αρχή ώστε να προκύψει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που στόχο θα έχει τις θέσεις εργασίας και την εξωστρέφεια. Οι επενδύσεις σε έργα εντάσεως μηχανημάτων μπορούν να περιμένουν για λίγο. Πρέπει να ξαναδούμε το αύριο με αισιοδοξία και να αποβάλλουμε την απαισιοδοξία που δημιούργησε η κρίση στην κοινωνία.

Υ.Σ. Οδηγό των παραπάνω προτάσεων αποτέλεσε το Εργοστάσιο Παραγωγής Ζάχαρης, το οποίο από το 1960 που ιδρύθηκε, μέχρι το 2006, που αδικαιολόγητα σταμάτησε η λειτουργεία του, συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία αγροτικού εισοδήματος και μάλιστα χωρίς επιδοτήσεις, μέσω της καλλιέργειας του τεύτλου και συγχρόνως έδωσε εργασία σε εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Από τον Δημήτριο-Επαμεινώνδα Λαγό, αρχιτέκτονα μηχανικό

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass