Αγρότες δύο ταχυτήτων, με διάκριση ηλικιών

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2020 17:15

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του 2016, ΚΥΑ 619/146296/29-12-2016 οι αγρότες ηλικίας άνω των 70 ετών εξαιρούνται από τις ενισχύσεις ΠΣΕΑ τόσο για την ανασύσταση κεφαλαίου όσο και για την απώλεια παραγωγής.

Το άρθρο 5 αναφέρει ότι οι κρατικές ενισχύσεις διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Α. Ενισχύσεις για επανόρθωση ζημιών κεφαλαίου και Β. Ενισχύσεις για απώλεια παραγωγής, η οποία περιλαμβάνει την απώλεια εισοδήματος λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου και 2 την απώλεια παραγωγής. Από τις προβλέψεις του άρθρου 5 εξαιρούνται, σύμφωνα με το άρθρο 15, δικαιούχοι που δεν έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείο 11 της αριθ-C (2016) 6442final/3.10.2016 περί εγκρίσεως της κρατικής ενίσχυσης SA 45002 (2016/Ν) δεν ισχύει ο περιορισμός του άρθρου 15 παρ. Α1 του «Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων», σχετικά με το ηλικιακό όριο των 70 ετών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη σε Ειδική Έκθεση «Ενισχύσεις και Πρωτογενής Παραγωγή», Αθήνα, 2019, Κεφάλαιο 12, «Διάκριση λόγω ηλικίας στον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και Μέτρων Αγροτικής Ανάπτυξης», διαπιστώνει ότι ο κανονισμός αποκλείει ευθέως από το δικαίωμα ενίσχυσης λόγω ζημιών από απρόβλεπτα ή έκτακτα γεγονότα, τους αγρότες που έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους τόσο για τις ενισχύσεις για επανόρθωση ζημιών κεφαλαίου, όσο και για τις ενισχύσεις για την απώλεια παραγωγής.

Ο ΕΛΓΑ αιτιολόγησε τη διάκριση με το επιχείρημα ότι τα προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων αφορούν σε γεωργούς που βρίσκονται σε παραγωγική δραστηριότητα και οι παραγωγοί που λαμβάνουν ενίσχυση υποχρεούνται να διατηρήσουν το σύνολο της ενισχυθείσας εκμετάλλευσης, για χρονικά διαστήματα ανάλογα του είδους της ζημίας (τρία, πέντε ή 10 έτη), συνεπώς κρίθηκε απαραίτητος ο καθορισμός ανωτάτου ηλικιακού ορίου, ώστε να είναι οι δικαιούχοι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις ως άνω μακροχρόνιες υποχρεώσεις τους.

Στα επιχειρήματα του ΕΛΓΑ η ανεξάρτητη αρχή, επικαλούμενη και τον ν. 4443/2016 για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω ηλικίας κ.λπ., αντέτεινε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει το κείμενο του ΚΚΟΕ, αποδεχόμενη το σημείο περί μη ισχύος του ηλικιακού περιορισμού των 70 ετών για την καταβολή ενισχύσεων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε την άρση του ανωτάτου ορίου ηλικίας, (α) για την καταβολή της ενίσχυσης για απώλεια παραγωγής λόγω απρόβλεπτων ή έκτακτων γεγονότων από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, (β) για την ένταξη στις Δράσεις 4.1.1. και 4.1.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 - 2020.

Για το θέμα υπήρξαν πολλές ερωτήσεις στη Βουλή από νυν υπουργούς και βουλευτές. Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης στις 14/03/2019 κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με Θέμα: «Αγρότες δύο….. ταχυτήτων» όπου ερωτάτο ο αρμόδιος Υπουργός, α. Γιατί αυτή η διάκριση – αποκλεισμός, αφού και αυτοί οι συμπολίτες μας δηλώνουν κατ’ έτος τα ελαιόδεντρά τους στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και πληρώνουν τα αντίστοιχα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ; και β. Πώς δικαιολογείτε την κατάφορη παραβίαση της αρχής της ισότητας του Συντάγματος;

Ανάλογη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι «στον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι τα κριτήρια που μπαίνουν, ως προϋποθέσεις, είναι άδικα και σε πολλές περιπτώσεις παράλογα», σημείωνε δε, «Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι εξαιρούνται από τους δικαιούχους όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους, ενώ ήταν ασφαλισμένοι και πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους».

Από τα παραπάνω είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο αποκλεισμός από τις κρατικές ενισχύσεις των αγροτών άνω των 70 ετών, οι οποίοι έχουν πληρώσει κανονικά τις υποχρεώσεις τους στον ΕΛΓΑ, αποτελεί κατάφωρη αδικία και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες για τη διόρθωση του κανονισμού καθώς και για την αποζημίωση των αγροτών.

* Από τον κ. Κώστα Λιούτα

* Ο κ. Κώστας Λιούτας είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ και π. πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass