Η καταδυναστευτική τυραννία της τρίτης άποψης

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2020 16:32

Το να λείπεις χρόνια από τον τόπο σου είναι κάτι το οποίο από μόνο του γεννά το υπέροχο αλλά και επίπονο αίσθημα της νοσταλγίας. Υπάρχουν στιγμές που θες να δεις ξανά τα ίδια μέρη όπου έζησες στα πρώτα μαθητικά σου χρόνια.

Στα χρόνια που ο καθένας μας ήταν γεμάτος με αγνά αισθήματα για κάθε τι που τον περιτριγυρίζει. Θέτεις ως στόχο την επιστροφή, την επανένωση με όλα όσα θυμίζουν το τόπο σου και τους ανθρώπους που έζησες μαζί και αγαπάς. Συγγενείς, φίλοι, γείτονες, γνωστοί, όλοι αγαπημένοι και αναντικατάστατοι.

Και ξαφνικά μεγαλώνεις, οι ευθύνες εμφανίζονται βαριές, οι υποχρεώσεις ανυπέρβλητες. Κοιτάς πάνω απ’ όλα να μείνεις για να παλέψεις στον τόπο σου. Ελπίζεις να μην γίνεις αυτός που θα έρθει πίσω μόνο για μια ή δυο εβδομάδες τον χρόνο. Προσβλέπεις και ευελπιστείς στο να μπορέσει να σε κρατήσει ο τόπος που τόσο αγάπησες. «Θα το παλέψω» λες και σφίγγεις τα δόντια. Προσπαθείς, επενδύεις... και τελικά... χάνεις! Προσπαθείς ξανά και ξανά και ξανά... το ίδιο αποτέλεσμα. Το μέλλον ξαφνικά φαντάζει ζοφερό και ανούσιο. Τι μένει να κάνεις;

Φεύγεις... Αθήνα... Θεσσαλονίκη (στη καλύτερη των περιπτώσεων)... Κύπρο... Αγγλία... Γερμανία... Αμερική (στη χειρότερη). Προσπαθείς, πετυχαίνεις, ζεις αξιοπρεπώς, ανεξάρτητος, και λες γιατί; Γιατί όχι και στον τόπο μου; Μήπως είναι μικρός ο τόπος μου σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις; Και ξαφνικά βλέπεις μικρές πόλεις όπως η Πάργα, η Λευκάδα, οι Παξοί, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, μα τι φταίει; Δεν μπορεί να είναι το μέγεθος της πόλης; Κάτι άλλο είναι...

Ψάχνεις... Κοιτάς τα πάντα... Από τον πιο απλό λόγο μέχρι και τον πιο περίπλοκο... Έχεις πλέον το πλεονέκτημα του απομακρυσμένου παρατηρητή... Μπορείς αν δεις τα πράγματα πιο καθαρά, ανεπηρέαστος από πολιτικές και τοπικιστικές έριδες. Παρατηρείς τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Και ξαφνικά σε χτυπά η αλήθεια κατακούτελα!

Η καταδυναστευτική τυραννία της τρίτης άποψης.

Κατά έναν περίεργο τρόπο (ανεξήγητο πώς) στη Ελλάδα βασιλεύει η τρίτη άποψη και συνήθως στις μικρές τοπικές κοινωνίες βασιλεύει με δυναστικό τρόπο και επιβλητικά. Τι είναι όμως η τρίτη άποψη;

Ας υποθέσουμε ότι συζητά ο Α με τον Β για την επίλυση κάποιου προβλήματος. Αν ο Α έχει μια άποψη και ο Β μια δεύτερη άποψη επί του θέματος... τότε ξαφνικά, και χωρίς λόγο σοβαρό, εμφανίζεται η τρίτη άποψη. Η τρίτη άποψη υιοθετείται στην περίπτωση που οι δύο πρώτες απόψεις συμπίπτουν, μόνο και μόνο για να υπάρχει διαφωνία. Την υιοθέτηση της τρίτης άποψης την προκαλεί κυρίως η ανάγκη προβολής σε συνδυασμό με το ερώτημα «γιατί αυτός κι όχι εγώ;».

Ο «θετός γονέας» της τρίτης άποψης έχει ένα κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα, γι' αυτό είναι εύκολο να το διακρίνει κάποιος παρατηρητής. Μπορεί να μιλά ώρες ατελείωτες (και το κάνει πάντα) για τη σημασία της σιωπής. Με άλλα λόγια μπορεί να μιλά με τις ώρες, για το πόσο σημαντικό είναι να μη μιλάς. Επειδή γνωρίζει ότι η άποψη που υιοθέτησε είναι λάθος και επειδή γνωρίζει ότι το κάνει μόνο και μόνο για να διαφωνήσει, ο υπερασπιστικός του λόγος γίνεται τόσο κουραστικός και επίμονος που για χάρη της ομαλότητας ή ακόμα και της ηρεμίας, κερδίζει. Άλλωστε όσο αήττητος είναι ο βλαξ, άλλο τόσο και αυτός που υιοθέτει την τρίτη άποψη.

Αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει έστω και μια συνεδρίαση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου για να καταλάβει και να εντοπίσει την τρίτη άποψη που ως διά μαγείας φορά τον μανδύα της δεύτερης. Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να παρακολουθήσει κάποιος τη συνεδρίαση, ελεύθερος και αποστασιοποιημένος από τις τοπικές, πολιτικές έριδες. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα, είμαι σίγουρος. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε εντοπίσει τους «θετούς γονείς» της τρίτης άποψης. Πολλές φορές ο εντοπισμός τους ωστόσο αγνοείται, όταν ο παρατηρητής είναι επηρεασμένος από τις τρέχουσες πολιτικές- τοπικιστικές διχόνοιες.

Συχνό χαρακτηριστικό «θετού γονέα» της τρίτης άποψης είναι πολλές φορές η αυταρέσκεια. Ένα αμάρτημα που εύκολα μπορεί να εντοπίσει κάποιος, το οποίο δύσκολα μπορεί να το κρύψει ο έχων την πάθηση. Αν δείτε άνθρωπο που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, να είστε βέβαιοι πως αυτή είναι η μόνη μεγάλη ιδέα που πέρασε ποτέ από το μυαλό του. Κανείς δεν είναι τόσο άδειος όσο αυτοί που είναι γεμάτοι από τον εαυτό τους.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όσοι υιοθετούν την τρίτη άποψη γνωρίζουν εξ αρχής ότι είναι λάθος, αλλά η ανάγκη ικανοποίησης της νοσηρής τους προσωπικότητας είναι μεγαλύτερη του κοινού καλού. Ο Ταλεϋράνδος (1754-1838, Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών) είχε πει πολύ εύστοχα «Συγχωρώ τους ανθρώπους όταν δεν συμφωνούν με την άποψή μου, αλλά δεν τους συγχωρώ όταν δεν συμφωνούν με τη δική τους». Πρώτα να ελέγχεις αν είναι ορθή η σκέψη σου, μετά να ασχολείσαι με την αντίθετη άποψη και, τέλος, να ψάχνεις για την αιτία των διαφορών. Μόνο τότε μπορείς να βρεις το κλειδί της επιτυχίας. Το δύσκολο σε μια διαφωνία δεν είναι να υπερασπισθεί κανείς τη γνώμη του, αλλά να την ξέρει. Ο άνθρωπος που επιλεγεί την τρίτη άποψη όχι μόνο δεν την ξέρει, συχνά στην προσπάθειά του να την υπερασπιστεί φαίνεται αδιάβαστος και κατά συνέπεια υπολειπόμενος.

Θα μπορούσε να πει κάποιος, «μα καλά, μόνο στην περιοχή μου συμβαίνει αυτό;». Η απάντηση είναι όχι. Συμβαίνει σε πολλές τοπικές κοινωνίες. Σε άλλες περισσότερο, σε άλλες λιγότερο. Η μείωση της έντασης και της συχνότητας της υιοθέτησης της τρίτης άποψης είναι αυτά που ξεχωρίζουν τους τόπους που προχωρούν μπροστά, από αυτούς που θα ακολουθούν και θα έπονται.

Ο μόνος τρόπος επιστροφής ή παραμονής των νέων στον τόπο τους είναι η ανάπτυξη. Ένας από τους κύριους λόγους της σημερινής κατάστασης στον τόπο μας είναι η υιοθέτηση της τρίτης άποψης. Ας εντοπίσουμε λοιπόν τους επίδοξους υποστηρικτές της και ας τους απομονώσουμε. Πλέον ξέρουμε τον τρόπο.

*Από τον Δημήτρη Σιλιόγκα

* Ο Δημήτριος Σιλιόγκας είναι αναλυτής Πληροφοριακών Συστημάτων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass