Να θυμηθούμε το ΄40

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2020 16:42

Εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζουμε μία συνεχώς αυξανόμενη τουρκική απειλή της εθνικής μας ακεραιότητας.

Πρόσφατα, η απειλή επικεντρώθηκε στον Έβρο και έγινε πιο επιθετική. Είναι πλέον ορατή μία ένοπλη σύρραξη με τον άπληστο γείτονα. Μπροστά σ’ αυτήν την πραγματικότητα, είναι οδυνηρό να διαπιστώνει κανείς ότι πολιτικοί και απλοί πολίτες εξακολουθούν να επιδίδονται σε άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις που τόσο ζημιώνουν την εθνική ομοψυχία. Ιδιαίτερα συχνοί διαπληκτισμοί, ενίοτε με βαριές εκφράσεις, παρατηρούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μην ξεχνάμε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες τα παρακολουθούν αυτά και τα καταγράφουν. Επόμενο είναι να σκεφτούν ότι έχουν να κάνουν με ένα αλληλοσπαρασσόμενο έθνος, εύκολη λεία για τις αρπακτικές τους διαθέσεις. Αυτό που άμεσα χρειάζεται η χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η ενίσχυση του εθνικού φρονήματος και όχι η υποδαύλιση των πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Ήμουν 12 ετών όταν άρχισε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος πριν από ογδόντα χρόνια και παρακολουθούσα τότε έντονα τα όσα συνέβαιναν. Παραμένει θρυλική η εθνική ομοψυχία που κυριάρχησε εκείνη την περίοδο και οδήγησε στο θαύμα του 1940. Η χώρα μας κατανίκησε μία άλλη πολύ μεγαλύτερη και με πολλαπλάσια στρατιωτική δύναμη. Αξιοπρόσεκτη υπήρξε η συμβολή του τότε Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη στη διαμόρφωση της εθνικής ομοψυχίας. Κάλεσε αμέσως τους συντρόφους του να πολεμήσουν με αυταπάρνηση τον φασίστα εισβολέα. Και οι Έλληνες κομμουνιστές πολέμησαν εξίσου γενναία με τους άλλους Έλληνες. Είπε συγκεκριμένα ότι «στον πόλεμο αυτόν που διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη». Δεν έχει σημασία αν, αργότερα, αναγκάστηκε από τους σοβιετικούς που είχαν τότε σχέσεις φιλίας με τους Γερμανούς, να πει και να κάνει άλλα. Στην κρίσιμη στιγμή αψήφησε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Μεταξά είχε φυλακισμένο τον ίδιο και όλους τους συντρόφους του υπό απηνή δίωξη. Όμως αυτή η Κυβέρνηση ήταν καταδικασμένη να διεξαγάγει αυτόν τον πόλεμο και αυτήν αποφάσισε να στηρίξει.

Ας μας γίνει λοιπόν μάθημα αυτό που συνέβη το 1940. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι προσφέρουμε κακίστη υπηρεσία στην εθνική υπόθεση λιθοβολώντας καθημερινά και ανεξέλεγκτα κάθε κυβερνητική δραστηριότητα. Η κριτική μας, όταν είναι αναγκαία, θα πρέπει να είναι καλοπροαίρετη και, προπαντός, τεκμηριωμένη, με εναλλακτικές προτάσεις. Και μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να διεξαγάγει τον πόλεμο που προσπαθεί να μας επιβάλει ο Ερντογάν. Γι’αυτό θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να την στηρίξουμε ανεπιφύλακτα.

Από τον Άγγελο Ζαχαρόπουλο

* Ο Αγγελος Ζαχαρόπουλος είναι επίτιμος διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρ. γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass