Κίνημα Αλλαγής: Τι πρέπει να κάνουμε...

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2020 17:50

Είμαστε στην τελική ευθεία για την Πολιτική και Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, που έχει αποφασιστεί να γίνει τον προσεχή Μάρτιο. Έχω βαθιά την πεποίθηση ότι στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Μαρτίου πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί ένα συνεκτικό συνολικό πολιτικοϊδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο, ένα οραματικό αφήγημα για τη χώρα και τις προοπτικές της.

Σε μία ιστορική περίοδο έντονων διεθνών αναταράξεων και αλλαγών στους συσχετισμούς δυνάμεων, το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να καταστήσει απολύτως σαφές ότι θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια της χώρας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, την εμπέδωση σχέσεων ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των λαών, την προάσπιση των αρχών και των αξιών του κράτους δικαίου.

Με την πλήρη συμμετοχή του Κινήματος Αλλαγής στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και των διεκδικήσεων για την οικοδόμηση της Ευρώπης, που πρέπει να σφυρηλατήσει την ενότητά της με πολιτικές για την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική συνοχή, με πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή, με κοινές πολιτικές αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

Θέλουμε την Ευρώπη πρωτοπόρα στον αγώνα ενάντια στον εθνικισμό, τον λαϊκισμό και τον ρατσισμό. Στη Συνδιάσκεψη πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μας χωρίζει κόκκινη γραμμή, δεν συμφωνούμε με αυτούς που θεοποιούν τις αγορές και θεωρούν ανύπαρκτο το δίλημμα πρόοδος ή συντήρηση. Να ξεκαθαρίσουμε ότι στη σύγκρουση που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της συντήρησης, εμείς είμαστε σταθερά και αταλάντευτα με τις προοδευτικές δυνάμεις. Γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής με τις πολιτικές του επεξεργασίες και επιλογές και τις πολιτικές του πρωτοβουλίες και προτάσεις οφείλει να δίνει τις πραγματικές διαστάσεις στις βασικές αξίες μίας ανθρωποκεντρικής κοινωνίας.

Εμείς λέμε ναι στη βιώσιμη ανάπτυξη, όμως συγχρόνως γνωρίζουμε ότι σε μία δίκαιη κοινωνία η βιώσιμη ανάπτυξη δεν πρέπει να προσδιορίζεται μόνο από την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η βιώσιμη ανάπτυξη όπως εμείς την οραματιζόμαστε, ασφαλώς σημαίνει αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, σημαίνει όμως και δίκαιη διανομή του, περισσότερες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τις νέες και τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους, σημαίνει ίσες ευκαιρίες μόρφωσης για όλα τα παιδιά, ισχυρό σύστημα υγείας και σύγχρονο κράτος πρόνοιας, άρση των εμποδίων για τα άτομα με αναπηρία, σημαίνει σεβασμός και προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου. Είναι σαφές ότι αναφέρομαι στο μεγάλο ζητούμενο, που για το Κίνημα Αλλαγής είναι η διαμόρφωση της πολιτικής του φυσιογνωμίας, της πολιτικής του ταυτότητας ως σύγχρονη προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη που αγωνίζεται για προοδευτικές αλλαγές παντού, ώστε να γίνει η ζωή των πολιτών καλύτερη.

Οφείλουμε να έχουμε καθαρό στο μυαλό μας, ότι η επιτυχία θα κριθεί από την ικανότητα της παράταξης να είναι «ο συλλογικός διανοούμενος» που αφουγκράζεται τον λαό και διαλέγεται μαζί του με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και δεν λαϊκίζει.

Θα κριθεί από την παρουσία και την ανοιχτή δράση παντού στην κοινωνία ώστε να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, να ενισχυθούν οι δεσμοί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους επιστήμονες, τη νεολαία, τις γυναίκες, με όλες της δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας.

Να γιατί η χώρα χρειάζεται και εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε μία σύγχρονη προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη θεσμό, με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, συλλογική λειτουργία και ισχυρή αποκέντρωση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων. Να γιατί δεν θέλουμε ένα αρχηγικό κόμμα. Να γιατί τα Κεντρικά και Περιφερειακά όργανα και οι οργανώσεις δεν πρέπει να αποτελούν απλούς εκλογικούς μηχανισμούς αλλά είναι απαραίτητο να κατοχυρωθούν, όχι μόνο στο καταστατικό αλλά και στην πράξη, ως όργανα πολιτικού διαλόγου και σχεδιασμού, πολιτικών πρωτοβουλιών και δράσεων, ως θεσμοί με κύρος που ο λόγος και οι πράξεις τους μετράνε.

Έτσι θα ξεπεράσουμε την εσωστρέφεια, έτσι νέοι άνθρωποι, άνθρωποι με ευαισθησίες και διάθεση προσφοράς θα ξεπεράσουν τις δικαιολογημένες αναστολές τους και θα συμμετάσχουν στην κοινή μας προσπάθεια. Οφείλουμε όλες και όλοι να έχουμε επίγνωση ότι ο αγώνας έχει και θα έχει δυσκολίες και πολλά εμπόδια για αυτό δεν πρέπει να πετάμε στα σύννεφα.

«Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή» και θέλει δουλειά με καθαρά προοδευτικά και όχι θολά τα στοιχεία της πολιτικής μας ταυτότητας. Θέλει δουλειά με συλλογικά επεξεργασμένη στρατηγική, ξεκάθαρους κοινούς στόχους, σύγχρονες ολοκληρωμένες προτάσεις, ενότητα, μέτρο στις προσωπικές φιλοδοξίες και ηθική αλληλεγγύη μεταξύ των στελεχών. Να θυμόμαστε πάντα ότι το Κίνημα Αλλαγής «πρέπει να υπηρετεί τον λαό και τη χώρα».

Από τον Βασίλη Εξαρχο, μέλος της κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass