Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κριτήρια κατάλληλης εγκατάστασης Φ/Β πάρκου

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2020 16:30

Στις 11 Δεκεμβρίου 1997 στο Κιότο της Ιαπωνίας τέθηκαν οι βάσεις ενός πράσινου μέλλοντος για τον πλανήτη μας. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τα κράτη στο σύνολό τους συνυπέγραψαν το ομώνυμο Πρωτόκολλο αντιλαμβανόμενοι εμφανώς τις καταστρεπτικές συνέπειες που εγείρει η αλόγιστη χρήση ορυκτών πόρων σε βάθος χρόνων.

Η μεταστροφή στις λεγόμενες Α.Π.Ε (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) έγινε σταδιακά και διάφορες επιστημονικές μελέτες κατέδειξαν τον ρόλο τους στη δημιουργία ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον ενεργειακού αποτυπώματος. Ο ήλιος, μια αέναη πηγή ενέργειας, με την ηλιακή ακτινοβολία που εκπέμπει μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση αφού η εκμετάλλευση της παρεχόμενης ηλιακής ενέργειας οδηγεί σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και μηδενικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες μεταξύ των άλλων χωρών της Ε.Ε που υιοθέτησαν τις νέες οικολογικές μορφές ενέργειας και δη την ηλιακή ενέργεια. Από το 2010 και μετά η αντιμετώπιση γραφειοκρατικών κολλημάτων και τα οικονομικά κίνητρα του κράτους για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων δελέασαν αρκετούς να επενδύσουν προς αυτή την κατεύθυνση μιας και τα προσφερόμενα κέρδη από την εκμετάλλευση τους είναι αρκετά υψηλά.

Πέραν της κατάλληλης τεχνολογίας φωτοβολταϊκών πάνελ και της ορθής εγκατάστασης του συστήματος, για να θεωρείται επιτυχής μια τέτοια επένδυση κρίνεται απαραίτητη η επιλογή του κατάλληλου αγροτεμαχίου που θα φιλοξενήσει το εν λόγω εγχείρημα. Η ύπαρξη καίριων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση ενέχουν κινδύνους και πρέπει να ληφθούν βαθιά υπόψιν.

Όπως είναι γνωστό θα πρέπει οι σκιασμοί να εμφανίζονται στο ελάχιστο δυνατό, ώστε να μη μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η απόδοση των πάνελ. Το αγροτεμάχιο εντός πόλεως κρίνεται ακατάλληλο αν περικλείεται από υψηλά κτίρια αντίστοιχα αγροτεμάχια σε σημεία με υψηλή βλάστηση ή στην πλαγιά ενός λόφου.

Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στην τοποθεσία του αγροτεμαχίου. Έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος οδηγεί σε μειωμένη ισχύ εξόδου του φωτοβολταϊκού πάνελ και ελάττωση της τάσης κυψέλης. Η υψηλή ταχύτητα των ανέμων που πνέουν στην περιοχή μπορούν να μειώσουν την επιφανειακή θερμοκρασία του πάνελ και να απομακρύνουν ξένα σώματα που τυχόν έχουν επικαθήσει. Στις περιβαλλοντικές συνθήκες υπάγονται και οι ρύποι, όπως η επικάθηση σκόνης και αιθάλης στα βιομηχανικά αστικά κέντρα και η συσσώρευση στρώματος αλατιού σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την τελική απόφαση. Προτιμάτε κλίση εδάφους 40ο-60ο με νότιο προσανατολισμό, μαλακό χωρίς πέτρες και γυμνό ή με χαμηλή βλάστηση έδαφος και υψόμετρο που να μην ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 200 μέτρα.

Τέλος, κρίσιμος είναι ο βαθμός προσβασιμότητας του αγροτεμαχίου. Προτείνεται η μικρή απόσταση από εγκατάσταση Μέσης ή Χαμηλής Τάσης της ΔΕΗ για την ελαχιστοποίηση των τελών σύνδεσης και την άμεση παροχή ρεύματος στο δίκτυο. Παράλληλα, η διέξοδος σε κεντρικό δρόμο διευκολύνει τη συντήρηση και φύλαξη του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Από τον Ιωάννη Αγγελακόπουλο, φοιτητή στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου