"Όχι στάχτη στα μάτια των αμυγδαλοπαραγωγών"

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2020 15:23

Είναι γνωστό ότι το 2019 η παραγωγή αμυγδάλου σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ήταν πολύ μειωμένη και σε κάποιες μηδενική.

Ο χειρισμός του θέματος των αποζημιώσεων από την Πολιτεία έγινε στο πόδι. Το πρόβλημα μέχρι σήμερα αντιμετωπίστηκε με λάθος τρόπο, επικράτησε η πελατειακή λογική και όχι η κοινή λογική.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς να εκτιμηθεί το συνολικό ύψος των ζημιών και η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών, ανακοίνωσε πριν τις εκλογές ότι δεν θα δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ, αλλά ενισχύσεις με βάση το καθεστώς deminimis.

Την ίδια περίοδο για ευνόητους μικροπολιτικούς λόγους γίνονταν ανάλογες ανακοινώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και για διάφορα γεωργικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα, χωρίς να ανακοινώνονται τα απαιτούμενα ποσά. Μετά τις εκλογές η νέα πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, όπως προκύπτει από τις μέχρι σήμερα πράξεις της, αποφάσισε να χειριστεί το θέμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και η προηγούμενη. Έτσι οι αμυγδαλοπαραγωγοί λίγο πριν το τέλος του χρόνου εισέπραξαν πολύ μικρά ποσά ως ενισχύσεις deminimis, με βάση το διαθέσιμο υπόλοιπο για τέτοιου είδους ενισχύσεις και όχι με βάση το ύψος των πραγματικών ζημιών.

Από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση προτίθεται να διορθώσει το λάθος της. Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την υποβολή προγράμματος ΠΣΕΑ για το 2019 η Επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ της Λάρισας θα πρέπει να συνεδριάσει και να κάνει την εισήγησή της.

Η Επιτροπή με βάση τα προβλεπόμενα οφείλει να εκτιμήσει τη συνολική απώλεια εισοδήματος των αμυγδαλοπαραγωγών σε σχέση με την προηγούμενη τριετία και να αναφέρει το αίτιο που προκάλεσε την πολύ μεγάλη ζημιά. Στη συνέχεια η Κεντρική Υπηρεσία του ΕΛΓΑ, όπου θα διαβιβαστεί η εισήγηση της περιφερειακής επιτροπής, θα καταρτίσει το συνολικό πρόγραμμα ΠΣΕΑ για το 2019 με βάση τον υπάρχοντα κανονισμό, αφού διασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης. Εάν ενδεχομένως γίνεται η πονηρή σκέψη, ότι έγινε ό,τι ήταν να γίνει και ότι το θέμα θα ξεχαστεί, πρέπει να γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Η οικονομική κατάσταση των αμυγδαλοπαραγωγών είναι τραγική, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις γι’ αυτό δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα που τους δόθηκαν. Με στάχτη στα μάτια δεν μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και των αγροτών. Με αγρότες χωρίς εισόδημα η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το παραγωγικό της έλλειμμα, δεν μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές, δεν μπορεί να στηρίξει περιοχές που έχουν επενδύσει σε δενδρώδεις καλλιέργειες, που διαφοροποιούν το παραγωγικό μοντέλο και είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής. Με αγρότες χωρίς εισόδημα λόγω της κλιματικής αλλαγής οι συνέπειες είναι αρνητικές για το σύνολο της τοπικής οικονομίας, καθώς πλήττονται και άλλα επαγγέλματα και επιχειρήσεις.

Η Πολιτεία αναλογιζόμενη όλα τα παραπάνω οφείλει να αναγνωρίσει το λάθος της και να το διορθώσει. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι διακηρύξεις για κράτος δικαίου και τα μεγάλα λόγια για προστασία της αγροτικής παραγωγής από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και στήριξη των αγροτών που παράγουν, κρίνονται στην πράξη.

Από τον Βασίλη Εξαρχο, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

του ΚΙΝ.ΑΛ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass