Ο ανελεύθερος νεοσυντηρητισμός της ΝΔ κατά του Φρίξου

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2020 16:36

Τον τελευταίο καιρό, μέσα από χριστιανικά σωματεία, έχει αναβιώσει η ρητορική κατά των αμβλώσεων.

Οι διασυνδέσεις αυτών των σωματείων είναι τόσο ισχυρές ώστε κατάφεραν στα τέλη Ιανουαρίου να διακινήσουν έγγραφο μέσω του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο το υπουργείο καλούσε τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ενημερώσουν όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τους μαθητές των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων Λυκείων της Περιφέρειας Αττικής να παρευρεθούν την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου σε ημερίδα που πραγματοποίησαν. Θέμα της ημερίδας ήταν: «Σύγχρονη Παιδεία και Ελληνορθόδοξη Παράδοση», όπου μεταξύ των θεματικών ήταν και οι ανησυχίες τους για τη σεξουαλική αγωγή κατά την προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία.

Αν προσεγγίσουμε παιδαγωγικά το παραπάνω γεγονός, καταγράφεται μια τεράστια αντίφαση. Από τη μία πλευρά μια μερίδα της κοινωνίας εναντιώνεται στις αμβλώσεις. Η άποψη αυτή όσο παραμένει στα όρια της ατομικής επιλογής του καθένα να αναλάβει την ευθύνη της συνέχισης της κύησης σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, είναι θεμιτή. Είναι μη ηθική όμως, όταν προβάλλεται με τρόπο που θίγει κυρίαρχα ατομικά δικαιώματα. Είναι μη ηθική όταν ασκείται ψυχολογική λεκτική βία σε άτομα που είναι ευάλωτα και βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Τι εννοώ. Ηανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι ένα τραυματικό γεγονός. Οφείλεται κυρίως στην άγνοια και τη λανθασμένη διαχείριση του σώματος. Κοινώς, καμία έφηβος ή γυναίκα και κανένας έφηβος ή άνδρας δεν επιθυμούν να βρεθούν αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση. Από τη στιγμή όμως που θα βρεθούν, έχουν την απόλυτη ευθύνη της διαχείρισης της εγκυμοσύνης με τον τρόπο που αυτοί θεωρούν καταλληλότερο. Κάτι που αποτελεί βασικό και κατοχυρωμένο νόμιμο δικαίωμά τους.

Η τεράστια αντίφαση για όσους διατρανώνουν την αντίθεσή τους στις αμβλώσεις βρίσκεται στην ακατανόητη θέση τους να αρνούνται τη σεξουαλική αγωγή κατά την προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία. Να αρνούνται, δηλαδή, στους νέους και τις νέες μας το δικαίωμά τους να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά το σώμα τους. Η άγνοια αυτή αυξάνει αναπόδραστα τις πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ουσιαστικά, λένε όχι στην πρόληψη. Ακραίο παράδειγμα της στάσης τους, είναι η αντίθεσή τους στην εφαρμογή του προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης με τίτλο: «Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις». Πόσο ακραίο; Το πρόγραμμα αυτό απέσπασε το «Παγκόσμιο Αριστείο Καινοτομίας στη σεξουαλική αγωγή -WAS2019» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας. Κοινώς, ήρθε πρώτο στον κόσμο για θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Ξαναγράφω, πρώτο στον κόσμο.

Το επικίνδυνο είναι ότι αυτές οι αντιλήψεις έχουν εισχωρήσει και επηρεάζουν τις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τις επιλογές τους γυρίζουν την εκπαίδευση σε άλλες εποχές. Σε πλήρη εναρμόνιση με τα χριστιανικά σωματεία και τις αντιλήψεις τους, διακινούν έγγραφά τους με τα οποία καλούν την εκπαιδευτική κοινότητα να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις τους. Γυρίζουν πίσω στο ΙΕΠ για επαναξιολόγηση το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης «Φρίξος». Ναι το βραβευμένο. Ναι το καλύτερο πρόγραμμα διαπαιδαγώγησης στον κόσμο. Ναι το πρόγραμμα που από το 2016 και μετά εγκρίνεται συνεχώς από το ΙΕΠ και εφαρμόζεται στα σχολεία μας. Φέτος, έχοντας την έγκριση του ΙΕΠ από τον Οκτώβριο, είχε μείνει καταχωνιασμένο σε ένα γραφείο και τον Ιανουάριο το γυρίζουν πίσω με το πρόσχημα της νέας αξιολόγησης. Αποτέλεσμα, την φετινή χρονιά δεν θα εφαρμοστεί σε ελληνικά σχολεία. Σε σχολεία της Ευρώπης ίσως… Στην Ελλάδα όμως ΟΧΙ. Στην Ελλάδα της νεοσυντηρητικής ΝΔ.

Όταν υποσκάπτεις το θεμέλιο της Παιδείας τότε ναρκοθετείς το μέλλον. Οι νεοσυντηρητικές ιδεοληψίες εμποδίζουν την ολόπλευρη γνωστική και κοινωνική διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Μαθητές που πρέπει να γνωρίζουν τα ατομικά τους δικαιώματα και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτά. Να ακονίζουν το ελεύθερο πνεύμα τους και να μαθαίνουν να δρουν συλλογικά. Να είναι εφοδιασμένοι, ανάμεσα στα άλλα, με γνώσεις και δεξιότητες αναφορικά με τη σεξουαλική αγωγή και να ξέρουν να προστατεύουν τους εαυτούς τους αλλά και τους συντρόφους τους. Αυριανούς ελεύθερους πολίτες που θα δώσουν την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος.

Δείτε τη Φινλανδία που επένδυσε στην Παιδεία. Οι μαθητές που αποφοίτησαν από αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα είναι σήμερα πολίτες αλλά και πολιτικοί που καθορίζουν τις τύχες της χώρας τους. Και αν δούμε σήμερα το κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό επίπεδο της Φινλανδίας αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μία χώρα όπου οι κάτοικοί της ευημερούν. Ας καταλάβουμε το εξής απλό: Εάν θέλεις να δεις την κοινωνία του μέλλοντος δεν έχεις παρά να πας σε μία σχολική τάξη.

Από τον Δημήτρη Σακατζή, εκπαιδευτικό

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass