Η δύναμη της γυναίκας

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2020 17:22

«Αν θέλουμε να έχουμε ήρωες πολιτικούς και φιλοσόφους,

πρέπει ν’ αποχτήσουμε μορφωμένες γυναίκες»

Α. ΑΝΤΑΜΣ

Η φύση έδωσε πλουσιοπάροχα στη γυναίκα ευεργετήματα, χαρίσματα και προτερήματα. Οι πράξεις της και τα ενεργήματά της έχουν δυναμισμό, ανθρωπιά και καλοσύνη, ευγένεια και σεμνότητα, ευαισθησία και ήθος, στοιχεία που συγκροτούν το ανθρώπινο μεγαλείο. Η γυναίκα έχει και την κακή πλευρά της, στο παθητικό της συμπεριλαμβάνονται η ελαφρότητα, η ασυνέπεια, η χωρίς δικαιολογία οξύτητα και πολλές φορές η έλλειψη ευαισθησίας στις πράξεις, στα ενεργήματα και στους λόγους της. Όμως η προσφορά της στην οικογένεια και την κοινωνία είναι θετική, αξιόλογη και την καταξιώνει χαρακτηρίζοντάς την ως άγιο πλάσμα λόγω της μητρότητας και της συμβολής της στην ανανέωση και τη διαιώνιση της ζωής.

Η γυναίκα έχει μέσα της έναν αχαρακτήριστο και ανέκφραστο δυναμισμό που σύμφωνα με τον φωτισμένο συγγραφέα Τζόνσον, η φύση έδωσε τόση δύναμη στη γυναίκα που ο νόμος δεν μπορεί της δώσει μεγαλύτερη. Όταν η γυναίκα εισέλθει στον κύκλο των συζυγικών καθηκόντων και των οικογενειακών υποχρεώσεων τότε εκδηλώνεται ο δυναμισμός της και η ορμητικότητά της για να αντιμετωπίσει τα αναφυόμενα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις δυσχέρειες που εκδηλώνονται στην πορεία της ζωής.

Θα αναφερθώ σε έναν καλό, συνετό και ευγενικό φίλο μου, που μου διηγήθηκε τη συμπεριφορά, την αντίδραση και την αποφασιστικότητα της μητέρας του όταν οι αντάρτες, κατ’ άλλους ο δημοκρατικός στρατός στις 14 Σεπτεμβρίου τους 1948 επιτέθηκε εναντίον της Αγιάς, μια ομάδα ανταρτών επισκέφθηκε το σπίτι του και πριν την επίσκεψή τους, η μητέρα και όχι ο πατέρας, ούτε ο ίδιος αντέδρασε κι απεφάσισε αστραπιαία να τον κρύψει στο υπόγειο του σπιτιού για να αποφύγει την επιστράτευσή του. Οι αντάρτες μόλις εισήλθαν στο σπίτι, ζήτησαν να μάθουν πού βρίσκεται ο γιος της και φίλος μου και εκείνη αποκρίθηκε ότι είναι στη Λάρισα. Χάρη στη θαρραλέα επέμβαση της μητέρας του ο φίλος μου διεσώθη.

Η γυναίκα πολλές φορές εμπνέει, καθοδηγεί, συμβουλεύει και προστατεύει τον σύζυγό της και τους στενούς συγγενείς της. Επίσης η ικανότητα και ο δυναμισμός της γυναίκας είναι τα όπλα της όταν ζει εν χηρεία. Όταν ο σύζυγος αποπλεύσει από τη ζωή για την απέραντη αιωνιότητα, η γυναίκα οργανώνεται, επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις, δραστηριοποιείται, πεισματώνει και επινοεί διάφορους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που ορθώνονται στη ζωή της.

Όπως τονίσαμε πιο πάνω, η φύση χάρισε στη γυναίκα διάφορα ευεργετήματα. Η γυναίκα έχει εκθαμβωτικό βλέμμα, μειλίχιο λόγο, μελιχρό μειδίαμα, φωτεινή έκφραση του προσώπου, κομψότητα στην ένδυση και γενικά είναι μια λάμπουσα και ακτινοβολούσα μορφή.

Διαθέτει πλούσια εσωτερικότητα όπως τονίσαμε και πιο πάνω, ευκίνητη σκέψη, διάθεση και ευαισθησία για προσφορά και με τη φαντασία της, το πείσμα της και την ακλόνητη θέλησή της μπορεί να επιτύχει στην επαγγελματική της, την οικογενειακή της και στην κοινωνική της ζωή θετικά και άριστα αποτελέσματα. Γι’ αυτή την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα της γυναίκας στο να επιτυγχάνει θετικά αποτελέσματα στην πορεία της ζωής της ο μεγάλος Ντοστογιέφσκι κατέθεσε την εξής αποφθεγματική ρήση: «Η γυναίκα από το τίποτα μπορεί να επιτύχει το παν».

Η γυναίκα μάνα αισθάνεται μεγάλη συντριβή, βαθύ πόνο και ανέκφραστη θλίψη όταν κηδεύει το παιδί της, μόνο ένας τραγικός ποιητής μπορεί να περιγράψει την απελπισία που νιώθει η μητέρα με τον χαμό του παιδιού της.

Ο άντρας κατά κανόνα, τιμά, σέβεται και αγαπά τη γυναίκα. Όταν όμως το πεπρωμένο οδηγήσει τη σύζυγο στην έξοδο από τη ζωή, τότε αποδεικνύεται η αναγκαιότητα και η αξία της γυναίκας. Ο σύζυγος είναι αναγκασμένος να ζει σε ένα σπίτι αδειανό χωρίς να φωτίζεται από το φως της γυναίκας του, χωρίς να ακούγεται η γλυκιά φωνή της, χωρίς την ύπαρξη της ομορφιάς της. Τριγυρίζει στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, αναζητεί την ύπαρξή της και βλέπει πάντοτε αδειανό το συζυγικό κρεβάτι. Του λείπει η επικοινωνία με την προσφιλή του σύντροφο. Είναι βασανιστήριο για τον άντρα να ζει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την παρουσία της γυναίκας του.

Η γυναίκα όταν αντιμετωπίζει κινδύνους που ξεπηδούν από μικρά και μεγάλα προβλήματα αποκτά μια ορμητικότητα, ένα δυναμισμό, μια εφευρετικότητα για τεχνάσματα, ανέκφραστη υπευθυνότητα, ισχυρή και ακλόνητη θέληση για να επιτύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Υπάρχουν παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που κατέχουν υψηλές πολιτικές και πολιτειακές θέσεις γράφουν ιστορία και επηρεάζουν την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Τέτοιες ήταν η Θάτσερ, η Ίντιρα Γκάντιν, σήμερα είναι η Καγκελάριος Μέρκελ, η Βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας κι άλλες πολλές που κατέχουν αξιώματα σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Η διεθνής κοινότητα αισθάνθηκε ιερή υποχρέωση να καθιερώσει την 8η Μαρτίου κάθε χρόνο ως Ημέρα της Γυναίκας για να εκφράσει την εκτίμηση, τον σεβασμό και τον θαυμασμό για την καταξιωμένη προσφορά της στη διεθνή ολότητα.

* Το άρθρο αφιερώνεται στον πολύφερνο Σύλλογο Γυναικών Αγιάς

Από τον Γιάννη Θεούλη, επίτιμο δικηγόρο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass