Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κ. Φάμελλος, η Κυβέρνηση και η ηγεσία των Θεσσαλών

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2020 16:30

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι κάθε είδους δημόσιες παρεμβάσεις του τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλου με επίκεντρο τα μεγάλα υδατικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της Θεσσαλίας, τα οποία ο ίδιος, με εμφανή διάθεση αποπροσανατολισμού, συμπυκνώνει σε δύο λέξεις: «Εκτροπή Αχελώου».

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε πριν λίγες εβδομάδες ο υπουργός κ. Γ. Γεραπετρίτης με τους βουλευτές και τους φορείς της Θεσσαλίας, ο κ. Φάμελλος, με μια ηγετική εμφάνιση και μία τοποθέτηση 25 λεπτών υποκατέστησε ουσιαστικά τους βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν δηλώσεις, συνεντεύξεις κ.ά., ενώ πριν λίγες ημέρες, με ομιλία που έκανε στη Νομαρχιακή Οργάνωση του κόμματός του στην Αιτωλοακαρνανία, επέλεξε να «διαφωτίσει» το κοινό της περιοχής σχετικά με τα προβλήματα της Θεσσαλίας (!).

Ο κ. Φάμελλος, κρίνοντας «εξ ιδίων τα αλλότρια», κατηγορεί τους Θεσσαλούς πολιτικούς για «πολιτικά παιχνίδια» και «καριέρες». Θα του θυμίσουμε πως τα έργα Άνω Αχελώου δεν αποτελούν κάποιον «μύθο», όπως διακηρύσσει απευθυνόμενος στους μη ενημερωμένους πολίτες, ούτε βρίσκονται σε φάση αποφάσεων εάν πρέπει ή όχι να δρομολογηθούν!

Αντίθετα, τα έργα αυτά βρίσκονται ήδη εκεί επί πολλά χρόνια, κάποια από αυτά είναι πλήρως κατασκευασμένα και άλλα ημιτελή, ενώ απορρόφησαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις.

Όσο για τον ειρωνικό χαρακτηρισμό περί «μακροβιότερου μύθου» για τα έργα Αχελώου, θα αναγνωρίσουμε και εμείς την παθογένεια που υπαινίσσεται ότι υπάρχει στην παραγωγή δημοσίων έργων, όμως αυτό δεν ισχύει μόνο για τα έργα της Συκιάς και σήραγγας μεταφοράς.

Η Μεσοχώρα π.χ., την οποία ο ίδιος αδειοδότησε το 2017, άρχισε να μελετάται τη δεκαετία του 1970, άρχισε να κατασκευάζεται το 1986 και ακόμη δεν λειτουργεί!

Οι ταμιευτήρες Σμοκόβου και Κάρλας, έργα πολύ μικρότερης κλίμακας από εκείνα του Αχελώου, χρειάστηκαν 15-20 χρόνια το καθένα για να παραδοθούν προς χρήση.

Τα έργα Αχελώου λοιπόν είναι πολύ προχωρημένα και κάθε λογικός Έλληνας πολίτης απαιτεί, ορθώς, να ολοκληρωθούν και να προσφέρουν τα οφέλη για τα οποία κατασκευάστηκαν.

Αντίθετα, ο ίδιος και οι κάθε είδους συνοδοιπόροι του παίζουν «τυφλά» πολιτικά παιχνίδια, κάνουν γενικόλογες τοποθετήσεις, χωρίς να αναφέρουν μία, έστω, πρόταση εναλλακτικής αξιοποίησης των έργων Συκιάς και σήραγγας επί του Αχελώου και βεβαίως, με τον τρόπο αυτό «κτίζουν καριέρες» απαιτώντας ουσιαστικά την κατεδάφιση όσων έργων δημιούργησαν οι Κυβερνήσεις από το 1986 έως το 2009, χωρίς μάλιστα να τολμούν να αποκαλύψουν, με την επιβεβλημένη ειλικρίνεια, στον ελληνικό λαό τους πραγματικούς τους στόχους.

Στους ισχυρισμούς του κ. Φάμελλου σχετικά με τα υδατικά και περιβαλλοντικά της Θεσσαλίας έχουν δοθεί επανειλημμένα απαντήσεις. Όμως ο ίδιος και όσοι «αντιγράφουν» την επιχειρηματολογία του συνεχίζουν απτόητοι τον μονόλογό τους, προσπαθώντας άλλοτε να προκαλέσουν με ψέματα, ανακρίβειες και «οικοτρομοκρατία» την αντίδραση ευαίσθητων περί τα οικολογικά πολιτών, και άλλοτε να ξεσηκώσουν τις τοπικιστικές αντιπαραθέσεις (π.χ. Αιτωλοακαρνανία) και να δημιουργήσουν συγχύσεις και απογοήτευση στον κόσμο της Θεσσαλίας.

Η αλήθεια είναι ότι από τον κ. Φάμελλο δεν θα περιμέναμε και κάτι διαφορετικό. Πρώτα από όλα αδιαφορεί στην πράξη για τον μεγάλο κίνδυνο οικολογικής καταστροφής των υπόγειων υδροφορέων της Θεσσαλίας, απορρίπτοντας με τις εμμονικές ιδεοληψίες του την ανάγκη κάλυψης των επιβεβαιωμένων ελλειμμάτων, με νερά του Αχελώου. Είναι επίσης γνωστή η αντιδημοκρατική και αυταρχική του παρέμβαση, όταν ήταν αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κυβέρνηση Αλ.Τσίπρα, που για να επιτύχει την εξαίρεση των έργων Αχελώου από τη συμβολή τους στην κάλυψη του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, «διέταξε» εγγράφως (νέο πολιτικό ήθος;) τους μελετητές των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων να ψάξουν για άλλες λύσεις και να παρουσιάσουν τελικά, ως δήθεν ισοσκελισμένο, ένα αναξιόπιστο και «μαγειρεμένο» υδατικό ισοζύγιο στη Θεσσαλία, παραμερίζοντας και υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τον τότε αρμόδιο ειδικό γραμματέα Υδάτων, καθηγητή κ. Γκανούλη και τα στελέχη του Υπουργείου με μια τόσο αντιδεοντολογική και αντιεπιστημονική πολιτική παρέμβαση από τον Υπουργό τους.

Όσο για τον «απολογισμό» του έργου του στη Θεσσαλία και ότι δήθεν στα υδατικά υπήρξε πρόοδος επί των ημερών του, αυτό μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί. Όλοι γνωρίζουν ότι και κατά την προηγούμενη 4ετία (2015-2019) αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο τα ελλείμματα και επιδεινώθηκε η κατάσταση στο περιβάλλον και στα υδατικά της Θεσσαλίας, ενώ καμία προμελέτη, μελέτη και έργο ταμίευσης νερού ή διαχείρισής του δεν ξεκίνησε καν. Ακόμα και ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφόρα της Χάλκης - Κιλελέρ ακόμα στο στάδιο της μελέτης βρίσκεται.

Κλείνουμε με μια παρατήρηση.

Την ευθύνη σήμερα για την αντιμετώπιση των μεγάλων και άλυτων περιβαλλοντικών, υδατικών, αρδευτικών και ενεργειακών προβλημάτων της Θεσσαλίας την έχει η Κυβέρνηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Παρότι ο κ. Πρωθυπουργός άρχισε την 4ετία του με θετικές δηλώσεις και αισιοδοξία ότι θα θέσει ένα τέλος στις μεγάλες εκκρεμότητες που παρέλαβε από την αδράνεια της προηγούμενης Κυβέρνησης, η δική του Κυβέρνηση εμφανίζεται αμήχανη, διστακτική, χωρίς πρόγραμμα (σημείωση: οι σημερινοί υπουργοί κ. Κ. Καραμανλής και Κ. Χατζηδάκης υπήρξαν για χρόνια οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ) και χωρίς συντονισμό, δημιουργώντας έτσι τον κατάλληλο χώρο για τον βερμπαλισμό και την πολιτική υποκρισία από τον κάθε Φάμελλο.

Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό ότι, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και για τα πιο ασήμαντα θέματα, όλα τα ΜΜΕ και οι τηλεοράσεις κατακλύζονται καθημερινά με αντίστοιχες απαντήσεις των κυβερνητικών στελεχών, στο μεγάλο πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν βρέθηκε ούτε ένας υπουργός να δώσει ευθέως απαντήσεις και να σχολιάσει τα μυθεύματα και τις πολιτικές πιρουέτες του κ. Φάμελλου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και τη χαλαρή πολιτική προτεραιότητα της ΝΔ στα θέματα αυτά, καθώς και την πρόσφατη αμφιλεγόμενη δήλωση του κ. Βορίδη στο Αγρίνιο, που ουσιαστικά αφήνει ανοικτό το θέμα της συνέχισης των έργων, ομολογουμένως οι προοπτικές της όλης κατάστασης και ειδικά η τύχη των ημιτελών έργων Αχελώου δεν προδιαγράφεται ευοίωνη.

Όλα αυτά αλλάζουν ΜΟΝΟ με συντονισμένη αντίδραση από τους φορείς και τις οργανώσεις της Θεσσαλίας. Όλοι τους και πρωταρχικά η ηγεσία των Θεσσαλών βρίσκονται προ των ευθυνών τους.

Αναγνωστόπουλος Βασίλης, πρ. νομάρχης Καρδίτσας

Αρχοντής Δημήτρης,πρ. δήμαρχος Καρδίτσας

Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Γιαννούλας Φώτης, γραμματέας ΕΘΕΜ

Γκούμας Κώστας, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ

Καλλές Γιάννης, πρόεδρος ΕΘΕΜ

Μπαρμπούτης Τάσος, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔ-Θ